Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов към „опозицията“ във ВСС: Вие за кого работите, кой ви пише текстовете, защо саботирате избора?!

Данаил Кирилов към „опозицията“ във ВСС: Вие за кого работите, кой ви пише текстовете, защо саботирате избора?!

Defakto.bg

Безпрецедентни – по съдържание и послания – реплики отправи днес правосъдният министър Данаил Кирилов към малцината инакомислещи във Висшия съдебен съвет.

Правосъдният министър, бивш председател на правната комисия на парламента, се записа в аналите на ВСС, призван да е защитник на съдебната независимост, с думи като: „Искате продължаващ разпит на главния прокурор ли?! Не искате ли вие да разрушите доверието в тази процедура и в този избор, не го ли саботирате?! Вие за кого работите, кой ви написа със същия шрифт като на г-н Панов това, което четете?! Спрете с политическите дебати в една чисто правна процедура! Има колеги, които трябва да запълнят тайминга на протеста и ние не можем да приключим, преди да е изтекло времето на протеста!

Извън неподустимия тон и внушения от министъра, чието присъствие във ВСС е замислено като „мост“ между изпълнителна и съдебна власт, последното изказване на Данаил Кирилов прозвуча доста двусмислено. Защото протестите около ВСС днес са два, както и предния път. И, ако приемем, че някой кадровик днес „бави“ преизбирането на Гешев, за да вълнува протестиращите, с пълна сила това важи и за 24 октомври! На уточняващ въпрос кой от двата протеста днес е имал предвид – този „за“ или другия, „против“ Гешев, министърът каза: Който си изберете.

В крайна сметка, имаше ли политическа намеса или не?!

Страстите се разгоряха след подновено настояване на Олга Керелска да се отговори дали е имало политическа намеса при номинирането и избора на Иван Гешев.

И се развихри една „конспирация“.

Боян Магдалинчев отклони с настояването Лозан Панов да каже дали преди неговия избор за председател на ВКС той се е срещал с Румен Ненков (тогава конституционен съдия).

Сотир Цацаров, от чиито намеци за избор, осъществен „в други две сгради“ на 24 октомври, тръгна този дебат днес, обяви: „Нямам никакво намерение да пазя авторитета на Панов, но помня председателите на ВКС Румен Янков, бог да го прости, Иван Григоров, Лазар Груев. А понеже сте много любопитна и безкрайно принципна (Керелска – б.р.), не задавате въпроса на г-н Панов така ли е, аз ще ви кажа – най-вероятно съм имал предвид сградата на държавния глава, цитирайки Лозан Панов„.

Лозан Панов:  „Оставам с впечатлението, че изборът днес не е на Иван Гешев, а на мен..“

Сотир Цацаров:  „Не, вашият мина отдавна, по същия начин!“

Лозан Панов: „Отново се прави препращане. През 2012 г. аз бях избираният, а не избиращият, не съм гласувал сам за себе си!“

Георги Чолаков: „Аз да кажа. Посещавал съм три сгради при моя избор – тази, на ВСС – два пъти, на ВАС – два пъти и Президенството преди издаването на указа ми за назначаване“.

Лозан Панов: „За моя избор ще кажа за сградите, свързани с г-н Цацаров – сградата на ВАС, където ме посети да ме пита съгласен ли съм да стана председател на Върховния касационен съд, втората е „Пирогов“, където бяха заедно с г-н Колев и продължиха да настояват да си оттегля отказа от участие в процедурата„.

Олга Керелска: “ Все пак не разбрах при избирането на г-н Цацаров имало ли е политическо участие и какво е било то!“

Данаил Кирилов: “ Очевидно искате да бавите гласуването и си търсите основания за това!“

Последва декларация от Огнян Дамянов от Прокурорската колегия, че никой от политиката, парламента и другаде не му е влиял да подпише номинацията на Иван Гешев и да гласува за него.

Кирилов: „Не го превръщайте в клетвено заседание, аз като представител на изпълнителната власт не нося крем за изгаряне!“

Гергана Мутафова, Прокурорска колеги:я  „Аз задавам обратния въпрос, гласувалите „против“ подложени ли са били на политически натиск?“

Атанаска Дишева тръгна да представя разгърнат отговор, включително с мотивите на президента.

Последва цитираното горе изявление на Кирилов кой откъде чете и прочее.

Атанаска Дишева: „Цитатът, който четох, е разпечатка от сайта Де факто – изказването на президента. Останалият текст е с моя почерк. Говоренето на принципа „крадецът вика дръжте крадеца!“ е популярно„.

Лозан Панов: „Това е избор за главен прокурор, а не за председател на ВКС или за друг. Въпросът от г-жа Керелска беше зададен към конкретен човек, ако има да казва нещо да каже, а не да мълчи! Въпросът е дали тук се вземат решенията или на друго място. Този, който е направил изявлението, не говори, а всички други членове на ПК се втурнаха да обясняват!“

Данаил Кирилов: „Колегите от Венецианската комисия направиха паралел, не искам да ставаме заседание по румънския модел на румънското ВСС. Апелирам членовете на Прокурорска колегия да се въздържат от провокации. И аз не поставям въпроса кой прекрати наемния ви договор, госпожо Дишева!“

Преди прегласуването бе дадена почивка.

About De Fakto

Проверете също

Различия в експертизи по ключовия въпрос шофирал ли е след употреба на наркотици обвиняемият Георги Семерджиев

С приемане на ключови експертизи в софийския градски съд продължава делото за тежката катастрофа на …

Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.