Последни новини
Home / Законът / Пореден протест срещу избора на главен прокурор

Пореден протест срещу избора на главен прокурор

Defakto.bg

Инициатива „Правосъдие за всеки“ организира днес породен протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. Недоволните граждани ще се съберат в  18 ч пред Съдебната палата, след което шествието им ще се отправи към президентството.

От „Правосъдие за всеки“ определят Гешев като „кандидат на ДПС и олигархията“ и посочват, че единствено президентът Румен Радев е проявил чест и достойнство, връщайки избора му във ВСС. Сега е негова възможността да изпрати тази процедура за тълкуване в Конституционния съд, както и да инициира конституционни промени в правомощията и статута на Главния прокурор. Ако това не стане, то Прокуратурата става истинската управляваща партия и структура в България, а правосъдието се превръща в нейна функция, като застрашени ще бъдат всички граждански права и свободи, устоите на демокрацията, заявяват от инициативата.

Инициативата призовава хората масово да се включат в протеста срещу Гешев, тъй като „президентът има нужда от подкрепа за действията си – той е държавен глава  а не деловоден щемпел на превзетия от олигархията Висш съдебен съвет, нека усети, че гражданите са зад него

От Асоциацията на прокурорите пък призовават президента да подпише указа за назначението на Гешев. В становище, огласено на сайта на организацията, се сочи, че  протестите срещу Гешев са „недопустим уличен натиск“. Също така според прокурорите съдиите от Висшия съдебен съвет са нямали право на мнение за кандидатура на Гешев. „Заявяваме, че никога не бихме си позволили в процедури за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да се намесваме в номинациите на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, в дискусиите за професионалните съдийски качества на кандидатите, нито пък в суверенните правомощия на президентската институция чрез внушения и медийни кампании„, пише в становището.

В писмо  до Предизидента, ВСС и Инспектората  Камарата на следователите изразява мнение, че  процедурата по  избора на единственият кандидат за поста е била “ публична, прозрачна и проведена според правилата на закона“.   Следователите очакват  процедурата на бъде финализирана в разумни срокове заради стаблността на съдебната система и в интерес на гражданите.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.