Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: Цинизмът на ВСС за игнориране на съдиите няма граници! (Допълнена)

Лозан Панов: Цинизмът на ВСС за игнориране на съдиите няма граници! (Допълнена)

Defakto.bg

Председателят на ВКС попита в писмо министъра на правосъдието Кирилов защо не е включено в дневния ред на Пленума на ВСС обръщението на стотици съдии

Като “цинизъм без граници” определи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов игнорирането на обръщението на стотици съдии от ВСС и изобщо мнението на магистратите.

Направи го в изявление пред журналисти след края на заседанието днес.

Както Де факто писа, след питане на Панов председателстващият заседанието Боян Магдалинчев лаконично обяви, че писмото е получено, но не той определял точките в дневния ред, а правосъдния министър – в случая Данаил Кирилов.

Ще се обърна към министър Кирилов със същото питане, категоричен бе пред журналисти Панов. По-късно той изпълни намерението си и в писмо попита  Кирилов  защо  не е включено в дневния ред на Пленума обръщението на над 170 български съдии. иж най-долу. А по последни данни подписалите съдии вече са над 180)

Според Панов,  вече е безспорна практика кадровиците да игнорират гласа на магистратите.

Председателят на ВКС даде друг пример от днешното заседание – отказът на Пленума на Висшия съдебен съвет да излезе със становище до парламента за предложените от депутати кариерни и финансови бонуси за самите тях. Идеите бяха внесени между първо и второ четене, а Олга Керелска от Съдийската колегия излезе със специално обръщение по този повод и настоя за реакция. Съдийската колегия обаче прехвърли топката на Пленума, в който са и прокурорите. Все пак върховните съдии от съвета обявиха, че са против новите бонуси – но те са стигнали върховете в професионалната кариера и няма накъде да израстват повече.

От името на правната комисия на ВСС днес Цветинка Пашкунова внесе в Пленума и обръщението на Керелска, и мотивите на депутатите-вносители и прикани колегите си да преценят дали и кой от двата варианта да подкрепят.

Даниела Машева от Прокурорската колегия бе категорична – въпросът да се остави без разглеждане, защото ВСС не е компетентен да дава становища между първо и второ четене, пък и те не са му искани от парламента.

Атанаска Дишева не се съгласи.

А Лозан Панов обяви, че криенето показва корист.

С 16 на 6 Пленумът застана зад предложението на Машева и отказа да се занимава.

След заседанието Панов поясни тезата си за “користта”. А от думите му се разбра, че той вижда сделката така: гласовете “за” Иван Гешев срещу “бонусите” за кадровиците, гласувани от мнозинството в НС.

Политическата квота във Висшия съдебен съвет подкрепи единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, а сега членовете на ВСС, от своя страна, ще получат възможност да “пораснат” в една степен в йерархията автоматично след приключването на мандата им, без конкурси и други процедури, като за останалите магистрати, илюстрира Панов.

Боян Магдалинчев отказа да коментира пред журналисти.

 

Писмото на Панов: Защо не е  в дневния ред на Пленума на ВСС обръщението на над 170 български съдии, внесено в Съвета? 

Председателят на Върховния касационен съд изпрати до министъра на правосъдието писмо, свързано публично оповестеното и внесено във Висшия съдебен съвет обръщение от над 170 съдии.

В писмото пише:

След заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), проведено на 14.11.2019 г., в медиите беше разпространено обръщение, подписано от над 170 български съдии, което според публикациите е изпратено на президента на Република България, председателя на Народното събрание на Република България, министър-председателя на Република България, Висшия съдебен съвет и Инспектората към Висшия съдебен съвет.

На мой въпрос по време на провеждане на заседанието на Пленума на ВСС на 21.11.2019 г. дали обръщението е получено във Висшия съдебен съвет и защо не е в дневния ред, представляващият ВСС г-н Боян Магдалинчев отговори, че е постъпило в Съвета, но не е включено в дневния ред на Пленума, тъй като не е той човекът, който определя дневния ред, а по Конституция и закон министърът на правосъдието го утвърждава.

Поради това моля за Вашата позиция по въпроса защо цитираното обръщение не е включено за разглеждане в дневния ред на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, проведено на 21.11.2019 г.

 

About De Fakto

Проверете също

Депутатите от ГЕРБ опитаха да саботират изслушването на свидетеля Светослав Илчовски пред комисията в НС

Депутатите от ГЕРБ опитаха да саботират  заседанието на комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ, …

15 години след трагедията, окончателно: Без виновни за падналата сграда на “Алабин” и двойната смърт под руините

Наказателният процес за срутването на сграда на централната столична улица “Алабин”, при което загинаха Деница …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.