Последни новини
Home / Законът / Новата прокурорска география: Разкриват 34 щата за обвинители в окрупнените прокуратури

Новата прокурорска география: Разкриват 34 щата за обвинители в окрупнените прокуратури

Defakto.bg

Единодушно, с 8 „за“ Прокурорската колегия на ВСС „оптимизира“ свободните длъжности в 28-те районни прокуратури, които се закриват от 1 януари догодина и стават териториални отделения към РП в областните градове. Сотир Цацаров не бе на заседанието, председателстваше го Евгени Диков.

Конкретно става дума за 34 прокурорски длъжности, които се съкращават от закриващите се прокуратури и се разкриват в „централните“ РП. Прехвърлянето става по реда на чл. 194, ал. 1 от Закона за съдебната власт: „В случаите на закриване на съдилища, прокуратури и следствени органи или при намаляване числеността на броя на заетите длъжности в тях съответната колегия на Висшият съдебен съвет разкрива съответните длъжности в друг равен по степен орган на съдебната власт по възможност в същия апелативен район и преназначава на тях без конкурс съдиите, прокурорите и следователите“.

Това е стъпка към реализиране на втория етап от преструктурирането на районните прокуратури в страната. Миналата седмица над 60 магистрати от тях бяха преназначени в окрупнените РП, към които преминават.

Колегията обаче отказа молба за преназначаване по същия законов ред на Таня Александрова от районната прокуратура в Харманли в Софийската районна прокурата. Мотивите са, че в случая законовите изисквания не са налице, тъй като натовареността в Харманли не намалява, обратното повишава се. А големият кадрови недостиг в СРП може да сереши само чрез обявяване на конкурс.

Отличени

Златни почетни знаци и парични награди от по 1000 лева гласува колегията за прокурорите и ръководители на отдели във ВКП Валери Първанов и Славка Славова.

И двамата се пенсионират. Днешното решение е за освобождаване на Валери Първанов, считано от 22 ноември и на Славова, считано от 25 ноември.

About De Fakto

Проверете също

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Пернишкият окръжен съд осъди прокуратурата и МВР да платят рекордно обезщетение от 48 млн. лв. на „Лев Инс“

Пернишкият окръжен съд осъди  МВР и прокуратурата да платят над 48 млн. лева на застрахователното …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.