Последни новини
Home / Законът / Упорито оставят в ареста румънски бизнесмен – бил в група, изнудвала Доган и Пеевски, пък те не знаят

Упорито оставят в ареста румънски бизнесмен – бил в група, изнудвала Доган и Пеевски, пък те не знаят

Defakto.bg

Специализираното правосъдие упорито оставя в ареста един чужденец – румънския гражданин Дорин Йордаке, обвинен че участвал в организирана престъпна група за изнудването на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Първоначално спецпрокуратурата твърди, че въпросната група е била и за тероризъм – по чл. 108а от НК, но редактираното обвинение вече е “само” за изнудване и измами.

Жертвите – Делян Пееввски и Ахмед Доган

Йордаке, бивш офицер от румънската служба за борба с организираната престъпност, в момента бизнесмен, е зад решетките седми месец. В същото време “жертвите” на твърдяната престъпна дейност – почетният лидер на ДПС Доган и депутатът Пеевски са разпитани от спецпрокуратурата едва миналия месец. А в показанията си са заявили, че не знаят за готвена срещу тях схема за изнудване, както и че никой не им е искал пари, съобщи “Медиапул”.

Въпреки това с окончателно определение от днес състав на апелативния спецсъд с председател Галя Георгиева отказва да измени най-тежката мярка за неотклонение.

Разследването, стартирало през май тази година, бе държано в тайна, първите публикации по случая се появиха едва в края на септември и то след заседанието на спецсъда, отново по мерките за неотклонение. Тогава арестантите бяха двама – Йордаке и българинът Дилян Георгиев, впоследствие освободен под “домашен арест”. Третият от твърдяната ОПГ (по закон трябва да са минимум трима) румънският бизнесмен с френско гражданство Овидиу Семенеску, бил обявен за издирване.

Тезата на спецпрокуратурата (развита през септември от обвинителя Евгения Станкова, която съобщи как едни други “терористи”, от ТАД груп проникнали и в сървъра на поливачките пред парламента – те се оказаха на ръчно управление, за да разклатят държавността) е, че тримата изнудвали Доган и Пеевски с доклад на френските служби за участието им в контрабанда на цигари и финансиране на терористични организации. И че срещу 12 милиона евро предложили докладът да не бъде пращан на европейските институции, а имената на политиците да бъдат заличени. 10 милиона евро трябвало да отидат за “френски прокурор”, разследващ контрабандата, а два милиона за “изнудвачите”.

В основата на обвинението са показанията на анонимен свидетел 436. В заседанието пред съда обаче името му е посочено от защитата – Иван Петлешков, съдружник в охранителна фирма. Нещо повече – адвокатите са категорични – клиентите твърдят, че такъв доклад няма. А “тайният” свидетел ги провокира към престъпление.

В “Свободна Европа” бе цитирано изявление на адвокат Атанасов по време на едно от заседанията срещу мерките. „Твърди се съществуването на доклад, но не Дилян Георгиев трябва да го публикува и не Дорин Йордаке, напротив. Те твърдят, че такъв доклад няма. Свидетелят с тайна самоличност твърди, че такъв доклад е щял да бъде представен пред ЕК и е отправено предложение дали до Пеевски, дали до Доган, техните имена по някакъв начин да бъдат преахнати от този доклад. Какво изнудване е това? С какво ги заплашват? Че няма спрямо тях да се прилага наказателна отговорност или какво? Абсолютно бошлаф работа. Делото съществува само и единствено, защото в него са намесени великите имена Пеевски и Доган“.

About De Fakto

Проверете също

Георги Чолаков номинира Любомир Гайдов за зам.-председател на ВАС

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков стартира днес процедура за избор на заместник – …

Гръмкият процес САПАРД за “онези” евросредства окончателно погина, по давност

С решение от днес Апелативният специализиран съд окончателно сложи точка на емблематичното дело САПАРД за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.