Последни новини
Home / Законът / Кадровик “провокира” Съдийската колегия за избора с един кандидат

Кадровик “провокира” Съдийската колегия за избора с един кандидат

Defakto.bg

Опит за “провокация”, по собствените му думи, направи Драгомир Кояджиков (на снимката) пред колегите си от Съдийската колегия на ВСС днес. Поводът бе ясен и неприкрит – преизбирането на Иван Гешев миналия четвъртък въпреки несъгласието на президента. Един от мотивите на Румен Радев бе, че липсата на конкуренция в избора за главен прокурор лишава избрания от легитимност и обществено доверие. А четирима от ВСС, все съдии настояваха за прекратяване на процедурата, после дадоха вот “против” единствения кандидат.

Кадровикът Кояджиков – съдия от апелативния спецсъд, избраник от парламентарната квота (номинация на БСП) днес се упражни върху избора на председател на районния съд в Златоград. Кандидадът за поста бе само един – Динко Хаджиев, който е и единственият магистрат там. Нещо повече, съдията е командирован в Златоград от РС-Мадан.
Предлагам да се прекрати процедурата и да се постави на дебат дали може да има състезание с един кон”, стартира “провокацията” си Кояджиков.

Атанаска Дишева незабавно откликна: “Имали сме десетки пъти, в които сме разглеждали кандидатури и процедури за назначаване на административни ръководители на съдилища с един претендент и  г-н Кояджиков много добре знае това. Доколкото си спомням, в четвъртък (на 14 ноември) той гласува в подкрепа на единствената кандидатура и против предложението за прекратяване на процедурата. Ние говорехме в четвъртък във връзка с една специфична процедура на поделена компетентност между ВСС и президента, при връщане на единствения кандидат от държавния глава. Процедурата за останалите административни ръководители е друга, така че, според мен, подобно говорене е лишено от всякакво практическо значение и смисъл. Няма да коментирам защо се прави в момента“.

Драгомир Кояджиков се допълни: той самият е убеден, че няма никакъв проблем в самотните състезания, включително за главен прокурор. Но понеже на 14 ноември се говорело за “абсурд”, “правно нищо” и т.н. решил да предизвика дебат. (Не стана ясно само защо въпросната “провокация” хрумна на този член на ВСС след преизбирането на Иван Гешев) .

Лозан Панов се включи: “Много се радвам, че г-н Кояджиков се събуди, тъй като той не участваше в дебата и не изказа мнение и при двата “тура” за главен прокурор. Аз също няма да подкрепя предложението за прекратяванена процедурата за Златоград, между двете процедури няма нищо общо”.

Драгомир Кояджиков заключи: “Реших да откроя несъстоятелността на тезите, които развивахте, госпожо Дишева, Керелска, господин Панов, така съм решил, в този формат. Исках да ви покажа как си сменяте тезите през 3-4 дни и искам да ви призова да гласувате без страх!

Впечатлен съм от смелостта на г-н Кояджиков, не остана длъжен Панов.

Олга Керелска реагира: “Изказването е изключително провокативно и мястото му не е тук. Очевидно и очевадно е, че между двете процедури няма нищо общо. Няма да участвам в подобна провокация. Що се отнася до това кого го е страх, да преценят други“.

Цветинка Пашкунова: “Става дума за административен ръководител на съд, в който работи само един човек. Г-н Кояджиков, смятам, е наясно с процедурите. Да запазим добрия тон и да уважаваме меннието на колегите, които не мислят като нас!”

Вероника Имова: “Еднакви са възможностите за всеки един магистрат, който отговаря на условията, да участва в процедура както за административен ръководител, така и за един от “тримата големи”.

В крайна сметка, единодушно Съдийската колегия избра Динко Хаджиев за председател на РС-Златоград.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.