Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Да се извиня на Атанаска Дишева?! Не смятам да се извинявам на някого за това, че няма чувство за хумор!

Иван Гешев: Да се извиня на Атанаска Дишева?! Не смятам да се извинявам на някого за това, че няма чувство за хумор!

Defakto.bg

На последния протест пред ВСС имаше 60-80 души и аз толкова приятели мога да събера, обяви избраният за главен прокурор

Избраният за главен прокурор Иван Гешев няма намерение да се извинява на члена на ВСС Атанаска Дишева заради отправената й заплаха. Това стана ясно от поредно изявление на Гешев, този път в Русе.

На заседанието на ВСС на 14 ноември, на финала на което единственият кандидат бе преизбран от мнозинството, Дишева публично цитира думите му, че от нея ще излезе „чудесен общински съветник“ и я чака „блестяща политическа кариера“. Възприемам го като заплаха към бъдещето ми на съдия и член на ВСС, отправена от кандидат за главен прокурор, който разполага с необозрима власт, категорична бе Атанаска Дишева.

В обръщение съдии от всички нива и различни съдилища в страната настояха за публично извинение и дисциплинарно разследване срещу Иван Гешев. Миналия петък вечерта подписите бяха 64, вече са над 114, до края на деня вероятно ще нараснат още.

На въпрос дали ще се извини, днес Иван Гешев отговаря на журналистите в Русе: „Формулирайте ясно въпроса! И какво е поведението ми? Прочетох, че някой иска да се извиня. Не смятам да се извинявам на някой за това, че този някой няма чувство за хумол. Дай боже и мен така да ме заплашват, че имам блестяща политическа кариера. След избора ми и гласуването дадох подробно изявление, пуснете си записа!“ И добавя: „Това, което ще кажа е, че днес има и становище на Асоциацията на прокурорите и колегите коментират, че не биха си позволили да обсъждат избор на колегите от съда („тримата големи“ се избират и от прокурорите, и от съдиите във ВСС – б.р.). За мен е ясно, ако говорите за тази декларация, че тя е основно на членове на Съюза на съдиите, не знам защо организацията се притеснява да излезе с името си!“

На напомнянето, че днес има нов протест срещу избора му, Гешев заявява: „В България винаги има протести за нещо, това означава, че има гражданска позиция. Вие смятате, че са големи (протестите срещу него – б.р.), други – че не са, че има по 100 човека. 60-80 човека бяха отвън на избора (на 14 ноември, несъгласните – б.р.), ако аз си събера приятелите ще изкарам толкова!  Уважавам всички български граждани, смятам, че всеки има право на лично мнение и да го защити. Но не приемам определен кръг от хора да са носители на истината, да са бог и те да казват кое е правилно, кое не е!“  В този контекст остава неясно защо г-н Гешев „преброи“ само протестиращите срещу него, а не и поддръжниците си. Присъствалите и на двата му избора – на 24 октомври и на 14 ноември видяха разликите – и в броя, и в публиките.

Защо все пак не ви приемат и редно ли е състезание с един кандидат, бяха други въпроси днес, получили следния отговор от Иван Гешев: „Никой не го интересува каква е Конституцията, тя е ясна, тълкувателно решение 2 на КС също е ясно. Проблемът е, че група, политико-олигархическа, просто не иска избор, който на нея не й харесва. Това е безпринципна позиция. Няма как един главен прокурор всички да го харесват, не би било нормално. Само един кандидат, да, но не е незаконно, а което е законно, е правилно. Бах сам като кандидат за специализираната прокуратура, някой повдигна ли въпроса тогава, някой сещаше ли се, че е имало специализирана прокуратура преди 2016 г.? Сещате ли се за МВФ, че бяха променени правилата за определен кандидат? Че г-н Велчев беше един кандидат, че проф. Груев беше сам кандидат?! Това са двойни стандарти“

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.