Последни новини
Home / Законът / Делото срещу избора на Фандъкова е насрочено за 21 ноември, съдът иска всички 1611 протоколи от втория тур

Делото срещу избора на Фандъкова е насрочено за 21 ноември, съдът иска всички 1611 протоколи от втория тур

Defakto.bg

Административният съд София-град насрочи делото срещу изборните резултати за кмет на София. Откритото заседание ще е на 21 ноември.

Според окончателните данни на ЦИК на втория тур Йорданка Фандъкова е получила 49,98 % от подадените гласове срещу 45,13 % за Мая Манолова. Разликата помежду им е 20 366 гласа.

На 13 ноември Манолова и екипът й внесоха жалбата си в АССГ. Съдия Галин Несторов се е произнесъл с определение на 14 ноември. Като страни по делото са конституирани Мая Манолова и представляващият издигналия я инициативен комитет Никола Вапцаров, както и Столичната общинска избирателна комисия. Заинтересовани страни са Йорданка Фандъкова и издигналата я местна коалиция ГЕРБ-СДС.

Изборният кодекс (чл. 459) предвижда разглеждането и решаването на изборните казуси в спешен порядък – насрочване в 7-дневен срок от внасянето на жалбата, произнасяне в 14-дневен срок от образуването на производството на първа инстанция. Сроковете за оспорване пред ВАС и за окончателното произнасяне на съда са същите – 7 дни за обжалване от съобщаването на страните за решението на административния съд и произнасяне на ВАС в 14-дневен срок от постъпването на жалбата в съда.

По закон по тези дела съдът може да потвърди решението на общинската избирателна комисия или да обяви избора за недействителен. Когато съдът установи резултат, различен от отразения в протокола на общинската избирателна комисия – поради допусната техническа грешка, грешка в пресмятането или неправилно определена общинска избирателна квота или предпочитания (преференции), отменя решението и връща книжата на съответната общинска избирателна комисия за обявяване на действителните резултати.

В жалбата си независимият кандидат Мая Манолова бе категорична – налице са стотици тежки нарушения, класирани в четири групи: в избирателните списъци, в изборните протоколи, нарушения, свързани с бюлетините и броенето им, както и в организацията на изборни процес. Освен разликата от 100 000 души, обявена за „техническа грешка“, е налице и разлика от 6 700 души – за гражданите на ЕС, включени в избирателните списъци, твърдят жалбоподателите. Те настояват за повторно преброяване на бюлетините.

По този повод административният съд задължава ОИК да представи заверени копия или оригинали на всички 1611 протоколи от СИК от избора на 03.11.2019 г.; заверени копия от избирателни списъци част в над двадесет секции, заверени копия от допълнителната (под черта) страница от всички избирателни списъци и приложените за всяка СИК документи. Както и да представи справка за това, колко броя протоколи на секционна избирателна комисия за избор на кмет на Столична община за първи и за втори тур и с кои фабрични номера са предадени на СИК от ОИК и общинската администрация, колко от тях са сгрешени, има ли и колко нови формуляри на протоколи са дадени на СИК за повторно попълване на резултатите, с описание на фабричните номера на протоколите. Иска се също ОИК да представи информация за колко и кои секционни избирателни комисии е извършено в „Арена Армеец“ повторно преброяване на гласовете, от кого и в присъствието на колко и кои от членовете на СИК, както и върху кой формуляр на секционен протокол и от кого е попълнен установения след преброяването резултат; да представи пакетите с опакованите в плик отрязъци с номерата на бюлетините за кмет на Столична община, извадени от непрозрачната кутия, както и копие от протоколите за предаване на кочаните с хартиени бюлетини за всички описани в жалбата секционни комисии.
Преброителят на изборите, „Информационно обслужване“ АД трябва да представи по делото данни от контролните изчисления за вота за кмет на София, дали са правени корекции в компютърния запис на базата данни след въвеждането на вече потвърдени чиклови данни от протоколи на СИК, колко са новите записи и за кои СИК.
От Главна дирекция „ГРАО“, МРРБ съдът изисква:
-да представи справка за точния брой избиратели според отпечатаните от ГД „ГРАО“ избирателни списъци за изборите за общински съветници и кметове на Столична община, произведени на 27.10.2019 г. и 03.11.2019 г.; както и направените допълнения към тях.
Допуска до разпит трима свидетели за установяване на обстоятелството: каква е била организацията по приемането на
протоколите на СИК в зала „Арена Армеец“ от изборите за общински съветници и кметове – П-тур проведен на 03.11.2019 г.
Задължава ЦИК да представи заверени копия от избирателни списъци част ІІ-ра, които на основание чл. 410, ал. 1 ИК са й изпратени от Столична община, както и резултатите от проверката по чл. 410, ал. 2 ИК!

 

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.