Последни новини
Home / Законът / Банки, адвокати и счетоводители са длъжни да уведомят НАП за данъчни измами, реши правителството

Банки, адвокати и счетоводители са длъжни да уведомят НАП за данъчни измами, реши правителството

Defakto.bg

Банки, адвокати, счетоводители, инвестиционни и застрахователни посредници, които участват в подготовката на трансгранични схеми трябва да докладват на НАП. Това става ясно промените, приети от Министерския съвет в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

С тях се въвежда правилото за  „ранно оповестяване“ на трансгранични сделки, при които съществува риск от избягване на данъци, се казва в съобщение на пресслужбата на МС.

Чрез  промените в ДОПК се въвежда в българското законодателство Директива (ЕС) 2018/822 на Съвета от 25 май 2018 година за изменение на Директива 2011/16/ЕС по отношение на задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане, свързана с подлежащите на оповестяване трансгранични договорености (Директива (ЕС) 2018/822).

Основна цел на новите правила е противодействие на пренасочването на печалби към юрисдикции с по-благоприятен данъчен режим, както и на практиките за цялостно намаляване на данъчните задължения. Въвежда се механизъм за предоставяне на информация за трансгранични данъчни схеми, при които съществува потенциален риск от избягване на данъчно облагане, от консултанти и данъчно задължени лица на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите, както и за автоматичния обмен на информация за тези схеми с компетентните органи на другите държави членки.  Получаването на информация за предоставяните данъчни схеми на ранен етап, още преди започване на тяхното прилагане, ще позволи на държавите-членки да анализират своевременно вредните данъчни практики и да отстранят пропуските или недостатъците в законодателството си„, се посочва в мотивите.

Евродирективата за автоматичен обмен беше приета след т.нар. „Панама пейпърс“, разкрили, многобройните случаи, в които консултанти са помагали активно на свои клиенти да прехвърлят средства към офшорни зони с цел да плащат по-малко данъци, е посочено още в мотивите за промените в   ДОПК.

Нормите на  директивата трябва да  бъдат въведени в националното законодателство в срок до 31 декември 2019 г. и да влязат в сила от 1 юли 2020 г.

Според промените в ДОПК всички данъчни консултанти- банки, счетоводители, адвокати, инвестиционни и застрахователни посредници, трябва да докладват пред НАП за„данъчни схеми“. Под „схеми“  се има предвид споразумение, съгласие, становище, план, транзакция.

Глобите за неспазване на новите правила, които ще влязат в сила от 1 юли 2020 г.,  достигат до 10 000 лв. при първо нарушение.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.