Последни новини
Home / Актуално / Чавдар Христов за „конфискацията“ на първия ден от болничните: Уникална и антисоциална политика!

Чавдар Христов за „конфискацията“ на първия ден от болничните: Уникална и антисоциална политика!

Defakto.bg

Доказват ни, че единствено българската  риба се вмирисва откъм опашката!

Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ, юрист,   от време на време боледуващ*

Предложенито на управляващите за отмяна на законов текст, според който обезщетяването при временна нетрудоспособност започва от първия ден на издадения болничен лист е уникално!

1. По своята същност то е антисоциална мярка състояща се в орязването на едно съществуващо в последните 30 години право. Тоест през целия „преход”, за който се изписаха реки от мастила в последните дни.

То се прави под знака на герба на Република България, обявена от Конституцията за социална държава(вж. Преамбюла на Конституцията)?!

  1. Основният аргумент за предложението на управляващата коалиция, е че това се прави като мярка за борба с „фалшивите болнични”!? Забележете никой от участниците в Правителството от ГЕРБ не застана пред камерите. Нито министър председателя нито финансовия министър. Глашатай станаха представители на коалиционните партньри.
  2. По своята същност освен антисоциална мярка предложението е очевиден реверанс към бизнеса, който „вие от мъка и болка”, че работниците „взимали” болнични зададат ли се празници или междупрзнични дни! Това е вой продължаващ вече години…., как им тежи това, че трябва да плащат първите три дни, защо да ги плащат, след като плащат осигурителни вноски и те наред с работниците и прочие. Пък и работна ръка взе да няма, мътните го взели? Ясно е защо подкрепят предложението.То им спестява пари.

На фона на горното:

1. Очевидно липсва обективна причина за предложението! Изключвам като обективна позицията на бизнеса. Зад неговите позиции стоята икономически и финансови интереси. Нищо друго, обективно, принципно.

Добавяните от споменатите глашатаи аргументи, че това било практика в държавите от ЕК също са „изсмукани от пръстите”. Без никаква логика и без вглеждане в законодателната логика и решения на други държави. Чисто и просто, както се казваше в един стр виц – там е така, а тук не! Ама защо, с оглед какви съображения и социална логика …… не е ясно.

2.Никакъв коментар няма относно това дали работниците „вземат” или им се „дават” фалшиви болнични листове! И дума няма за това кой дава (издава) болнчния лист! И защо, ако е неоснователен, не отговарящ на физическото състояние на „мнимия болен” се издава болничен лист?! Отново, за кой ли път в БГ сме изправени пред приказката за лудия и баницата! Както казваше Ст.Стратиев единствено българската риба се вмирисва откъм опашката.

3.Няма никакви данни колко болнични листове са оспорени от работодатели, като неоснователни и колко са отменени в резултат на оспорването. Въобще има ли работодатели, които се опитват по законен ред да се справт с проблема. Има ли санкционирани лекари или ЛКК издали неоснователно болнични листове? По  какъв начин ще бъдат поставени на тясно „издаващите” фалшиви болнични листове? В тази посока обаче няма предложения от Правителството?

4.Защо след като съм платил моята част от осигурителната си вноска,вкл. и за риска временна неработспосбност, следва да не ми се плаща за 1-вия ден на неработоспособността? Защо не за 2 –рия или 3-тия? Защо оствам без средства за живот за 1 или повече дни в зависимост от това колко бонични вземам, след като осигурителната система им за цел да ме обезщети за целия период от време на неработспособност?

5.Възможно ли  под ударите на евентуалните промени в КСО да попаднат дрбросъвестни граждани, работници и служители, кои- то безспорно са болни, от първия ден на констатираното заболяване, та до последния?! Те защо трябва да страдат от тази „принципно” провеждана борба срещу „фалшивите” болнични?

Господа управляващи – Да сте чували нещо за селото Лидице?

Може и да не сте. Става дума за поговорката, че покрай сухто гори и мокрото. Всички добросъвестни ще пострадат заради неясно колко недобросъвестни. Те ли са причината за законодателната ви активност?

Всичко изброено по-горе очертава проблема!

Как е възможно, защо обществото допуска да бъдат обявявани такива съмнително обосновани управленски предложения, в които отсъства здрава житйска и въобще разумна, обоснована социална  логика, която гази принципи на управление и социалната същност на нашата Държава, прогласена от Конституцията. Това което правите противоречи и на Конституцията!

Тук  нужен малко протест… Май един велик бъларин го бе казал. Познайте кой?

 

*Авторът заявява лично мнение, а не в качеството си на вицепрезидент на КНСБ

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС отмени наказание на следователя Бойко Атанасов за изказано мнение, че борба с корупцията у нас няма

Върховният административен съд  отмени наложеното от  Прокурорската колегия (ПК) наказание на следователя Бойко Атанасов, който …

Един коментар

  1. Йорданка Тодорова

    Много хубав коментар! Нещата реално стоят точно, както ги е отразил г-н Христов! Подобно е мнението и на много работещи, които честно си изкарват хляба и разчитат на всяка стотинка от дохода си! Безумието на управниците е голямо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.