Последни новини
Home / Законът / Двама отпускари във ВСС за преизбирането на Гешев утре

Двама отпускари във ВСС за преизбирането на Гешев утре

Defakto.bg

Двама членове на ВСС, и двамата от Съдийската колегия, са в отпуск и няма да присъстват на утрешното заседание на Пленума на съвета.

В дневния ред на Пленума за 14 ноември има само две точки: указът на президента за връщане на предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор и повторно гласуване на кандидата.

Отпускари този път са Красимир Шекерджиев и Стефан Гроздев.  На 24 октомври Гроздев гласува „за“ Гешев, а Шекерджиев „против“.

Резултатът на таблото на ВСС на 24 октомври

Тогава, при присъстващи 24-ма във ВСС, единственият номиниран за поста получи 20 „за“ срещу 4 „против“ (Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Красимир Шекерджиев). На първия избор в отпуск бе Цветинка Пашкунова от Съдийската колегия.

Очертава се утре кадровиците да са 23-ма. Отпуската на Гроздев отнема един глас „за“, но тази на Шекерджиев – един глас „против“. Новият фактор във вота е Цветинка Пашкунова от професионалната квота, съдия от ВКС. Магистрати очакват тя да е сред противниците на единствения кандидат. Дори и да е така,  Иван Гешев би трябвало да получи 19 „за“ срещу 4 „против“. За успешен избор са достатъчни 17 „за“.

Междувременно „Свободна Европа“ информира за сценарий, според който след успешното прегласуване на номинирания за главен прокурор, сегашният обвинител №1 Сотир Цацаров да бъде избран за председател на КПКОНПИ. Въпросът е какво ще направи президента Румен Радев – той не може повторно да откаже назначение, но може да сезира КС. Ако реши.

Процедурата за нов шеф на антикорупционната мегакомисия, в чиято власт е установяването на „незаконни“ богатства, както и исканията на запори, възбрани, а после и на конфискации, бе открита една миналата седмица. Крайният срок за номиниране на кандидати от народни представители или парламентарни групи изтича идната сряда. Досега предложения не са постъпили, но традиционно те се правят в последния момент.

Сотир Цацаров бе спряган и за нов главен съдебен инспектор, за целта бяха направени и промени в Закона за съдебната власт. Но, за разлика от главния инспектор, който се избира с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите, вотът за председател на КПКОНПИ става с обикновено мнозинство.

Пред БНР председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Борис Ячев обяви, че до момента нито е предлагано, нито е обсъждано настоящият главен прокурор Сотир Цацаров да бъде предложен за шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

„Поне аз не знам и не съм участвал в такива преговори. Все пак срокът е другата сряда. Мисля, че има време“, казва Ячев. Но пояснява, че и след направена номинация има 14-дневен срок за проверки на документите, в който „има възможност да бъдат проведени консултации вътре в парламента между отделните партии, между отделните парламентарни групи за подкрепа или за неподкрепа“.

Мандатът на Сотир Цацаров като главен прокурор изтича през януари 2020 г.

Заедно и днес

Днес той и заместникът му Иван Гешев заедно са били на поредна среща – с ръководството на Асоциацията на банките в България (АББ), на която е сключен Меморандум за сътрудничество между Прокуратурата и АББ. Той предвижда „оперативно сътрудничество за противодействие на заплахите пред банковия сектор и икономиката като цяло, които произтичат от престъпления, свързани с информационните технологии, подправени документи и платежни инструменти“.

Цацаров и Гешев бяха заедно включително и на срещата с представителите на Венецианската комисия, които миналата седмица бяха у нас по въпроса за гарантирането на ефективно и независимо разследване срещу главния прокурор у нас.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.