Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата поиска да бъде прекратена дейността на гражданско сдружение, борещо се за македонско малцинство

Прокуратурата поиска да бъде прекратена дейността на гражданско сдружение, борещо се за македонско малцинство

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров е бил  сезиран от Държавна агенция „Национална сигурност“ за регистрирано сдружение с нестопанска цел с наименование „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“ със седалище гр. Благоевград, чиито цели са насочени срещу единството на нацията и представляващо заплаха за националната сигурност – това гласи съобщение на държавното обвинение.

Цацаров е изпратил справката от ДАНС на компетентната прокуратура – Окръжна прокуратура гр. Благоевград.  След извършена проверка,  днес – 21.11.2019 г., Окръжна прокуратура в Благоевград е сезирала Окръжен съд в  Благоевград с искова молба за прекратяване на „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“.

Основание за искането е дейността на сдружението, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

Целите на сдружението са политически, а средствата за тяхното постигане недвусмислено сочат, че учредителите приемат, не само съществуването на македонско етническо малцинство в България, (каквото не съществува, предвид решение № 1 от 29.02.2000 г. на КС на РБ по конст.д. № 3/1999 г.), но и че правата и свободите на това малцинство са накърнени, поради което се налага тяхната защита.  Дейността на това сдружение е насочена срещу единството на нацията, поради което то съществува в нарушение на чл.44 ал.2 от Конституцията на Р България, се казва още в съобщението на прокуратурата. (Исковата молба Тук)

На 19 ноември вицепремиерът Красимир Каракачанов подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу опити за създаване на македонско малцинство в България.

Според Каракачанев, забранената  дейност е извършвана от две неправителствени организации, регистрирани в Благоевград, които имат заложени в уставите си цели и задачи, сходни с обявената за противоконституционна партия „ОМО – Илинден -Пирин”. Те извършвали опасни пропагандни действия за формиране на етническо малцинство и по тази причина, вицепремиерът  поиска от главния прокурор да задвижи процедура по прекратяване регистрация сдруженията – „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права” и „Антични македонци”.

About De Fakto

Проверете също

Минчо Спасов призова Иван Гешев и заместници да свалят имунитета си и да докажат пред съда, че не са го клеветили

Адвокат Минчо Спасов призова главния прокурор Иван Гешев и заместниците му да свалят имунитета си …

Главният прокурор иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.