Последни новини
Home / Законът / Магистрати и служители с висящи дисциплинарни производства – без допълнително стимулиране

Магистрати и служители с висящи дисциплинарни производства – без допълнително стимулиране

Defakto.bg

Съдиите, прокурорите, следователите, както и съдебните служители с висящи дисциплинарни производства няма да получават допълнителни трудови възнаграждения. Това гласува Пленумът на ВСС, като промени Правилата за определяне и изплащане на средства за допълнителни трудови възнаграждения.

Става дума за правилата, регламентиращи ДМС-та за „обикновените“ съдилища и прокуратури. Материалното стимулиране на специализираните съдилища и прокуратури – до 6 заплати годишно, е в отделни правила. Там също залегна подобно изискване.

Кадровиците се позоваха на съдебния закон, чл. 225 и предвидените в него хипотези на неизплащане на обезщетения при напускане на системата. В същото време съдии от Софийския районен съд вече спечелиха дела срещу отказано им допълнително възнаграждение (не обезщетение!) заради висящи дисциплинарки.

В Правилата сега кадровиците записват, че ДМС не се изплаща в случаите на влязла в сила присъда лишаване от свобода за умишлено престъпление, влязло в сила дисциплинарно наказание, подадена оставка при образувано дисциплинарно производство с предложение за освобождаване от длъжност, получена от магистрата задоволителна или отрицателна оценка при атестация, при висящо дисциплинарно производство до приключването на производството. След отпадане до приключването на календарната година може да се определи ДМС.

То ест, преповтарят се текстовете на чл. 225 ЗСВ.

Той гласи (за неизплащането на обезщетения при напускане):

(2) (Доп. – ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г., доп. – ДВ, бр. 49 от 2018 г.) Обезщетението по ал. 1 не се изплаща в случаите по чл. 165, ал. 1, т. 3 и 5, както и когато комплексната оценка от последната атестация на съдията, прокурора или следователя е отрицателна. Обезщетение не се изплаща и в случаите по чл. 308, ал. 3, както и когато съдия, прокурор или следовател подаде оставка при образувано срещу него дисциплинарно производство с предложение за наказание дисциплинарно освобождаване от длъжност.
(3) В случаите, когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем за извършване на умишлено престъпление или по отношение на него е образувано дисциплинарно производство, обезщетението не се изплаща до приключване на наказателното или дисциплинарното производство.

Атанаска Дишева опита да убеди кадровиците в правилата за материалното стимулиране да уточнят една спорна хипотеза – „при образувано дисциплинарно производство с предложение за налагане на наказание дисциплинарно уволнение“. Става дума за напускащите системата, които също биха могли да очакват ДМС за изработеното през годината.

В тази връзка Дишева напомни процедурата за образуване на дисциплинарно производство и най-вече факта, че конкретният административен ръководител или Инспекторатът могат да предлагат старт на дисциплинарката, но законът не предвижда сред реквизитите на това предложение и посочване на наказанието, което да се наложи. А и да има подобно посомване, то по никакъв начин не ангажира дисциплинарния състав и съответните колегии на ВСС, които налагат санкцията. „За това, според мен, законът няма предвид предложението за образуване на дисциплинарно производство. Става дума за направеното предложение от дисциплинарния състав след приключване на дисциплинарното разследване. Или от член на ВСС при обсъждането на конкретната санкция“, категорична бе Дишева. И предложи това изрично да се уточни и в правилата за ДМС.

Прокурори от ВСС обаче се възпротивиха и обявиха, че както го пише в закона, се има предвид и предварителното предложение за вида на наказанието, в случая уволнение и той не трябвало да се тълкува стеснително.

А, след направено тълкуване от Вероника Имова, Дишева си оттегли предложението. И промените в правилата бяха гласувани единодушно.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.