Последни новини
Home / Законът / Нов синдикат в системата на затворите ще търси правата си

Нов синдикат в системата на затворите ще търси правата си

Defakto.bg

Най-новият синдикат, втори поред в системата на затворите и трети поред в обсега на Министерството на правосъдието, заяви за себе си официално. Става дума за Синдиката на пенитенциарните служители, обединяващ психолози, инспектори по социални дейности, пробационни служители, медици.

Досега публично известен бе Синдикатът на служителите в затворите, познат и като такъв на надзирателите, които последователно и неотклонно, включително чрез протести, се борят за правата си. Другото известно професионално сдружение е на служителите на съдебната охрана. Те, обичайно, действат съвместно и постигат успехи. Сега към тях ще се присъединят и представителите на онези професии в системата на затворите, които обичайно не са зрелищни, но без тях не може.

Днес от МП съобщават:

“Министърът на правосъдието Данаил Кирилов се срещна днес с управителния съвет на Синдиката на пенитенциарните служители. На разговорите присъстваха още ресорният заместник-министър проф. Николай Проданов и главният секретар на ведомството Стоян Стоянов.

По време на първата работна среща с представители на синдикалната структура, в която членуват близо 300 служители от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, двете страни се обединиха около становището, че диалогът между Министерството на правосъдието и организацията ще се води в дух на конструктивност и търсене на консенсусни варианти за разрешаване на проблеми в системата.

В създадения преди повече от година синдикат членуват държавни служители от състава на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – инспектори по социални дейности в затворите, психолози, пробационни служители, медицински персонал и други длъжности.

Предвижда се Синдикатът на пенитенциарните служители да бъде  включен в общото споразумение с останалите синдикални организации– Синдикат на служителите в затворите в България и Синдикат „Охрана“, което министърът на правосъдието ще подпише скоро. Със споразумението  се уреждат формите за сътрудничеството между министъра на правосъдието и синдикатите, начините за взаимодействие, както и условията за осъществяване на социална дейност”.

 

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.