Последни новини
Home / Законът / ВСС няма да се занимава с писмото на съдиите за Гешев, Кирилов не бил го включил

ВСС няма да се занимава с писмото на съдиите за Гешев, Кирилов не бил го включил

Defakto.bg

Тръгна гражданска петиция за подкрепа на обръщението

Пленумът на Висшия съдебен съвет няма да се занимава днес с обръщението на съдии от цялата страна, в което те настояват за публични извинения от Данаил Кирилов и дисциплинарно разследване на Иван Гешев.

На въпрос на Лозан Панов в началото на заседанието дали обръщението е получено от ВСС и защо не е в дневния ред, председателстващият Боян Магдалинчев отговори, че е получено. Но дневният ред не го утвърждавал той, а министърът на правосъдието. И прехвърли топката към Данаил Кирилов, който днес не е в съвета.

Обръщението, под което вече са се подписали над 180 съдии от всички нива и различни съдилища, бе провокирано от възмущението им от случилото се на 14 ноември, при преизбирането на Иван Гешев, конкретно от поведението на кандидата, а и на правосъдния министър към „опозицията“ в съвета. А, заради отправените към Атанаска Дишева заплахи, магистратите настояват преизбраният за главен прокурор да отговаря дисциплинарно.

По този повод вече е открита и петиция за подкрепа на съдийското обръщение и от граждани. До момента 460 души са подкрепили съдиите. Петицията –  Тук

Писмото на съдиите бе внесено в понеделник от върховния съдия Борислав Белазелков до всички адресати – президента, премиера, председателя на НС, ВСС и Инспектората.

А днешното заявление на Боян Магдалинчев не е точно. По закон „заседанията на пленума се провеждат по предварително обявен дневен ред“. В Правилника за ВСС обаче изрично е разписана процедурата – че „проектът на дневен ред се изготвя от главния секретар въз основа на постъпилите предложения“. А правосъдният министър единствено утвърждава дневния ред.

С две думи – от понеделник до вчера представляващият ВСС е имал достатъчно време да внесе съдийското обръщение за разглеждане. И не го е направил.

Някой да е изненадан?

About De Fakto

Проверете също

Официално Емил Дечев е назначен за зам. министър в Министерството на правосъдието

Със заповед на министър-председателя Кирил Петков на длъжността заместник-министър на правосъдието е назначен Емил Дечев. …

В комисията за българите в чужбина обсъждат административно облекчение на услугите за сънародниците ни

Председателят на Комисията по политиките за българите извън страната Антоанета Цонева и неправителствената организация “Тук-Там” …

Един коментар

  1. Боян Магдалинчев отново си позволява да говори неистини. Дневният ред не се изготвя, а само се съгласува с министъра на правосъдието.
    Подписалите обръщението съдии вече са 181.
    Отделно и 380 граждани подкрепят това обръщение на https://www.peticiq.com/244552
    Толкова за компетентността, почтеността, високите професионални и нравствени качества на 20 от членовете на ВСС, включително на представляващия Боян Магдалинчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.