Последни новини
Home / Законът / Казусът “Несебър”: Кметът все пак се закле – със свалени белезници. И?

Казусът “Несебър”: Кметът все пак се закле – със свалени белезници. И?

Defakto.bg
Безпрецедентна клетва на новоизбраната местна власт се проведе в сградата на общината в Несебър.
Избраният за четвърти пореден мандат за кмет Николай Димитров бе докаран под конвой, за да се изпълни законът. Заедно с него от ареста бе докаран и един общински съветник – Петър Хрусафов (БСП). За полагането на клетвата бяха без белезници.
Както е известно, навръх първия тур на вота Димитров бе арестуван и обвинен от спецпрокуратурата, че организирал група за купуване на гласове. Въпреки това гражданите на Несебър го преизбраха от раз. Но резултатите от изборите, както и ред аргументи за несъстоятелност на обвинението,  не мотивираха апелативния спецсъд да промени най-тежката мярка за неотклонение на Димитров и Хрусафов, избран за общински съветник. А това създаде казуса “Несебър”.
Основният проблем в него е: Може ли средствата на наказателната репресия да се ползват за повлияване върху изборни резултати (включително и като опит за повлияване), най-вече – може ли със средствата на наказателната репресия да се зачертава вотът на избирателите след проведените избори? Вторият въпрос е висящ. Макар днес със закарването под конвой законът за местната власт формално да бе изпълнен – кметът и общинските съветници все пак положиха клетва и встъпиха в длъжност на първото заседание, свикано от областния управител, капаните предстоят. Представете си, че мярката “задържане под стража” продължи в идните 6 месеца и отгоре – това е идеален аргумент за прекратяване на кметски и общинарски правомощия. И вече се е случвало. А дали после ще има обвинителен акт, пък и присъди… Кой да ти гледа толкова далеч в бъдещето! С две думи – ставащото в Несебър ражда обосновани съмнения за целта на репресията.  Още повече, че адвокатът на Димитров Ина Лулчева сезира и спецсъда, и спецпрокуратурата за незаконосъобразност на повдигнатите обвинения поради липса на компетентност на спецструктурите по подобен вид престъпления. А отговор няма.
Днес обаче, личи от репортажите, в Несебър гражданите не са останали безразлични. Но след тържеството задържаните кмет и общинари се връщат зад решетките.

БНР съобщава:

“С възгласи “Свобода” хиляди жители на общината изразиха подкрепата си към кмета, който по-рано беше доведен с белезници и конвой до залата в Несебър. Той е задържан в арест в София заедно с двама общински съветници по обвинения в купуване на гласове. Николай Димитров благодари през сълзи на своите съграждани и каза, че те не са се поддали на “тази провокация и гнусна интрига” срещу него. Белезниците на Димитров бяха свалени за церемонията. Сесията се провежда при засилено полицейско присъствие.

Протестът в Несебър. Снимка: Флагман

Жители на Несебър се събраха пред заседателната зала на Общинския съвет в подкрепа на избраните, но задържани по обвинение на купуване на гласове кмет и двама общински съветници.

Организатори на протеста са Инициативният комитет, издигнал кандидатурата на Николай Димитров за кмет. Той и общинските съветници трябва да бъдат освободени от ареста, казаха Яни Николов и Петър Козаров:

„Той ще положи клетва на химна на България с белезници и защо трябва да водим редовно избран кмет под конвой? В случая са му нарушени правата на гражданин и на редовно избран кмет“, подчерта Николов.

„Не може един човек, който е избран с 8 000 гласа, да бъде обвиняван неправомерно, според мен“, добави Козаров”.

За самата клетва, “Флагман” пише:

“Кметът на Несебър Николай Димитров се закле за новия мандат и се обърна с изключително емоционални думи към своите съграждани. С бурни аплодисменти те от своя страна показаха своята подкрепа, а областният управител Вълчо Чолаков даде думата на кмета за приветствие. “Искам да благодаря на съгражданите си, които не се поддадоха на провокацията, на гнусната интрига и по достойнство оцениха работата, която вършим аз и колегите ми за развитието на Несебър. На тези, които създадоха тази интрига и провокация, не пожелавам да преживеят това, което преживяваме аз и семейството ми. Мисля, че няма да го изтърпят. Благодаря на Господ за това, че закриля мен и семейството ми в тези тежки моменти. Мога да гледам всеки в очите, друг е въпросът дали Вие можете мен да ме погледнете”, каза Николай Димитров пред препълнената зала и след всяко изречение следваха аплодисменти”.

Снимка горе: БНР

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Манолова обяви съдебна война на спецправосъдието заради подслушването на стотици протестиращи граждани

Гражданската платформа “Изправи се.БГ!” ще съди държавата за незаконното подслушване на граждански активисти по време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.