Последни новини
Home / Законът / „Неотстраними препятствия“ отсрочиха делото срещу избора на председател на СГС за февруари догодина

„Неотстраними препятствия“ отсрочиха делото срещу избора на председател на СГС за февруари догодина

Defakto.bg

Очакваното подновяване на процеса срещу избора на Алексей Трифонов (на снимката) за председател на Софийския градски съд, в който съдът вече трябва да се произнесе и за неговото гражданство, не се случи днес.

Делото ще продължи чак на 4 февруари 2020 г., определиха Наталия Марчева, Тодор Тодоров и Георги Георгиев от Върховния административен съд (ВАС).

Причината са „неотстраними препятствия“ (по чл. 139, ал. 1 АПК)- нито Алексей Трифонов, нито адвокатът му Невена Георгиева можели да се явят на заседанието днес. Трифонов бил извън София по домашни причини, а защитникът му заболяла и се нуждае от „домашен режим на лечение“, според представения болничен лист, в който влиза и днешната дата. На това основание днес адвокат Георгиева е пуснала молба за отлагане на процеса.

Каква е диагнозата и докога е в болнични не се разбра по време на делото. Какви са ангажиментите на председателя Трифонов също не стана ясно.

Делото във ВАС се води по жалба на съдия Евгени Димитров, който също бе кандидат за председател на Софийския градски съд, подкрепен от Общото събрание. Тези дела се решават на една инстанция на ВАС, като междувременно по искане на Съдийската колегия бе допуснато предварително изпълнение на решението за избора на Алексей Трифонов. След старта на процеса обаче разследване на Валя Ахчиева постави под въпрос наличието на основно за всеки магистрат у нас условие – да е само български гражданин. А Евгени Димитров и адвокатът му Александър Кашъмов поискаха доказателства за българското гражданство и не ги получиха.

Сега процесът е в решаващата си фаза. И се отложи за догодина.

Няма основание за отлагане, пледира пред ВАС адвокат Кашъмов. И посочи, че представеният болничен лист на адвокат Георгиева не отговаря на номрамитвите изисквания (според специалната наредба за да важи пред органите на съдебната власт той трябва да е подписан от трима лекари, а в случая парафът е един). Няма представени доказателства и за ангажиментите на Алексей Трифонов извън София, категоричен бе Кашъмов.

Представителят на Съдийската колегия на ВСС се обяви за отлагане.

ВАС се съгласи, като се позова на чл. 139, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс. Текстът гласи: „Съдът отлага делото, ако страната и пълномощникът и не могат да се явят поради препятствие, което страната не може да отстрани. В тези случаи следващото заседание се насрочва не по-късно от три месеца„.

Алексей Трифонов е в отпуск за два дни, включително и днес, научи Де факто неофициално. За свой заместник по време на отсъствието си е определил зам.-председателя на СГС Руси Алексиев.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.