Последни новини
Home / Законът / Предстоящ е безпрецедентен международен юридически форум в София 

Предстоящ е безпрецедентен международен юридически форум в София 

Defakto.bg

 

Проф. Атанас Семов, носител на Катедра „Жан Моне” на ЕС, съдия в Конституционния съд, ръководител на проекта

В петък, 22 ноември, в Резиденция „Бояна” за първи път ще се проведе 3-дневно съвместно обучение по правата на човека в ЕС за магистрати от Гърция, Румъния и България.

30 магистрати и адвокати от 3-те държави в продължение на 30 часа ще обменят опит и добри практики относно прилагането на Хартата на основните права на ЕС от националните съдилища.  С това събитие приключва изпълнението на голям проект по Програма „Правосъдие” на ЕК с ръководител и автор на основните научни изследвания проф. д.ю.н. Атанас Семов, съдия в Конституционния съд на Република България, се казва в съобщение на организаторите.

Ето и цялото съобщение:

Във всички дейности по проекта в продължение на 2 години участваха 60 магистрати и адвокати от Гърция, Румъния и България (вкл. от Върховните и апелативни съдилища), на отделните събития в София, Русе и Атина присъстваха десетки други юристи и студенти по „Право”.

Заключителният семинар в Бояна предизвиква невиждано голям интерес: заявки за участие са подали над 250 съдии, прокурори и адвокати, част от които ще проследят събитието на видеостена в съседната зала…

Събитието ще бъде открито от министъра на правосъдието Данаил Кирилов и посланиците на Гърция Димитриос Хронопулос и на Румъния проф. Йон Галеа. Оценка за постигнатото по проекта ще споделят представляващият Висшия съдебен съвет съдия Боян Магдалинчев, Председателят на Висшия адвокатски съвет адв. Ралица НЕГЕНЦОВА, и Омбудсманът на Република България доц. Диана КОВАЧЕВА.

Ще бъдат прочетени и приветствия към форума от Президента на Република Румен Радев и омбудсманите на Румъния и Гърция.

Тематичните акценти на семинара съответстват на приоритетите на Програма „Правосъдие” на ЕК: практически проблеми на прилагането на Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, ограниченията в прилагането на някои разпоредби на хартата („нормите-принципи”) и общият за 3-те държави проблем за правата на бежанците (по правото на ЕС и специално по Хартата).

Основни лектори ще бъдат д-р Анджела УОРД и д-р Катлийн ГУТМАН от Съда на ЕС в Люксембург, реферандери в кабинета на Генералния адвокат Евгени Танчев. Съдии от върховните съдилища на Гърция, Румъния и България ще представят опита и проблемите в прилагането на Хартата в своите страни.

Друго изключително съществено достойнство на приключващия проект е създаденият мащабен сайт (www.eu-hub.eu) – с над 400 научни, обучителни и популярни текста в общ обем над 5 000 стр. на 5 езика (само по проекта са подготвени над 1 200 стр., вкл. 5 електронни учебника и материали за самообучение). Материалите са предназначени за текущите и бъдещи обучения на магистрати и адвокати в 3-те страни, но включват и много голям обем разяснителни текстове за всички граждани относно правата им по Хартата!

И се нарича „HUB”, защото партньорите от 3-те страни ще могат и за в бъдеще да го допълват със свои нови обучителни материали – както и да го използват обучителните дейности, вкл. за студенти и граждани.

В началото на семинара ще бъдат представени отново и обсъдени резултатите от мащабно социологическо проучване на „Галъп” сред над 400 български юристи в цялата страна относно познаването и прилагането на Хартата на основните права на ЕС и по-общо на правото на ЕС.

На основата на проекта ще бъде създаден Постоянен българо-румънски юридически форум, подкрепа за който вече са изразили конституционните и върховните съдилища на двете страни, юридическите факултети и адвокатурите.

Всички материали от заключителния семинар – както и всички други материали, подготвени в рамките на 2-годишния проект, са свободно достъпни за всеки на сайта на проекта www.eu-hub.eu.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.