Последни новини
Home / Законът / Упорито оставят в ареста румънски бизнесмен – бил в група, изнудвала Доган и Пеевски, пък те не знаят

Упорито оставят в ареста румънски бизнесмен – бил в група, изнудвала Доган и Пеевски, пък те не знаят

Defakto.bg

Специализираното правосъдие упорито оставя в ареста един чужденец – румънския гражданин Дорин Йордаке, обвинен че участвал в организирана престъпна група за изнудването на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Първоначално спецпрокуратурата твърди, че въпросната група е била и за тероризъм – по чл. 108а от НК, но редактираното обвинение вече е “само” за изнудване и измами.

Жертвите – Делян Пееввски и Ахмед Доган

Йордаке, бивш офицер от румънската служба за борба с организираната престъпност, в момента бизнесмен, е зад решетките седми месец. В същото време “жертвите” на твърдяната престъпна дейност – почетният лидер на ДПС Доган и депутатът Пеевски са разпитани от спецпрокуратурата едва миналия месец. А в показанията си са заявили, че не знаят за готвена срещу тях схема за изнудване, както и че никой не им е искал пари, съобщи “Медиапул”.

Въпреки това с окончателно определение от днес състав на апелативния спецсъд с председател Галя Георгиева отказва да измени най-тежката мярка за неотклонение.

Разследването, стартирало през май тази година, бе държано в тайна, първите публикации по случая се появиха едва в края на септември и то след заседанието на спецсъда, отново по мерките за неотклонение. Тогава арестантите бяха двама – Йордаке и българинът Дилян Георгиев, впоследствие освободен под “домашен арест”. Третият от твърдяната ОПГ (по закон трябва да са минимум трима) румънският бизнесмен с френско гражданство Овидиу Семенеску, бил обявен за издирване.

Тезата на спецпрокуратурата (развита през септември от обвинителя Евгения Станкова, която съобщи как едни други “терористи”, от ТАД груп проникнали и в сървъра на поливачките пред парламента – те се оказаха на ръчно управление, за да разклатят държавността) е, че тримата изнудвали Доган и Пеевски с доклад на френските служби за участието им в контрабанда на цигари и финансиране на терористични организации. И че срещу 12 милиона евро предложили докладът да не бъде пращан на европейските институции, а имената на политиците да бъдат заличени. 10 милиона евро трябвало да отидат за “френски прокурор”, разследващ контрабандата, а два милиона за “изнудвачите”.

В основата на обвинението са показанията на анонимен свидетел 436. В заседанието пред съда обаче името му е посочено от защитата – Иван Петлешков, съдружник в охранителна фирма. Нещо повече – адвокатите са категорични – клиентите твърдят, че такъв доклад няма. А “тайният” свидетел ги провокира към престъпление.

В “Свободна Европа” бе цитирано изявление на адвокат Атанасов по време на едно от заседанията срещу мерките. „Твърди се съществуването на доклад, но не Дилян Георгиев трябва да го публикува и не Дорин Йордаке, напротив. Те твърдят, че такъв доклад няма. Свидетелят с тайна самоличност твърди, че такъв доклад е щял да бъде представен пред ЕК и е отправено предложение дали до Пеевски, дали до Доган, техните имена по някакъв начин да бъдат преахнати от този доклад. Какво изнудване е това? С какво ги заплашват? Че няма спрямо тях да се прилага наказателна отговорност или какво? Абсолютно бошлаф работа. Делото съществува само и единствено, защото в него са намесени великите имена Пеевски и Доган“.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.