Последни новини
Home / Законът / Съдия Елена Авдева: Дебатите във ВСС за вота на главен прокурор трябваше да са образец на държавност, нищо подобно не видях!

Съдия Елена Авдева: Дебатите във ВСС за вота на главен прокурор трябваше да са образец на държавност, нищо подобно не видях!

Defakto.bg
Съдия Елена Авдева

167 станаха съдиите, които искат извинение от Иван Гешев и Данаил Кирилов

„Видях поведение на правосъдния министър, което по никакъв начин не мога да свържа с безпристрастност, особено във втория тур на провеждане на избора за главен прокурор“. Това заяви пред БНР съдията от ВКС Елена Авдева, която е една от подписалите писмото, адресирано до институциите, с искане правосъдният министър Данаил Кирилов и избраният за главен прокурор Иван Гешев да се извинят за поведението си по време на процедурата.

Авдева посочи, че до момента няма реакция на писмото, а позицията на Иван Гешев е, че не намира за нужно да се извини на хора, които „нямат чувство за хумор“.

Когато Иван Гешев стане главен прокурор, няма да има друга длъжност, която да разполага с неговия властови потенциал. Той няма да има никакъв опонент. Тогава той ще трябва да се справи с огромното изпитание на властта. Аз изпитвам дълбоки съмнения, че той демонстрира с отношението си към колегите Керелска и Дишева такъв потенциал. В обръщението сме подчертали, че заеманите длъжности не позволяват поведение, което създава впечатление за насаждане на страх и саморазправа с опоненти. Не бих искала нашето обръщение да бъде разбирано като някакво професионално мероприятие на защита. Нямам големи очаквания за реакцията на адресатите. Мисля, че най-лошият вариант би бил просто да се пренебрегне, напълно да се неглижира това обръщение. Това означава поредната стъпка в този път, който води в ада на едно отричане на мнението на малцинството. Това не бива да се случва. Ако се случи, това би бил много лош знак за развитието на демократичните процеси не само в съдебната система, а изобщо в държавата“, коментира съдия Авдева.

Съдиите адресирали обръщението си вече са 167 . „ Това е едно препращане на темата за сериозността на обръщението към някакво етикетиране на Съюза на съдиите, свързано с прехвърлянето му към сферата очевидно на хората, които са нелицеприятни за кандидата Гешев“.

Авдева подчерта, че изобщо не става въпрос за междуличностни отношения, характерови особености или лична фиксация: „Става дума за атмосферата във ВСС, а това е един изключително важен за държавата орган. Начинът, по който се дебатира във ВСС и по който се формират решенията, би трябвало да бъде образец за държавническо отношение, да бъде пример за високи стандарти на етичност и уважение към опонента. Аз не видях такава атмосфера там“, заключи съдията. Тя акцентира, че високите стандарти на възпитание, но и на отговорност на поста са задължителни както за министъра, така и за главния прокурор. Затова и съдиите са посочили нарушените правила от Кодекса за етично поведение на магистратите, заяви Авдева.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.