Последни новини
Home / Законът / Казусът „Несебър“: Кметът все пак се закле – със свалени белезници. И?

Казусът „Несебър“: Кметът все пак се закле – със свалени белезници. И?

Defakto.bg
Безпрецедентна клетва на новоизбраната местна власт се проведе в сградата на общината в Несебър.
Избраният за четвърти пореден мандат за кмет Николай Димитров бе докаран под конвой, за да се изпълни законът. Заедно с него от ареста бе докаран и един общински съветник – Петър Хрусафов (БСП). За полагането на клетвата бяха без белезници.
Както е известно, навръх първия тур на вота Димитров бе арестуван и обвинен от спецпрокуратурата, че организирал група за купуване на гласове. Въпреки това гражданите на Несебър го преизбраха от раз. Но резултатите от изборите, както и ред аргументи за несъстоятелност на обвинението,  не мотивираха апелативния спецсъд да промени най-тежката мярка за неотклонение на Димитров и Хрусафов, избран за общински съветник. А това създаде казуса „Несебър“.
Основният проблем в него е: Може ли средствата на наказателната репресия да се ползват за повлияване върху изборни резултати (включително и като опит за повлияване), най-вече – може ли със средствата на наказателната репресия да се зачертава вотът на избирателите след проведените избори? Вторият въпрос е висящ. Макар днес със закарването под конвой законът за местната власт формално да бе изпълнен – кметът и общинските съветници все пак положиха клетва и встъпиха в длъжност на първото заседание, свикано от областния управител, капаните предстоят. Представете си, че мярката „задържане под стража“ продължи в идните 6 месеца и отгоре – това е идеален аргумент за прекратяване на кметски и общинарски правомощия. И вече се е случвало. А дали после ще има обвинителен акт, пък и присъди… Кой да ти гледа толкова далеч в бъдещето! С две думи – ставащото в Несебър ражда обосновани съмнения за целта на репресията.  Още повече, че адвокатът на Димитров Ина Лулчева сезира и спецсъда, и спецпрокуратурата за незаконосъобразност на повдигнатите обвинения поради липса на компетентност на спецструктурите по подобен вид престъпления. А отговор няма.
Днес обаче, личи от репортажите, в Несебър гражданите не са останали безразлични. Но след тържеството задържаните кмет и общинари се връщат зад решетките.

БНР съобщава:

„С възгласи „Свобода“ хиляди жители на общината изразиха подкрепата си към кмета, който по-рано беше доведен с белезници и конвой до залата в Несебър. Той е задържан в арест в София заедно с двама общински съветници по обвинения в купуване на гласове. Николай Димитров благодари през сълзи на своите съграждани и каза, че те не са се поддали на „тази провокация и гнусна интрига“ срещу него. Белезниците на Димитров бяха свалени за церемонията. Сесията се провежда при засилено полицейско присъствие.

Протестът в Несебър. Снимка: Флагман

Жители на Несебър се събраха пред заседателната зала на Общинския съвет в подкрепа на избраните, но задържани по обвинение на купуване на гласове кмет и двама общински съветници.

Организатори на протеста са Инициативният комитет, издигнал кандидатурата на Николай Димитров за кмет. Той и общинските съветници трябва да бъдат освободени от ареста, казаха Яни Николов и Петър Козаров:

„Той ще положи клетва на химна на България с белезници и защо трябва да водим редовно избран кмет под конвой? В случая са му нарушени правата на гражданин и на редовно избран кмет“, подчерта Николов.

„Не може един човек, който е избран с 8 000 гласа, да бъде обвиняван неправомерно, според мен“, добави Козаров“.

За самата клетва, „Флагман“ пише:

„Кметът на Несебър Николай Димитров се закле за новия мандат и се обърна с изключително емоционални думи към своите съграждани. С бурни аплодисменти те от своя страна показаха своята подкрепа, а областният управител Вълчо Чолаков даде думата на кмета за приветствие. „Искам да благодаря на съгражданите си, които не се поддадоха на провокацията, на гнусната интрига и по достойнство оцениха работата, която вършим аз и колегите ми за развитието на Несебър. На тези, които създадоха тази интрига и провокация, не пожелавам да преживеят това, което преживяваме аз и семейството ми. Мисля, че няма да го изтърпят. Благодаря на Господ за това, че закриля мен и семейството ми в тези тежки моменти. Мога да гледам всеки в очите, друг е въпросът дали Вие можете мен да ме погледнете“, каза Николай Димитров пред препълнената зала и след всяко изречение следваха аплодисменти“.

Снимка горе: БНР

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.