Последни новини
Home / Законът / Съдът разреши да не се мият задължително улиците в София през зимата, но общината ще се отчита за това

Съдът разреши да не се мият задължително улиците в София през зимата, но общината ще се отчита за това

Defakto.bg
Задължи СО да публикува ред справки за проверки и наказания, както и план за засаждане на дървета догодина
Съдия Албена Ботева

По настояване на Столична община съдът отмени наложени от него привременни мерки по делото срещу мръсния въздух в София. Но постанови ред нови задължения за СО. Определението е на съдия Албена Ботева от СГС.

През юли съдия Ботева задължи Столична община, до приключването на делото, да чисти с машини и вода улиците на града два пъти месечно до септември и веднъж месечно след това – от октомври до април. Както и да обявява всеки ден на сайта на СОС и на всички спирки на метрото и на градския транспорт количеството прахови частици във въздуха.

Столична община е поискала да отпадне задължението да мие улиците от октомври до април, заради метереологичните особености на зимния период. Настояла е да се премахне и ангажиментът за ежедневно обявяване на количеството прахови частици на спирките, защото било технически невъзможно.

На днешното си заседание СГС отмени тези две мерки. Но под условие.

Така задължението за едномесечно машинно миене на столичните улици от октомври до април остава, обаче с уговорката „че метереологичните условия го позволяват“. То ест – ако не вали или температурите не водят до моментално замръзване на водата и, съответно, заледяване. Мярката за измиване на улиците два пъти месечно от май до септември се преповтаря.

Освен това съдията задължава Столична община да обявява ежемесечно на сайта си график за миене на улиците през следващия месец,  както и условията, при които това няма да бъде правено – например неподходящи метереологични условия, провеждани обществени мероприятия и прочее. СО е длъжна също ежемесечно да публикува на сайта си отчет за измиването на улиците предния месец.

Албена Ботева отменя задължението за информирането на софиянци какъв въздух дишат чрез таблата на спирките. Но разпорежда общината чрез сайта и страницата си във фейсбук да предостави пряк път до системата за информация за качеството на въздуха в реално време, до публичния регистър на автоматичните измервателни станции, поддържан от Изпълнителната агенция по околна среда, както и до Европейския индекс за качеството на въздуха, поддържан от Европейската агенция за околната среда и Европейската комисия.

И още – СО ежемесечно да публикува на сайта си справки за броя и мястото на извършени проверки за спазване на забраните за влизане на товарни автомобили и извънгабаритни строителни машини, които не покриват евростандартите за изгорели газове. Както и справки за проверките, констатираните нарушения и наложените наказания за непозволено изхвърляне на отпадъци и поддържането на чистотата в София.

Общината трябва да представи по делото и план за засаждане на дървета през 2020 г. Процесът продължава на 17 февруари.

Делото е по колективен иск срещу СО, подаден на 29 май 2017 г. от няколко неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“, както и от адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Присъединиха се и трима софиянци.

Исканията са съдът да установи бездействието на СО по замърсяването на въздуха в столицата и увреждането на здравето на жителите й в периода 2015-2017 г. и да й разпореди да предприеме ефективни мерки за решаване на проблема. Включително да субсидира медицински прегледи на столичани.

През лятото СГС назначи екоекспертиза какво е било замърсяването на въздуха в София през 2015-2017 г., която трябва да бъде изготвена от метереолози и еколози на базата на проучвания и анализи.

 

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.