Последни новини
Home / Законът / Повторно, мнозинството във ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор (допълнена)

Повторно, мнозинството във ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор (допълнена)

Defakto.bg

Скандалът „Дишева“ набира сила, Данаил Кирилов даде на президента 7 дни

Повторно Пленумът на ВСС избра Иван Стоименов Гешев за главен прокурор.

Повторен бе и резултатът от 24 октомври – 20 „за“ срещу 4 „против“.

Днес отсъстваше само Красимир Шекерджиев, който предния път бе „против“ Гешев. Неговият глас бе „компенсиран“ от Цветинка Пашкунова, която също даде вот „против“. Останалите са Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска.

Благодаря на Пленума на ВСС и на професионалната общност, която ме е подкрепила. Обещавам ви, че ще направя всичко възможно да оправдая доверието ви. Благодаря, че не се поддадохте на безпрецедентния политически натиск„, обяви Гешев на кадровиците. Той престоя всичките над пет часа, през които траеше заседанието, в сградата на ВСС. Без да го викат за ново изслушване, отговори на въпроси и каквото и да било друго.

За да стане Иван Гешев наистина новият главен прокурор на България указът за назначаването му трябва да бъде подписан от президента Румен Радев.

Междувременно скандалът с отправената заплаха към Атанаска Дишева се разрасна.

А, въпреки сгъстените краски – не от крясъци отвън, мнозинството във ВСС днес се опитваше да придаде „благовидност“ на случващото се.

По хронология

Тръгна дебат „по същество“. В който се казваше:

Йордан Стоев, Прокурорска колегия:  Затвърди се виждането ми, че за г-н Гешев прокурорската професия е мисия.

Цветинка Пашкунова, Съдийска колегия: Липсата на алтернативност не произтича само от липсата на друг кандидат, а от начина, по който беше направено. Акцент на това обстоятелство беше поставен и в мотивите на издаване на указа, които дори да нямат обвързващ характер за нас, не може да не бъдат съобразени. Ще гласувам „против“.

Севдалин Мавров, Съдийска колегия: Никой не е формирал моето мнение по отношение на моя глас, нито един от политиците, които познавам, не е дошъл и не е говорил с мен. Както и предния път, ще гласувам „за“.

Пламена Цветанова, Прокурорска колегия: Ако се премахне т.нар. пиар макияж от г-н Иван Гешев, остава неговата работа в прокуратурата, дежурствата, работата му като административен ръководител на специализираната прокуратура. Дела, които срещат такъв медиен отпор, че…

Кой кого заплашва, обижда и т.н.

И дотук. Острите въпроси за политиката в съдебните избори и  отправените от Гешев заплахи, не бяха пропуснати от председателя на ВКС Лозан Панов. Той даде и емблематични примери.

Лозан Панов: „Няма да подкрепя кандидата повторно. Първо, състезаваше се сам със себе си и не спечели най-добрият от двамата. В предходния ВСС член на съвета – Камен Ситнилски беше отстранен от длъжност именно заради изразена професионална подкрепа към него. Тогава ВСС реши, че това представлява злоупотреба с власт и накърнява престижа на професията. Сега подкрепите са бланкетни и по мнението на ръководството на ПРБ повишават авторитета. Цитираните професионални успехи на кандидата не се базират на ясни критерии. Той защитава спорни конституционноправни твърдения. Показа ниска поносимост към критики, което плюс бъдещите огромни правомощия създава риск от злоупотреба с права предвид характеровите особености. Станалото с г-жа Дишева в почивката го показва, а липсата на реакция от господата Цацаров и Чолаков също. Дебютът на г-н Цацаров бе в назидателното демонстративно отстраняване на Камен Ситнилски от ВСС. За г-н Кокинов можем да говорим също„.

Сотир Цацаров: „Пропуснахте себе си!“

Боян Магдалинчев: „Нямам основания да променя позицията си. Иван Гешев е човек решителен и категоричен да се бори с престъпността. Ако беше издигната втора сламена кандидатура по-добре ли щеше да е? Няма да ставам адвокат на г-н Цацаров. При вас, г-н Панов, трима заместници напуснаха!

