Последни новини
Home / Законът / 17 години затвор за брутално убийство на болен съпруг, държан под ключ, без храна и лекарства

17 години затвор за брутално убийство на болен съпруг, държан под ключ, без храна и лекарства

Defakto.bg

Осъдена е съпругата Веселина Гинева, подсъдима освен за убийство и документна измама

Бургаският окръжен съд наложи 17 години затвор за брутално убийство на тежко болен мъж,  починал под ключ,  оставен  без храна и лекарства. Съдът призна  виновна бившата му съпруга по три обвинения.

Веселина Гинева бе призната за виновна в убийството на бившия си съпруг  Димитър Миразчиев.  Съдът прие, че това е станало по особено мъчителен начин – оставен да умре заключен, без храна, лекарства и медицинска помощ.  Магистратите я признаха виновна и затова, че го е държала като затворник и че две години след смъртта му е теглила пенсията му с пълномощно.  Тялото му бе изхвърлено в парк „Езеро“, а останките от него бяха намерени случайно през 2015. Година по-късно престъплението бе разплетено. 

Наказанието, което е общо за трите престъпния деяния, трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор.   Съдът постанови и мярка „задържане под стража“, която заедон с наложеното наказние ще бъде обжалвана от адвоката на Гинева.

Официалното съобщение:

Веселина Г. е  подсъдима за това, че за периода от неустановена дата в началото на м.май 2013 г. до 01.08.2014 г. в гр.Бургас, в дома си, находящ се в ж.к.Лазур, бл.2, при условията на продължавано престъпление, противозаконно лишила от свобода своя съпруг, като го държала заключен посредством заключване на секретна брава на врата на една от стаите в жилището, като деянието е извършено по начин опасен за здравето на пострадалия – престъпление по чл.142а, ал.4, предл. 2 и 3, вр. ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК.

Тя е подсъдима и за това, че на 01.08.2014 година в гр. Бургас, ж.к.Лазур, бл.2, в условията на съвкупност с горепосоченото престъпление, с користна цел, по особено мъчителен начин, предумишлено умъртвила лице, намиращо се в безпомощно състояние – своя съпруг, като системно – за периода от неустановена дата в началото на м. май 2013 г. до 01.08.2014 г. – не му е давала достатъчно количество храна, вода и необходимите за заболяването му лекарства, лишила го е от необходимата квалифицирана медицинска помощ и грижи в болнични условия, вследствие на което е настъпила смъртта му – престъпление по чл.116, ал.1, т.5, т.6, предл. 3, т.7 и т.9, вр. чл.115 вр. чл.23, ал.1 от НК.

Веселина Г. е подсъдима за това, че за периода от 01.09.2014 година до 31.08.2016 година в град Бургас, в условията на съвкупност  с горепосочените престъпления и при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, като пълномощник на своя съпруг, упълномощена с надлежно пълномощно от 09.05.2013 година, в кръга на пълномощието, възбудила и поддържала заблуждение у служители на банка, че  нейният съпруг (починал на 01.08.2014 г.) е жив и има право да продължи извършва тегления от личната си банкова сметка, в резултат на което служителите на  банката са изплащали парични суми на Веселина Г., представляващи преводи от Национален осигурителен институт за пенсии за старост на починалия Димитър М. за периода от 01.09.2014 г. до 31.08.2016 г., по сметка  в банката, като с това е причинила имотна вреда на Национален осигурителен институт в общ размер на 21 140 лева – престъпление по чл.210, ал.1, т.3, предл. 2 вр. чл.209, ал. 1, вр. чл.26, ал.1, вр.чл.23, ал.1 от НК.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.

На снимката осъдената Веселина Гинева, снимка БНР

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.