Последни новини
Home / Законът / Мотивите за издигането на Цацаров: Начело на КПКОНПИ той ще спечели общественото доверие!

Мотивите за издигането на Цацаров: Начело на КПКОНПИ той ще спечели общественото доверие!

Defakto.bg

Освен с биографични данни и заключенията за неговия професионализъм, управляващите предлагат Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ и със знаменателен мотив. А именно: той ще изпълни „сериозните очаквания“ на Еврокомисията от последния й доклад за бъдещата работа на „Антикорупция“, най-вече за необходимостта институциите, включително и комисията „да спечелят общественото доверие и да си изградят репутация на независимост и професионализъм в работата“. Настоящият главен прокурор притежава необходимите качества за постигането на тези цели, заявяват номиниралите го депутати.

Те са общо 17,  начело в подписката е председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова, там са  и зам.-председателят на парламента Емил Христов, както и оглавилата правната комисия Анна Александрова. От Обединени патриоти участват Емил Димитров-Ревизоро и  Николай Александров, има и подписи на трима депутати от „Атака“, включително Явор Нотев. А, както вчера сам обяви, Ревизоро бил „синята каска“ в преговорите с главния прокурор за новия му пост.

Днес пък стана известно, че предстои и среща между Цацаров и НФСБ на Валери Симеонов, част от Обединени патриоти, партньори в управлението.

Както вече е известно, този избор няма да е измежду един кандидат. Вчера от „Воля“ направиха и своя номинация за поста – на юриста Симеон Найденов, който е бил полицай, следовател, сега адвокат. Срокът за издигане на кандидати изтича в края на деня днес, но резултатите от избора са предизвестени. А приетата от парламента процедура позволява вотът да приключи до края на годината. Мандатът на Цацаров като главен прокурор изтича в началото на януари 2020 г. Като такъв той може да определи изпълняващ длъжността и, ако случайно Иван Гешев не е назначен с президентски указ до заемането на новия пост от Цацаров, няма съмнение кой ще е и.ф. обвинител №1.

Вече тече 7-дневен срок за представяне на концепция и две декларации – за несъвместимост и за имущество и интереси от кандидатите за КПКОНПИ.  А юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, висши училища и научни организации могат да изпращат становища и да поставят въпроси, които се публикуват. Следва и проверка от комисията по досиетата, после проверка за допускане на кандидатите, изслушване на допуснатите първо от ресорната комисия, после и в пленарна зала. Става по азбучен ред, изборът е с обикновено мнозинство.

Мандатът на антикорупционната комисия като колективен орган е 6 години, от записа в закона не личи председателят да има самостоятелен мандат. Излиза, че като замести Пламен Георгиев на поста мандатът на Цацаров може да се окаже и 5-годишен. Ако не последват съответните законови поправки.

Какво още са харесали депутатите от управляващите в настоящия главен прокурор? Сотир Стефанов Цацаров има общ юридически стаж от над 27 години, като 20 години и три месеца от тях са като съдия в районен и окръжен съд. Завършил е „право“ в СУ „Св.Климент Охридски“ с общ успех от следването 5,96 и от държавните изпити 6,00.

„Кандидатът има отлична професионална подготовка, свързана точно с естеството на работата на длъжността, за която предлагаме избирането му. Като съдия, с изключение на първите две години от съдийската му кариера в районен съд, е разглеждал само наказателни дела.  Участвал е в множество обучения и проекти, свързани с повишаването на квалификацията му като юрист и в частност на наказателен съдия. Като главен прокурор винаги е демонстрирал висока степен на познаване на правната материя и висока ерудиция. От началото на мандата си като главен прокурор до момента е отправил до Конституционния съд общо 9 питания, от които 3 за задължително тълкуване на конституционни норми, свързани с организацията и правомощията на съдебната власт и 6 за обявяване на противоконституционност на законови разпоредби, като по 4 от тях предявените искове са били уважени, а 2 дела са завършили с прекратяване“, заявяват 17-те предложители. Сред активите на главния прокурор Цацаров са отчетени и исканията му за тълкувателни решения от Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС – 14, както и „многократните“ му изслушвания пред парламента и парламентарни комисии.

И още: има много добър опит като административен ръководител – първоначално на районен съд и на окръжен съд, а после и начело на държавното обвинение. Умее да организира финансовата, административната и кадровата работа в цялата система на българската прокуратура. Структурната реформа на районните прокуратури, „започната от Сотир Цацаров и неговия екип“, предстои да бъде проведена на територията на цялата страна.

Най-вече: Значителни действия по противодействие на корупцията са извършени именно в мандата на настоящия главен прокурор, смятат управляващите. За първи път през 2014 г. бе въведен Единен каталог на корупционните престъпления, през 2015 г. по споразумение с МВР и ДАНС е създадено специализираното звено „Антикорупция“, постигнало значителни успехи в разследването на корупционна дейност на магистрати и лица на висши държавни длъжности и било „възможната и най-ефективна организационна форма за разкриването и разследването му“. А после, след прехвърлянето на „високата корупция“ на спецправосъдието положил значителни усилия за кадровото и материално осигуряване на спецпрокуратурата.

За резултатите от успешната антикорупционна битка в предложението не се сочат данни, няма изводи в тази посока. Пък и защо да има?

На снимката: бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев и бъдещият Сотир Цацаров

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.