Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: Цинизмът на ВСС за игнориране на съдиите няма граници! (Допълнена)

Лозан Панов: Цинизмът на ВСС за игнориране на съдиите няма граници! (Допълнена)

Defakto.bg

Председателят на ВКС попита в писмо министъра на правосъдието Кирилов защо не е включено в дневния ред на Пленума на ВСС обръщението на стотици съдии

Като „цинизъм без граници“ определи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов игнорирането на обръщението на стотици съдии от ВСС и изобщо мнението на магистратите.

Направи го в изявление пред журналисти след края на заседанието днес.

Както Де факто писа, след питане на Панов председателстващият заседанието Боян Магдалинчев лаконично обяви, че писмото е получено, но не той определял точките в дневния ред, а правосъдния министър – в случая Данаил Кирилов.

Ще се обърна към министър Кирилов със същото питане, категоричен бе пред журналисти Панов. По-късно той изпълни намерението си и в писмо попита  Кирилов  защо  не е включено в дневния ред на Пленума обръщението на над 170 български съдии. иж най-долу. А по последни данни подписалите съдии вече са над 180)

Според Панов,  вече е безспорна практика кадровиците да игнорират гласа на магистратите.

Председателят на ВКС даде друг пример от днешното заседание – отказът на Пленума на Висшия съдебен съвет да излезе със становище до парламента за предложените от депутати кариерни и финансови бонуси за самите тях. Идеите бяха внесени между първо и второ четене, а Олга Керелска от Съдийската колегия излезе със специално обръщение по този повод и настоя за реакция. Съдийската колегия обаче прехвърли топката на Пленума, в който са и прокурорите. Все пак върховните съдии от съвета обявиха, че са против новите бонуси – но те са стигнали върховете в професионалната кариера и няма накъде да израстват повече.

От името на правната комисия на ВСС днес Цветинка Пашкунова внесе в Пленума и обръщението на Керелска, и мотивите на депутатите-вносители и прикани колегите си да преценят дали и кой от двата варианта да подкрепят.

Даниела Машева от Прокурорската колегия бе категорична – въпросът да се остави без разглеждане, защото ВСС не е компетентен да дава становища между първо и второ четене, пък и те не са му искани от парламента.

Атанаска Дишева не се съгласи.

А Лозан Панов обяви, че криенето показва корист.

С 16 на 6 Пленумът застана зад предложението на Машева и отказа да се занимава.

След заседанието Панов поясни тезата си за „користта“. А от думите му се разбра, че той вижда сделката така: гласовете „за“ Иван Гешев срещу „бонусите“ за кадровиците, гласувани от мнозинството в НС.

Политическата квота във Висшия съдебен съвет подкрепи единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, а сега членовете на ВСС, от своя страна, ще получат възможност да „пораснат“ в една степен в йерархията автоматично след приключването на мандата им, без конкурси и други процедури, като за останалите магистрати, илюстрира Панов.

Боян Магдалинчев отказа да коментира пред журналисти.

 

Писмото на Панов: Защо не е  в дневния ред на Пленума на ВСС обръщението на над 170 български съдии, внесено в Съвета? 

Председателят на Върховния касационен съд изпрати до министъра на правосъдието писмо, свързано публично оповестеното и внесено във Висшия съдебен съвет обръщение от над 170 съдии.

В писмото пише:

След заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), проведено на 14.11.2019 г., в медиите беше разпространено обръщение, подписано от над 170 български съдии, което според публикациите е изпратено на президента на Република България, председателя на Народното събрание на Република България, министър-председателя на Република България, Висшия съдебен съвет и Инспектората към Висшия съдебен съвет.

На мой въпрос по време на провеждане на заседанието на Пленума на ВСС на 21.11.2019 г. дали обръщението е получено във Висшия съдебен съвет и защо не е в дневния ред, представляващият ВСС г-н Боян Магдалинчев отговори, че е постъпило в Съвета, но не е включено в дневния ред на Пленума, тъй като не е той човекът, който определя дневния ред, а по Конституция и закон министърът на правосъдието го утвърждава.

Поради това моля за Вашата позиция по въпроса защо цитираното обръщение не е включено за разглеждане в дневния ред на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, проведено на 21.11.2019 г.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.