Последни новини
Home / Законът / Предстоящ е безпрецедентен международен юридически форум в София 

Предстоящ е безпрецедентен международен юридически форум в София 

Defakto.bg

 

Проф. Атанас Семов, носител на Катедра „Жан Моне” на ЕС, съдия в Конституционния съд, ръководител на проекта

В петък, 22 ноември, в Резиденция „Бояна” за първи път ще се проведе 3-дневно съвместно обучение по правата на човека в ЕС за магистрати от Гърция, Румъния и България.

30 магистрати и адвокати от 3-те държави в продължение на 30 часа ще обменят опит и добри практики относно прилагането на Хартата на основните права на ЕС от националните съдилища.  С това събитие приключва изпълнението на голям проект по Програма „Правосъдие” на ЕК с ръководител и автор на основните научни изследвания проф. д.ю.н. Атанас Семов, съдия в Конституционния съд на Република България, се казва в съобщение на организаторите.

Ето и цялото съобщение:

Във всички дейности по проекта в продължение на 2 години участваха 60 магистрати и адвокати от Гърция, Румъния и България (вкл. от Върховните и апелативни съдилища), на отделните събития в София, Русе и Атина присъстваха десетки други юристи и студенти по „Право”.

Заключителният семинар в Бояна предизвиква невиждано голям интерес: заявки за участие са подали над 250 съдии, прокурори и адвокати, част от които ще проследят събитието на видеостена в съседната зала…

Събитието ще бъде открито от министъра на правосъдието Данаил Кирилов и посланиците на Гърция Димитриос Хронопулос и на Румъния проф. Йон Галеа. Оценка за постигнатото по проекта ще споделят представляващият Висшия съдебен съвет съдия Боян Магдалинчев, Председателят на Висшия адвокатски съвет адв. Ралица НЕГЕНЦОВА, и Омбудсманът на Република България доц. Диана КОВАЧЕВА.

Ще бъдат прочетени и приветствия към форума от Президента на Република Румен Радев и омбудсманите на Румъния и Гърция.

Тематичните акценти на семинара съответстват на приоритетите на Програма „Правосъдие” на ЕК: практически проблеми на прилагането на Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, ограниченията в прилагането на някои разпоредби на хартата („нормите-принципи”) и общият за 3-те държави проблем за правата на бежанците (по правото на ЕС и специално по Хартата).

Основни лектори ще бъдат д-р Анджела УОРД и д-р Катлийн ГУТМАН от Съда на ЕС в Люксембург, реферандери в кабинета на Генералния адвокат Евгени Танчев. Съдии от върховните съдилища на Гърция, Румъния и България ще представят опита и проблемите в прилагането на Хартата в своите страни.

Друго изключително съществено достойнство на приключващия проект е създаденият мащабен сайт (www.eu-hub.eu) – с над 400 научни, обучителни и популярни текста в общ обем над 5 000 стр. на 5 езика (само по проекта са подготвени над 1 200 стр., вкл. 5 електронни учебника и материали за самообучение). Материалите са предназначени за текущите и бъдещи обучения на магистрати и адвокати в 3-те страни, но включват и много голям обем разяснителни текстове за всички граждани относно правата им по Хартата!

И се нарича „HUB”, защото партньорите от 3-те страни ще могат и за в бъдеще да го допълват със свои нови обучителни материали – както и да го използват обучителните дейности, вкл. за студенти и граждани.

В началото на семинара ще бъдат представени отново и обсъдени резултатите от мащабно социологическо проучване на „Галъп” сред над 400 български юристи в цялата страна относно познаването и прилагането на Хартата на основните права на ЕС и по-общо на правото на ЕС.

На основата на проекта ще бъде създаден Постоянен българо-румънски юридически форум, подкрепа за който вече са изразили конституционните и върховните съдилища на двете страни, юридическите факултети и адвокатурите.

Всички материали от заключителния семинар – както и всички други материали, подготвени в рамките на 2-годишния проект, са свободно достъпни за всеки на сайта на проекта www.eu-hub.eu.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.