Сотир Цацаров:Абстрахирам се от всички внушения за политически влияния. Има хора, които протестират със сърцето и ума си, но на политически сили, които стоят зад част от протестите отвън, тази кандудатура не им е удобна. Точно за това е тази истерия. Човек като Гешев ще изпълни законовите си задължения и аз ще го подкрепя. За заплахата – г-жо Дишева, по същия начин реагирахте на моя призив да си говорим на ти!“ И спомена за лицемерие.

Лозан Панов: „Тонът и думите са от значение. Грешките на прокуратурата излизат малко скъпо на България!“

Атанаска Дишева към Цацаров: „Не съм искала обяснение от вас и от г-н Чолаков, споменах, че цитираните от мен думи са казани във ваше присъствие и се надявам да не отречете. За заплахите – да, така усещам. И заявявам, че оттук насетне ако бъдат предприети действия по отношение на моята професионална кариера като съдия, по отношение на неприкосновеността на семейството ми, зад тях ще стои лицето, което ги отправи„.

Данаил Кирилов към Дишева: “ Въздържайте се, засегнахте 6000 общински съветника. Те са избрани мажоритарно. Аз съм бил общински съветник (от БСП и ГЕРБ) и не се срамувам. Не мога да приема, че това е някаква заплаха, не знам дали съпругът ви успя с „Да, България “ да стане съветник, но не смятам, че това е позорно“.

Атанаска Дишева: „Първо, не съм обидила никакви общински съветници. Цял живот съм била съдия, след приключването на мандата ми във ВСС имам право да се върна на работата си като съдия. Затова приех и продължавам да приемам изявлението на г-н Гешев като заплаха за възможността ми да продължа да работя като член на ВСС и като съдия. Не знам защо намесвате съпруга ми, г-н Кирилов. Не знам дали вие имате съпруга и с какво се занимава. Съпругът ми никога не се е кандидатирал за общински съветник, над 2 г. не е член на партия, за 4 месеца беше на „Да, България!Не си спомням освен съпругата на г-н Панов тук съветът да се е занимавал с нечий друг съпруг, конкубин, конкубина и т.н“.

Иван Гешев: Процедурата беше за „Гинес“, да станеш общински съветник не е обидно!

След избора, Иван Гешев заяви пред журналисти: „Проведена беше безпрецедентна процедура в рамките на България и на света. Спокойно можем да кандидатстваме за „Гинес“. Ако се твърди, че тя не е прозрачна, това е само безпринципност!

На въпрос за отправените реплики към Дишева, обяви: „Аз съм човек, който говори каквото мисли – и официално, и неофициално. Трима членове на ВСС днес, изключвам госпопожа Пашкунова, която говореше професионално, говореха изцяло политически. Затова в почивките й казах на госпожа Дишева, че от нея ще стане един великолепен общински съветник. Когато приключи моята кариера в прокуратурата, аз с удоволствие бих станал общински съветник!“

На въпрос кой оказва безпрецедентния политически натиск, за който говори, обяви, че говори за партията, която е прекъснала кампанията си заради неговия избор. Но не я назова.

Запитан, дали след днешното му преизбиране вече е абсолютно сигурен, че е следващият, шести поред главен прокурор в най-новата ни история, Иван Гешев отговори: „Докато няма указ на президента, не. Сигурен съм, че българският президент ще изпълни българската Конституция“.

Правосъдният министър Данаил Кирилов пък обясни как вижда действията на президента Румен Радев занапред. По изчисленията на Кирилов, между три и седем дни са необходими и достатъчни за издаване на указ. Другото би било „сигнал за отношението на президента към тежестта на конституционните норми и отношение, проявено не само към конкретната процедура, а и към самия избор„.

А Сотир Цацаров внесе следната „яснота“ за политическия избор при „тримата големи“ и за собственото си бъдеще.

За бъдещето и дали ще стане председател на КПКОНПИ:

Не съм тръгнал да мисля все още за пенсиониране. Ако имам някакви планове, а те могат да включват и предсрочно прекратяване на мандата, дай боже връчване на щафетата на г-н Гешев, ще го научите официално или от мен. Ако имам някакво предложение, първо ще го обсъдя с най-близките ми„.

За „двете сгради“: „Всичко, което имах да кажа за сградите, го казах горе“. На многократно повторено настояване дали все пак е имало политически натиск при отговорните избори на върховете на Темида, откакто той е главен прокурор, Сотир Цацаров каза: Няма политически натиск.

Снимка: Веселин Боришев

 

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.