Последни новини
Home / Законът / Управляващите предлагат Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия (обновена)

Управляващите предлагат Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия (обновена)

Defakto.bg

Представители на управляващата коалиция – ГЕРБ, Обединени патриоти и депутати от „Атака“ номинираха главния прокурор Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия. Мястото бе овакантено, след като в края на юли Пламен Георгиев хвърли оставка заради недекларираната си тераса и замина като консул във Валенсия. А мандатът на Цацаров като обвинител №1 е на финала си – изтича през януари 2020 г.

Своя номинация за шеф на КПКОНПИ направиха и депутатите от „Воля“ – издигат юриста Симеон Найденов, член на правната комисия.

Пред журналисти председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни предложението за Сотир Цацаров с неговия правен и управленски опит. „Убеден държавник“, е характеристиката на бившия вътрешен министър Валентин Радев за Цацаров.

„Всички в парламента са коментирали „или Цацаров или да не се занимаваме“, обяви Емил Димитров-Ревизоро от патриотите, цитиран от бТВ. Ревизоро бил „синята каска“ в преговорите с действащия главен прокурор.

Явор Нотев (Атака) пък видя „известен шанс за всички ни“ в съвпадението между изтичащия мандат на действащия главен прокурор и бъдещия избор за КПКОНПИ.

Срокът за предложения за нов председател на КПКОНПИ изтича утре. Намеренията – твърди се – са били в този срок президентът Румен Радев все пак да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор. Неслучайно на 14 ноември правосъдният министър Данаил Кирилов „даде“ на държавния глава срок от максимум 7 дни за това.  Днес обаче Радев заяви, че няма да действа под ничий натиск.

Но обезпечаването на юристокрацията с ключови постове продължава.

За бъдещото поприще на Сотир Цацаров се спрягаха много варианти, включително и като посланик в Обединеното кралство или подобни дестинации, като главен съдебен инспектор (за което специално бе променен съдебният закон), преди това – за член на новата прокуратура на ЕС и конституционен съдия. Повечето от идеите са в миналото.

Смяната на главния инспектор предстои. Но разликата между него и шефа на КПКОНПИ, освен другото, е и в изискваното мнозинство – председателят на антикорупционната комисия се избира с гласовете на повече от половината от присъстващите депутати, главният съдебен инспектор – с 2/3 от всички депутати.

Мандатът на комисията е 6 години и започва да тече от датата на попълване на състава й. В случая това е  26 април 2018 г., когато КПКОНПИ бе сформирана и мандатът ъ трябва да изтече на 26 април 2024 г.  Според чл. 11, ал. 5 ЗПКОНПИ,  при предсрочно прекратяване на мандата на  член от комисията новоизбраният довършва неговия.  Няма специална разпоредба, която да урежда друго за  мандата на председателя.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.