Последни новини
Home / Законът / Съдебна заседателка, осъдила Иванчева и Петрова, е член на изборни комисии от ГЕРБ (допълнена)

Съдебна заседателка, осъдила Иванчева и Петрова, е член на изборни комисии от ГЕРБ (допълнена)

Defakto.bg

Апелативният спецсъд иска справка от ГЕРБ дали Мария Щуркова е в ръководството на партията

От 2013 г. досега съдебната заседателка Мария Щуркова е била в съставите на районни избирателни комисии от квотата на ГЕРБ и е участвала в шест избора. Щуркова е била представител на управляващите в РИК включително и при местния вот през 2016 г., когато независимата Десислава Иванчева спечели кметския пост в „Младост“ и победи кандидатката на ГЕРБ.

В същото време Щуркова бе част от състава на специализирания съд, постановил тежки присъди за Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, след като ги призна за виновни.

Данните за нея бяха докладвани на подновеното заседание по казуса „Младост“ в апелативния спецсъд. Проверката бе направена по настояване на Биляна Петрова, уважено от втората инстанция.

След получаването на данните от ЦИК, към апелативния спецсъд бе отправено ново искане – този път да се изиска справка от политическа партия ГЕРБ дали заседателката Мария Щуркова е неин партиен член. Съставът, оглавяван от Георги Ушев, реши да пита ГЕРБ само дали въпросната дама е член на партийното ръководство. Защото Законът за съдебната власт предвижда, че съдебен заседател не може да е лице, което „участва в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели“ (чл. 67 ЗСВ). Но тук става дума не за общите забрани, а за конкретни преценки в конкретен казус.

Откритието за „изборната“ връзка в случая е скандално, защото сочи на пристрастност, а оттам – защо не – и на осъждане от незаконен състав. Още повече, че и Иванчева, и нейната заместничка като кмет на „Младост“ Петрова са категорични – сред основните цели на гръмката акция срещу тях, последвана от процес, е отстраняването им от управлението на общината, най-вече от битката с презастрояването там. А ако Щуркова е и партиен член, ксандалът става още по-голям. А че не е в ръководството на ГЕРБ е ясно отсега.

Наредбата за съдебните заседатели е пределно ясна в това отношение: при изпълнение на функциите си те трябва „да действат по съвест и убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като не се поддават на натиск, заплахи, стимули, преки или косвени влияния, независимо от техния източник„. Нещо повече – сред основните изисквания към тях е това за политически неутралитет. „Съдебните заседатели не трябва да допускат в своята работа да бъдат повлияни от свои или чужди политически пристрастия„, разпорежда наредбата.

От апелативния спецсъд днес също бе поискано частично освобождаване на запорираните банкови сметки и на тримата подсъдими – Иванчева, Петрова и Петко Дюлгеров. В момента те не работят, пребивават под „домашен арест“ и не разполагат със средства за издръжка, лечение и други обичайни нужди.

След почивка съставът, начело с председателя Ушев, позволи на Биляна Петрова да тегли месечно средства в разчмер на една минимална заплата – в момента 560 лева. Останалите двама трябва да уточнят молбите си и тогава ще има произнасяне по тях.

Не е готова назначената по искане на прокуратурата нова експертиза на прословутото „тефтерче“ на Десислава Иванчева и конкретно на цифрови записи в него. За тефтерчето на първа инстанция експертиза бе категорична –  интересуващите прокуратурата записи не са правени нито от Иванчева, нито от Петрова. При повторно изследване бе обявено, че вероятно те не са дело и на Петко Дюлгеров, но не могат да са категорични.

Георги Ушев днес разпореди на вещите лица да представят заключение до 8 декември. Процесът продължава през декември.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.