Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата поиска да бъде прекратена дейността на гражданско сдружение, борещо се за македонско малцинство

Прокуратурата поиска да бъде прекратена дейността на гражданско сдружение, борещо се за македонско малцинство

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров е бил  сезиран от Държавна агенция „Национална сигурност“ за регистрирано сдружение с нестопанска цел с наименование „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“ със седалище гр. Благоевград, чиито цели са насочени срещу единството на нацията и представляващо заплаха за националната сигурност – това гласи съобщение на държавното обвинение.

Цацаров е изпратил справката от ДАНС на компетентната прокуратура – Окръжна прокуратура гр. Благоевград.  След извършена проверка,  днес – 21.11.2019 г., Окръжна прокуратура в Благоевград е сезирала Окръжен съд в  Благоевград с искова молба за прекратяване на „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“.

Основание за искането е дейността на сдружението, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

Целите на сдружението са политически, а средствата за тяхното постигане недвусмислено сочат, че учредителите приемат, не само съществуването на македонско етническо малцинство в България, (каквото не съществува, предвид решение № 1 от 29.02.2000 г. на КС на РБ по конст.д. № 3/1999 г.), но и че правата и свободите на това малцинство са накърнени, поради което се налага тяхната защита.  Дейността на това сдружение е насочена срещу единството на нацията, поради което то съществува в нарушение на чл.44 ал.2 от Конституцията на Р България, се казва още в съобщението на прокуратурата. (Исковата молба Тук)

На 19 ноември вицепремиерът Красимир Каракачанов подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу опити за създаване на македонско малцинство в България.

Според Каракачанев, забранената  дейност е извършвана от две неправителствени организации, регистрирани в Благоевград, които имат заложени в уставите си цели и задачи, сходни с обявената за противоконституционна партия „ОМО – Илинден -Пирин”. Те извършвали опасни пропагандни действия за формиране на етническо малцинство и по тази причина, вицепремиерът  поиска от главния прокурор да задвижи процедура по прекратяване регистрация сдруженията – „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права” и „Антични македонци”.

About De Fakto

Проверете също

Търговец, доведен до фалит, осъди Народното събрание, ВАС и НАП за съществено нарушение на правото на ЕС

Народното събрание, Върховният административен съд и НАП са осъдени  да заплатят солидарно на бившия търговец …

283 кандидати са допуснати до устния изпит за 39 длъжности на „младши съдии“

283 кандидати  са допуснати до устен изпит в конкурса за 39 длъжности „младши съдия“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.