Последни новини
Home / Законът / В заявление до специализирания съд: Цветан Василев опровергава основния свидетел на прокуратурата и настоява да бъде разпитан

В заявление до специализирания съд: Цветан Василев опровергава основния свидетел на прокуратурата и настоява да бъде разпитан

Defakto.bg

Нетрадиционно, чрез писмено изложение, предадено от адвоката му Константин Симеонов, Цветан Василев отправи послания към специализирания съд и отново настоя да бъде разпитан по мегапроцеса „КТБ“. Василев отдавна декларира готовност да даде показания чрез видеоконферетнта връзка – начин, позволен от НПК. Той е в Белград, а върне ли се у нас, моментално ще бъде арестуван.

„Уважаема г-жо Петрова (съдия Виржиния Петрова, б.р.), уважаеми съдебни заседатели, нямам съмнения относно натиска, оказван върху вас от прокуратурата за водене на делото в настоящата посока. С настоящата декларация само бих искал да ви помоля да погледнете от друга страна. Така както обществото очаква от вас. Все пак вие трябва да служите на правото, а не на прокуратурата“, се казва в декларацията, цитирана от Клуб Z. Адвокат Константин Симеонов е мотивирал посланието с думите, че нищо не се прави от февруари, когато клиентът му за пореден път поиска да бъде разпитан от съда.

Още от 6 февруари защитата настоява за разпита на Василев, оттогава съдът не се е произнесъл. Председателят на състава Виржиния Петрова тогава каза, че ще проучи случая.

„Правото на изслушване е неизменна част от правото на справедлив процес и на защита. Независимо от това в рамките на досъдебното поризводство на мен ми бе отказано“, пише сега Цветан Василев на съда. О обяснява – прави изявлението си в отговор на основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов. Нарича обвинителния акт „съшит с бели конци“, а свидетелите  „кошаревски“.

„На сценаристите на организираната атака срещу банката, начело с депутата Делян Славчев Пеевски, разкриването на всички детайли е неудобно“, категоричен е Василев.

И изрежда кои са, според него, целите на атаката с фалирането на банката: да не се разглеждат активите на банката, които били над 3 млрд. лв. „сякаш те не съществуват“.

Призовава съда да изиска всички т. нар. всекидневни справки, които са му отчитани през всичките години, за да се проследи цялото движение на финансите по това дело.

На първия разпит от адвокати днес Бисер Лазов е признал,  че живее на семейни начала с Албена Андреева – друга свидетелка на прокуратурата и бивша счетоводителка на Василев. Но това нямало „никакво отношение към делото“.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.