Последни новини
Home / Законът / Левицата поиска оставката на министър Боил Банов заради щета от 753 хил. лв. по делото за „Ларгото“

Левицата поиска оставката на министър Боил Банов заради щета от 753 хил. лв. по делото за „Ларгото“

Defakto.bg

БСП призова премиерът Бойко Борисов да поиска оставката на министъра на културата Боил Банов заради делото с исканата от ведомството неустойка по строителството на културния обект „Ларгото“.

На брифинг в Народното събрание социалистът Александър Симов обяви, че ведомството е пропуснало да обжалва пред Върховния касационен съд решението по делото за забавеното строителство на „Ларгото“, с което министерството е загубило  над 750 хиляди лева неустойка от изпълнителите на ремонта. Отделно министерството е  осъдено да плати да плати и 73 хиляди лева за съдебни разноски.

Елена Йончева

„Министерството на културата е изтървало сроковете за обжалване, в резултат на което българският данъкоплатец безвъзвратно губи 700 000 лева. Това скандално бездействие на министерството ще понесе някаква юристка. Това е замазване на следите. Отговорността в такъв случай, при такава афера, трябва да се понесе единствено и само с оставката на Боил Банов. Призоваваме и Бойко Борисов, който да поиска неговата оставка моментално, след като виждаме, че Банов няма мъжеството, няма морала сам да се оттегли от поста си“, заяви Симов.

От окончателно определение на ВКС стана ясно, че Министерството на културата е пропуснало последния срок за обжалване на съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за неустойка към строителя на столичното Ларго.  Това значи, че ведомството на Боил Банов не само няма да получи неустойка от 753 хил. лв., но ще трябва да плати и над 73 хил. лв. разноски.

Делото за ремонта на Ларгото бе  повод за скандала „Ало, Банов съм“.  В началото на годината тогавашната депутатка от БСП Елена Йончева пусна записи, от които твърдеше, че става ясно как Банов дава инструкции да се антидатират  документи, за да не дължат изпълнителите на ремонта неустойка.

Банов на няколко пъти заяви, че не се е опитал да ощети държавата, защото министерството води дело за неустойка. То обаче е заведено не веднага след приключването на ремонта със закъснение, а чак след доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който се казва, че министерството трябвало да поиска обезщетение от строителя.  Искът обаче бе отхвърлен на две инстанции, а един от мотивите беше, че министерството първо е приело ремонта без забележки, но после е завело дело. Сега от  определението на ВКС става ясно, че министерство на културата дори не е спазило срока за обжалване по делото, което уж счита за особено важно.

На специален брифинг Елена Йончева обяви, че по времето, когато е бил зам.-министър, Банов е опитал да опрости на изпълнителя на ремонта на Ларгото над 700 000 лв. неустойка заради забавяния.  Като доказателство тя пусна аудиозапис, на който се чува глас, за който по-късно тя предаде автентичен запис, от който се разбира, че е гласът е на  сегашния министър. Прокуратурата отказа да разследва записа, предаден от Йончева и случаят остана „закрит“.

По-късно се разбра, че министърът няма да подава оставка, а отговорни за случилото се са служителите в Правната дирекция на министреството му.  Ето какво още заяви той: “До онзи ден аз съм със съзнанието, че чакаме дело за насрочване във ВКС, а не че чакаме на ВКС решение по повод нашата жалба, че сме вкарали късно документи. Това са нещата. И тук всякакви инсинуации наистина са плод на болни мозъци. Това са опитни служители с години стаж – такава грешка е невъзможна особено в онзи момент. Затова ще сезирам прокуратура – да разследват, да ги разпитват, да ги препитват, да гледат документи – това за мен не е случайно. Целият сценарий по принцип беше на мен да ми се вземе главата много по-рано, но моята глава е здрава, карловска глава и трудно пада“.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.