Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов към „опозицията“ във ВСС: Вие за кого работите, кой ви пише текстовете, защо саботирате избора?!

Данаил Кирилов към „опозицията“ във ВСС: Вие за кого работите, кой ви пише текстовете, защо саботирате избора?!

Defakto.bg

Безпрецедентни – по съдържание и послания – реплики отправи днес правосъдният министър Данаил Кирилов към малцината инакомислещи във Висшия съдебен съвет.

Правосъдният министър, бивш председател на правната комисия на парламента, се записа в аналите на ВСС, призван да е защитник на съдебната независимост, с думи като: „Искате продължаващ разпит на главния прокурор ли?! Не искате ли вие да разрушите доверието в тази процедура и в този избор, не го ли саботирате?! Вие за кого работите, кой ви написа със същия шрифт като на г-н Панов това, което четете?! Спрете с политическите дебати в една чисто правна процедура! Има колеги, които трябва да запълнят тайминга на протеста и ние не можем да приключим, преди да е изтекло времето на протеста!

Извън неподустимия тон и внушения от министъра, чието присъствие във ВСС е замислено като „мост“ между изпълнителна и съдебна власт, последното изказване на Данаил Кирилов прозвуча доста двусмислено. Защото протестите около ВСС днес са два, както и предния път. И, ако приемем, че някой кадровик днес „бави“ преизбирането на Гешев, за да вълнува протестиращите, с пълна сила това важи и за 24 октомври! На уточняващ въпрос кой от двата протеста днес е имал предвид – този „за“ или другия, „против“ Гешев, министърът каза: Който си изберете.

В крайна сметка, имаше ли политическа намеса или не?!

Страстите се разгоряха след подновено настояване на Олга Керелска да се отговори дали е имало политическа намеса при номинирането и избора на Иван Гешев.

И се развихри една „конспирация“.

Боян Магдалинчев отклони с настояването Лозан Панов да каже дали преди неговия избор за председател на ВКС той се е срещал с Румен Ненков (тогава конституционен съдия).

Сотир Цацаров, от чиито намеци за избор, осъществен „в други две сгради“ на 24 октомври, тръгна този дебат днес, обяви: „Нямам никакво намерение да пазя авторитета на Панов, но помня председателите на ВКС Румен Янков, бог да го прости, Иван Григоров, Лазар Груев. А понеже сте много любопитна и безкрайно принципна (Керелска – б.р.), не задавате въпроса на г-н Панов така ли е, аз ще ви кажа – най-вероятно съм имал предвид сградата на държавния глава, цитирайки Лозан Панов„.

Лозан Панов:  „Оставам с впечатлението, че изборът днес не е на Иван Гешев, а на мен..“

Сотир Цацаров:  „Не, вашият мина отдавна, по същия начин!“

Лозан Панов: „Отново се прави препращане. През 2012 г. аз бях избираният, а не избиращият, не съм гласувал сам за себе си!“

Георги Чолаков: „Аз да кажа. Посещавал съм три сгради при моя избор – тази, на ВСС – два пъти, на ВАС – два пъти и Президенството преди издаването на указа ми за назначаване“.

Лозан Панов: „За моя избор ще кажа за сградите, свързани с г-н Цацаров – сградата на ВАС, където ме посети да ме пита съгласен ли съм да стана председател на Върховния касационен съд, втората е „Пирогов“, където бяха заедно с г-н Колев и продължиха да настояват да си оттегля отказа от участие в процедурата„.

Олга Керелска: “ Все пак не разбрах при избирането на г-н Цацаров имало ли е политическо участие и какво е било то!“

Данаил Кирилов: “ Очевидно искате да бавите гласуването и си търсите основания за това!“

Последва декларация от Огнян Дамянов от Прокурорската колегия, че никой от политиката, парламента и другаде не му е влиял да подпише номинацията на Иван Гешев и да гласува за него.

Кирилов: „Не го превръщайте в клетвено заседание, аз като представител на изпълнителната власт не нося крем за изгаряне!“

Гергана Мутафова, Прокурорска колеги:я  „Аз задавам обратния въпрос, гласувалите „против“ подложени ли са били на политически натиск?“

Атанаска Дишева тръгна да представя разгърнат отговор, включително с мотивите на президента.

Последва цитираното горе изявление на Кирилов кой откъде чете и прочее.

Атанаска Дишева: „Цитатът, който четох, е разпечатка от сайта Де факто – изказването на президента. Останалият текст е с моя почерк. Говоренето на принципа „крадецът вика дръжте крадеца!“ е популярно„.

Лозан Панов: „Това е избор за главен прокурор, а не за председател на ВКС или за друг. Въпросът от г-жа Керелска беше зададен към конкретен човек, ако има да казва нещо да каже, а не да мълчи! Въпросът е дали тук се вземат решенията или на друго място. Този, който е направил изявлението, не говори, а всички други членове на ПК се втурнаха да обясняват!“

Данаил Кирилов: „Колегите от Венецианската комисия направиха паралел, не искам да ставаме заседание по румънския модел на румънското ВСС. Апелирам членовете на Прокурорска колегия да се въздържат от провокации. И аз не поставям въпроса кой прекрати наемния ви договор, госпожо Дишева!“

Преди прегласуването бе дадена почивка.

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.