Последни новини
Home / Законът / Съдебна заседателка, осъдила Иванчева и Петрова, е член на изборни комисии от ГЕРБ (допълнена)

Съдебна заседателка, осъдила Иванчева и Петрова, е член на изборни комисии от ГЕРБ (допълнена)

Defakto.bg

Апелативният спецсъд иска справка от ГЕРБ дали Мария Щуркова е в ръководството на партията

От 2013 г. досега съдебната заседателка Мария Щуркова е била в съставите на районни избирателни комисии от квотата на ГЕРБ и е участвала в шест избора. Щуркова е била представител на управляващите в РИК включително и при местния вот през 2016 г., когато независимата Десислава Иванчева спечели кметския пост в “Младост” и победи кандидатката на ГЕРБ.

В същото време Щуркова бе част от състава на специализирания съд, постановил тежки присъди за Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, след като ги призна за виновни.

Данните за нея бяха докладвани на подновеното заседание по казуса “Младост” в апелативния спецсъд. Проверката бе направена по настояване на Биляна Петрова, уважено от втората инстанция.

След получаването на данните от ЦИК, към апелативния спецсъд бе отправено ново искане – този път да се изиска справка от политическа партия ГЕРБ дали заседателката Мария Щуркова е неин партиен член. Съставът, оглавяван от Георги Ушев, реши да пита ГЕРБ само дали въпросната дама е член на партийното ръководство. Защото Законът за съдебната власт предвижда, че съдебен заседател не може да е лице, което “участва в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели” (чл. 67 ЗСВ). Но тук става дума не за общите забрани, а за конкретни преценки в конкретен казус.

Откритието за “изборната” връзка в случая е скандално, защото сочи на пристрастност, а оттам – защо не – и на осъждане от незаконен състав. Още повече, че и Иванчева, и нейната заместничка като кмет на “Младост” Петрова са категорични – сред основните цели на гръмката акция срещу тях, последвана от процес, е отстраняването им от управлението на общината, най-вече от битката с презастрояването там. А ако Щуркова е и партиен член, ксандалът става още по-голям. А че не е в ръководството на ГЕРБ е ясно отсега.

Наредбата за съдебните заседатели е пределно ясна в това отношение: при изпълнение на функциите си те трябва “да действат по съвест и убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като не се поддават на натиск, заплахи, стимули, преки или косвени влияния, независимо от техния източник“. Нещо повече – сред основните изисквания към тях е това за политически неутралитет. “Съдебните заседатели не трябва да допускат в своята работа да бъдат повлияни от свои или чужди политически пристрастия“, разпорежда наредбата.

От апелативния спецсъд днес също бе поискано частично освобождаване на запорираните банкови сметки и на тримата подсъдими – Иванчева, Петрова и Петко Дюлгеров. В момента те не работят, пребивават под “домашен арест” и не разполагат със средства за издръжка, лечение и други обичайни нужди.

След почивка съставът, начело с председателя Ушев, позволи на Биляна Петрова да тегли месечно средства в разчмер на една минимална заплата – в момента 560 лева. Останалите двама трябва да уточнят молбите си и тогава ще има произнасяне по тях.

Не е готова назначената по искане на прокуратурата нова експертиза на прословутото “тефтерче” на Десислава Иванчева и конкретно на цифрови записи в него. За тефтерчето на първа инстанция експертиза бе категорична –  интересуващите прокуратурата записи не са правени нито от Иванчева, нито от Петрова. При повторно изследване бе обявено, че вероятно те не са дело и на Петко Дюлгеров, но не могат да са категорични.

Георги Ушев днес разпореди на вещите лица да представят заключение до 8 декември. Процесът продължава през декември.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.