Последни новини
Home / Законът / Кадровик „провокира“ Съдийската колегия за избора с един кандидат

Кадровик „провокира“ Съдийската колегия за избора с един кандидат

Defakto.bg

Опит за „провокация“, по собствените му думи, направи Драгомир Кояджиков (на снимката) пред колегите си от Съдийската колегия на ВСС днес. Поводът бе ясен и неприкрит – преизбирането на Иван Гешев миналия четвъртък въпреки несъгласието на президента. Един от мотивите на Румен Радев бе, че липсата на конкуренция в избора за главен прокурор лишава избрания от легитимност и обществено доверие. А четирима от ВСС, все съдии настояваха за прекратяване на процедурата, после дадоха вот „против“ единствения кандидат.

Кадровикът Кояджиков – съдия от апелативния спецсъд, избраник от парламентарната квота (номинация на БСП) днес се упражни върху избора на председател на районния съд в Златоград. Кандидадът за поста бе само един – Динко Хаджиев, който е и единственият магистрат там. Нещо повече, съдията е командирован в Златоград от РС-Мадан.
Предлагам да се прекрати процедурата и да се постави на дебат дали може да има състезание с един кон“, стартира „провокацията“ си Кояджиков.

Атанаска Дишева незабавно откликна: „Имали сме десетки пъти, в които сме разглеждали кандидатури и процедури за назначаване на административни ръководители на съдилища с един претендент и  г-н Кояджиков много добре знае това. Доколкото си спомням, в четвъртък (на 14 ноември) той гласува в подкрепа на единствената кандидатура и против предложението за прекратяване на процедурата. Ние говорехме в четвъртък във връзка с една специфична процедура на поделена компетентност между ВСС и президента, при връщане на единствения кандидат от държавния глава. Процедурата за останалите административни ръководители е друга, така че, според мен, подобно говорене е лишено от всякакво практическо значение и смисъл. Няма да коментирам защо се прави в момента„.

Драгомир Кояджиков се допълни: той самият е убеден, че няма никакъв проблем в самотните състезания, включително за главен прокурор. Но понеже на 14 ноември се говорело за „абсурд“, „правно нищо“ и т.н. решил да предизвика дебат. (Не стана ясно само защо въпросната „провокация“ хрумна на този член на ВСС след преизбирането на Иван Гешев) .

Лозан Панов се включи: „Много се радвам, че г-н Кояджиков се събуди, тъй като той не участваше в дебата и не изказа мнение и при двата „тура“ за главен прокурор. Аз също няма да подкрепя предложението за прекратяванена процедурата за Златоград, между двете процедури няма нищо общо“.

Драгомир Кояджиков заключи: „Реших да откроя несъстоятелността на тезите, които развивахте, госпожо Дишева, Керелска, господин Панов, така съм решил, в този формат. Исках да ви покажа как си сменяте тезите през 3-4 дни и искам да ви призова да гласувате без страх!

Впечатлен съм от смелостта на г-н Кояджиков, не остана длъжен Панов.

Олга Керелска реагира: „Изказването е изключително провокативно и мястото му не е тук. Очевидно и очевадно е, че между двете процедури няма нищо общо. Няма да участвам в подобна провокация. Що се отнася до това кого го е страх, да преценят други„.

Цветинка Пашкунова: „Става дума за административен ръководител на съд, в който работи само един човек. Г-н Кояджиков, смятам, е наясно с процедурите. Да запазим добрия тон и да уважаваме меннието на колегите, които не мислят като нас!“

Вероника Имова: „Еднакви са възможностите за всеки един магистрат, който отговаря на условията, да участва в процедура както за административен ръководител, така и за един от „тримата големи“.

В крайна сметка, единодушно Съдийската колегия избра Динко Хаджиев за председател на РС-Златоград.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.