Последни новини
Home / Законът / ВСС няма да се занимава с писмото на съдиите за Гешев, Кирилов не бил го включил

ВСС няма да се занимава с писмото на съдиите за Гешев, Кирилов не бил го включил

Defakto.bg

Тръгна гражданска петиция за подкрепа на обръщението

Пленумът на Висшия съдебен съвет няма да се занимава днес с обръщението на съдии от цялата страна, в което те настояват за публични извинения от Данаил Кирилов и дисциплинарно разследване на Иван Гешев.

На въпрос на Лозан Панов в началото на заседанието дали обръщението е получено от ВСС и защо не е в дневния ред, председателстващият Боян Магдалинчев отговори, че е получено. Но дневният ред не го утвърждавал той, а министърът на правосъдието. И прехвърли топката към Данаил Кирилов, който днес не е в съвета.

Обръщението, под което вече са се подписали над 180 съдии от всички нива и различни съдилища, бе провокирано от възмущението им от случилото се на 14 ноември, при преизбирането на Иван Гешев, конкретно от поведението на кандидата, а и на правосъдния министър към „опозицията“ в съвета. А, заради отправените към Атанаска Дишева заплахи, магистратите настояват преизбраният за главен прокурор да отговаря дисциплинарно.

По този повод вече е открита и петиция за подкрепа на съдийското обръщение и от граждани. До момента 460 души са подкрепили съдиите. Петицията –  Тук

Писмото на съдиите бе внесено в понеделник от върховния съдия Борислав Белазелков до всички адресати – президента, премиера, председателя на НС, ВСС и Инспектората.

А днешното заявление на Боян Магдалинчев не е точно. По закон „заседанията на пленума се провеждат по предварително обявен дневен ред“. В Правилника за ВСС обаче изрично е разписана процедурата – че „проектът на дневен ред се изготвя от главния секретар въз основа на постъпилите предложения“. А правосъдният министър единствено утвърждава дневния ред.

С две думи – от понеделник до вчера представляващият ВСС е имал достатъчно време да внесе съдийското обръщение за разглеждане. И не го е направил.

Някой да е изненадан?

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Един коментар

  1. Боян Магдалинчев отново си позволява да говори неистини. Дневният ред не се изготвя, а само се съгласува с министъра на правосъдието.
    Подписалите обръщението съдии вече са 181.
    Отделно и 380 граждани подкрепят това обръщение на https://www.peticiq.com/244552
    Толкова за компетентността, почтеността, високите професионални и нравствени качества на 20 от членовете на ВСС, включително на представляващия Боян Магдалинчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.