Последни новини
Home / Законът / Новата прокурорска география: Разкриват 34 щата за обвинители в окрупнените прокуратури

Новата прокурорска география: Разкриват 34 щата за обвинители в окрупнените прокуратури

Defakto.bg

Единодушно, с 8 “за” Прокурорската колегия на ВСС “оптимизира” свободните длъжности в 28-те районни прокуратури, които се закриват от 1 януари догодина и стават териториални отделения към РП в областните градове. Сотир Цацаров не бе на заседанието, председателстваше го Евгени Диков.

Конкретно става дума за 34 прокурорски длъжности, които се съкращават от закриващите се прокуратури и се разкриват в “централните” РП. Прехвърлянето става по реда на чл. 194, ал. 1 от Закона за съдебната власт: “В случаите на закриване на съдилища, прокуратури и следствени органи или при намаляване числеността на броя на заетите длъжности в тях съответната колегия на Висшият съдебен съвет разкрива съответните длъжности в друг равен по степен орган на съдебната власт по възможност в същия апелативен район и преназначава на тях без конкурс съдиите, прокурорите и следователите”.

Това е стъпка към реализиране на втория етап от преструктурирането на районните прокуратури в страната. Миналата седмица над 60 магистрати от тях бяха преназначени в окрупнените РП, към които преминават.

Колегията обаче отказа молба за преназначаване по същия законов ред на Таня Александрова от районната прокуратура в Харманли в Софийската районна прокурата. Мотивите са, че в случая законовите изисквания не са налице, тъй като натовареността в Харманли не намалява, обратното повишава се. А големият кадрови недостиг в СРП може да сереши само чрез обявяване на конкурс.

Отличени

Златни почетни знаци и парични награди от по 1000 лева гласува колегията за прокурорите и ръководители на отдели във ВКП Валери Първанов и Славка Славова.

И двамата се пенсионират. Днешното решение е за освобождаване на Валери Първанов, считано от 22 ноември и на Славова, считано от 25 ноември.

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.