Последни новини
Home / Законът / Ще разпитват всички специалисти от трите болници, през които е минало починалото 3-годишно дете

Ще разпитват всички специалисти от трите болници, през които е минало починалото 3-годишно дете

Defakto.bg

Разследването на смъртта на 3-годишното дете в София, което почина в края на миналата седмица продължава, съобщи главният прокурор Цацаров.

Иззета е била цялата документация от трите болници, в които детето е било.

„От родителите на детето, по съответния ред, предвиден в НПК, са иззети и предадени от тях телефонните им апарати, които малко или много ще допринасят за разкриване на обективната истина. Оттук насетне ще следват разпити на всички медицински специалисти в трите здравни заведения и назначаване на съдебно-медицинска експертиза.“

В сряда министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по настояване на премиера Борисов  отстрани временно директорите на трите столични болници, замесени в случая с починалото 3-годишно момченце – Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“, болница „Лозенец“ и „Пирогов“, където родителите на детето са търсили медицинска помощ преди седмица. Премиерът поиска съдебномедицинските експертизи да се направят във Военномедицинската академия.

„Лекарите не са Господ. Аз нямам претенции към родителите на детето, а към тези, които насаждат напрежение. И ние, лекарите, преживяваме всеки такъв казус“ – това каза пред bTV началникът на клиника „Детски болести и детска неврология“ проф. Иван Литвиненко. Той е и член на лекарската комисия, сформирана за  смъртта на 3-годишно дете,  прехвърляно между болници в София.

„Абсолютно единодушно всички членове на комисията стигнахме до извода, че за това дете е направено всичко, което би направил всеки един от нас. Разбирам мъката на родителите, през техните очи сигурно случаят изглежда по-различно. Но и лекарят е човек и ние преживяваме всеки такъв казус”, заяви проф. Литвиненко. Според него става едно размиване по този случай и не се оценява в какво състояние детето е дошло и след това как болестта се е развила. Той бе категоричен, че не е имало дълго убеждаване детето да бъде хоспитализирано, а въпросът е бил къде да бъде настанено.

До настаняването му на легло то е имало вече проведени изследвания, които да ориентират лекарите къде да бъде настанено и какво да бъде предприето. Направена му е кръвна картина и рентгенография, за която се спекулира дали въобще съществува. Първата снимка не показва възпалителни изменения в белия дроб”, обясни проф. Литвиненко„Освен снимката, има и други показатели.  Твърди се, че детето е било в тежко състояние и умиращо пред кабинета. Кръвно-газовият анализ показва 98% насищане с кислород на тъканите му. Това показва, че в този момент детето не е имало признаци на дихателна недостатъчност, няма тежка пневмония. Да, състоянието му се влошава и това никой не го оспорва. Но това става четири час след приемането му. Тогава тези показатели се променят. Прави се втора снимка и промените са масивни. Има такива пневмонии, които протичат бързо и за часове умират деца по цял свят”, каза още професорът.

Проф. Литвиненко се ядоса на водещия, защото му задавал въпроси и не го изслушвал.

Журналистът го попита дали такова е отношението му и към пациентите, които преглежда и го призова да не му държи такъв тон.

Според госта, медиите са изопачавали фактите.

Доц. Атанас Мангъров , който съще е участвал в проверката по трагедията със смъртта детето, обясни, че към 10,30 ч. детето е било в „задоволително общо състояние и активен по време на прегледа”, според лекарската документация.  Той също заяви, че има пневмонии, които се развиват толкова бързо, и всяка година има по няколко такива случая, за които се водят дългогодишни дела.

„Въпросът тук е защо това дете не е хоспитализирано.  В педиатричната болница се чака, защото това е най-голямата университетска болница. Само на 200 м се намира инфекциозната болница, а това е инфекциозно заболяване.  Детето обаче не е заведено там, а в Правителствена болница. За да го заведат на другия край на София, значи не е било чак толкова спешно”, заключи доц. Мангъров

 

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.