Последни новини
Home / Законът / След делото „Царска Бистрица“, и това за „Врана“ ще чака решението на КС

След делото „Царска Бистрица“, и това за „Врана“ ще чака решението на КС

Defakto.bg

Второ поред „царско“ дело ще чака произнасянето на Конституционния съд.

По искане на Столична община, на Симеон Сакскобургготски и на сестра му Мария-Луиза Софийският апелативен съд спря процеса за един от най-апетитните имоти – „Врана“. Определението на Иво Дачев, Асен Воденичаров и Мария Георгиева от САС не е окончателно и може да бъде оспорено.

Тримата от апелативния съд се позоваха на чл. 229, ал.1, т.6 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК)- съдът спира производството, когато КС е допуснал по същество искане, с което оспорва конституционосъобразноста на приложим по делото закон.

В случая няма оспорване на протиконоституционност, а искане за тълкуване на последиците от решение на КС, опонира адвокатът на държавата Марияна Попова от кантората на Ирен Савова.

Така е, но произнасянето на КС ще е решаващо за правилното решение на спора, заявиха адвокатите на Мария-Луиза Валя Гигова и на Симеон – Ели Христова.

ВКС вече спря процеса за другия апетитен имот „Царска Бистрица“, за да отправи питане до Конституционния съд за правните последици от решенията на самия КС, когато обявява за противоконституционен закон с еднократно действие. Това е и един от основните въпроси във всички „царски“ дела, като дотук съдилища от всички инстанции (включително и състави на ВКС) безпротиворечиво приемаха, че обявяването за противоконституционен на Закона за конфискация на имотите на бившите царе и техните наследници, изчерпал действието си през 1947 г., не е и не може да бъде основание за реституция.

Междувременно дело 5 на КС с докладчик Константин Пенчев бе обединено с дело 12 с докладчик Борис Велчев и скорошно произнасяне на Конституционния съд не се очаква.

От висящите дела между държавата и Симеон за собствеността на дворци и гори не е спряно само това за 16 500 дка рилски гори. То е и единственото, не приключило на първа инстанция.

Окончателно приключиха заведените от държавата дела за „Ситняково“ и „Саръгьол“, Саскбокургготски загуби и спора за бившето стопанство на УБО край Врана.

А през августт 2018 г. с решение на съдия Петя Алексиева от СГС дворецът „Врана“ също бе безспорно признат за държавна собственост. Уважен бе и искът на държавата срещу Столична община и бе разпоредено СО и Симеон да й върнат двореца, парка, целия комплекс. Подобно на други решения и в това съдът призна направени разходи за подобрения от бившия премиер и сестра му  в размер на 1 323 945 лв (за ремонт на покриви, ВиК и прочее) и разпореди имотът да бъде предаден на държавата след заплащането на тази сума.

„Врана“ е сред „перлите“ в короната от имоти. Дворцовият комплекс се състои от централна сграда сграда на двореца с площ от 2013 кв м, още над 20 постройки, оранжерии, паркът е с площ от 992 дка.

Всичко това бе върнато от Симеон Сакскобургготски от някогашния столичен кмет Стефан Софиянски през 2001 г. (впоследствие част от парка бе предоставена на общината, включително за стопанисване) на базата на решението на Конституционния съд от 1998 г.

Именно за „Врана“ бе направен опит за спазаряване със Симеон, когато в края на 2017 г. отговорният за държавната собственост регионален министър Николай Нанков внесе искане за спиране на процеса до постигане на споразумение. Гръмна скандал и правителството се отказа от сделки с бившия цар и премиер.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.