Последни новини
Home / Законът / Мотивите за издигането на Цацаров: Начело на КПКОНПИ той ще спечели общественото доверие!

Мотивите за издигането на Цацаров: Начело на КПКОНПИ той ще спечели общественото доверие!

Defakto.bg

Освен с биографични данни и заключенията за неговия професионализъм, управляващите предлагат Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ и със знаменателен мотив. А именно: той ще изпълни “сериозните очаквания” на Еврокомисията от последния й доклад за бъдещата работа на “Антикорупция”, най-вече за необходимостта институциите, включително и комисията “да спечелят общественото доверие и да си изградят репутация на независимост и професионализъм в работата”. Настоящият главен прокурор притежава необходимите качества за постигането на тези цели, заявяват номиниралите го депутати.

Те са общо 17,  начело в подписката е председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова, там са  и зам.-председателят на парламента Емил Христов, както и оглавилата правната комисия Анна Александрова. От Обединени патриоти участват Емил Димитров-Ревизоро и  Николай Александров, има и подписи на трима депутати от “Атака”, включително Явор Нотев. А, както вчера сам обяви, Ревизоро бил “синята каска” в преговорите с главния прокурор за новия му пост.

Днес пък стана известно, че предстои и среща между Цацаров и НФСБ на Валери Симеонов, част от Обединени патриоти, партньори в управлението.

Както вече е известно, този избор няма да е измежду един кандидат. Вчера от “Воля” направиха и своя номинация за поста – на юриста Симеон Найденов, който е бил полицай, следовател, сега адвокат. Срокът за издигане на кандидати изтича в края на деня днес, но резултатите от избора са предизвестени. А приетата от парламента процедура позволява вотът да приключи до края на годината. Мандатът на Цацаров като главен прокурор изтича в началото на януари 2020 г. Като такъв той може да определи изпълняващ длъжността и, ако случайно Иван Гешев не е назначен с президентски указ до заемането на новия пост от Цацаров, няма съмнение кой ще е и.ф. обвинител №1.

Вече тече 7-дневен срок за представяне на концепция и две декларации – за несъвместимост и за имущество и интереси от кандидатите за КПКОНПИ.  А юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, висши училища и научни организации могат да изпращат становища и да поставят въпроси, които се публикуват. Следва и проверка от комисията по досиетата, после проверка за допускане на кандидатите, изслушване на допуснатите първо от ресорната комисия, после и в пленарна зала. Става по азбучен ред, изборът е с обикновено мнозинство.

Мандатът на антикорупционната комисия като колективен орган е 6 години, от записа в закона не личи председателят да има самостоятелен мандат. Излиза, че като замести Пламен Георгиев на поста мандатът на Цацаров може да се окаже и 5-годишен. Ако не последват съответните законови поправки.

Какво още са харесали депутатите от управляващите в настоящия главен прокурор? Сотир Стефанов Цацаров има общ юридически стаж от над 27 години, като 20 години и три месеца от тях са като съдия в районен и окръжен съд. Завършил е “право” в СУ “Св.Климент Охридски” с общ успех от следването 5,96 и от държавните изпити 6,00.

“Кандидатът има отлична професионална подготовка, свързана точно с естеството на работата на длъжността, за която предлагаме избирането му. Като съдия, с изключение на първите две години от съдийската му кариера в районен съд, е разглеждал само наказателни дела.  Участвал е в множество обучения и проекти, свързани с повишаването на квалификацията му като юрист и в частност на наказателен съдия. Като главен прокурор винаги е демонстрирал висока степен на познаване на правната материя и висока ерудиция. От началото на мандата си като главен прокурор до момента е отправил до Конституционния съд общо 9 питания, от които 3 за задължително тълкуване на конституционни норми, свързани с организацията и правомощията на съдебната власт и 6 за обявяване на противоконституционност на законови разпоредби, като по 4 от тях предявените искове са били уважени, а 2 дела са завършили с прекратяване”, заявяват 17-те предложители. Сред активите на главния прокурор Цацаров са отчетени и исканията му за тълкувателни решения от Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС – 14, както и “многократните” му изслушвания пред парламента и парламентарни комисии.

И още: има много добър опит като административен ръководител – първоначално на районен съд и на окръжен съд, а после и начело на държавното обвинение. Умее да организира финансовата, административната и кадровата работа в цялата система на българската прокуратура. Структурната реформа на районните прокуратури, “започната от Сотир Цацаров и неговия екип”, предстои да бъде проведена на територията на цялата страна.

Най-вече: Значителни действия по противодействие на корупцията са извършени именно в мандата на настоящия главен прокурор, смятат управляващите. За първи път през 2014 г. бе въведен Единен каталог на корупционните престъпления, през 2015 г. по споразумение с МВР и ДАНС е създадено специализираното звено “Антикорупция”, постигнало значителни успехи в разследването на корупционна дейност на магистрати и лица на висши държавни длъжности и било “възможната и най-ефективна организационна форма за разкриването и разследването му”. А после, след прехвърлянето на “високата корупция” на спецправосъдието положил значителни усилия за кадровото и материално осигуряване на спецпрокуратурата.

За резултатите от успешната антикорупционна битка в предложението не се сочат данни, няма изводи в тази посока. Пък и защо да има?

На снимката: бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев и бъдещият Сотир Цацаров

About De Fakto

Проверете също

Окончателно:Процедурата за избор на нов председател на ВКС се открива на 30 септември и приключва с вот на 14 януари

Евентуалното оттегляне на съдиите, избрани от съдии от Висшия съдебен съвет би делегитимирало състава му,  …

Лозан Панов: Политиците искат независима съдебна власт, когато са в опозиция

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов няма да сочи кандидат за нов председател на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.