Последни новини
Home / Законът / Банки, адвокати и счетоводители са длъжни да уведомят НАП за данъчни измами, реши правителството

Банки, адвокати и счетоводители са длъжни да уведомят НАП за данъчни измами, реши правителството

Defakto.bg

Банки, адвокати, счетоводители, инвестиционни и застрахователни посредници, които участват в подготовката на трансгранични схеми трябва да докладват на НАП. Това става ясно промените, приети от Министерския съвет в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

С тях се въвежда правилото за  „ранно оповестяване“ на трансгранични сделки, при които съществува риск от избягване на данъци, се казва в съобщение на пресслужбата на МС.

Чрез  промените в ДОПК се въвежда в българското законодателство Директива (ЕС) 2018/822 на Съвета от 25 май 2018 година за изменение на Директива 2011/16/ЕС по отношение на задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане, свързана с подлежащите на оповестяване трансгранични договорености (Директива (ЕС) 2018/822).

Основна цел на новите правила е противодействие на пренасочването на печалби към юрисдикции с по-благоприятен данъчен режим, както и на практиките за цялостно намаляване на данъчните задължения. Въвежда се механизъм за предоставяне на информация за трансгранични данъчни схеми, при които съществува потенциален риск от избягване на данъчно облагане, от консултанти и данъчно задължени лица на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите, както и за автоматичния обмен на информация за тези схеми с компетентните органи на другите държави членки.  Получаването на информация за предоставяните данъчни схеми на ранен етап, още преди започване на тяхното прилагане, ще позволи на държавите-членки да анализират своевременно вредните данъчни практики и да отстранят пропуските или недостатъците в законодателството си„, се посочва в мотивите.

Евродирективата за автоматичен обмен беше приета след т.нар. „Панама пейпърс“, разкрили, многобройните случаи, в които консултанти са помагали активно на свои клиенти да прехвърлят средства към офшорни зони с цел да плащат по-малко данъци, е посочено още в мотивите за промените в   ДОПК.

Нормите на  директивата трябва да  бъдат въведени в националното законодателство в срок до 31 декември 2019 г. и да влязат в сила от 1 юли 2020 г.

Според промените в ДОПК всички данъчни консултанти- банки, счетоводители, адвокати, инвестиционни и застрахователни посредници, трябва да докладват пред НАП за„данъчни схеми“. Под „схеми“  се има предвид споразумение, съгласие, становище, план, транзакция.

Глобите за неспазване на новите правила, които ще влязат в сила от 1 юли 2020 г.,  достигат до 10 000 лв. при първо нарушение.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.