Последни новини
Home / Законът / Адвокат Валя Гигова: Адвокатът е чистата съвест на прокурора и съдията

Адвокат Валя Гигова: Адвокатът е чистата съвест на прокурора и съдията

Defakto.bg

„Правото не е средство за злоупотреба, а средство за употреба при защита на правата на гражданите“ – това  заяви  в предаването  „Преди всички“ адвокат Валя Гигова, член на Висшия адвокатски съвет.  Повод за коментара й е  Деня на българската адвокатура, който огромната  адвокатска гилдия  чества  днес.  На днешния ден се навършват 131 години от създаването през  1888 г. на първия Закон за адвокатурата, обнародван  с указ на княз Фердинанд.  Адвокатската общност посреща празника си с  научна конферениця с широко международно  участие за върховенството на правото и мястото на адвокатурата през тази призма.

Мнението, че адвокатите осъществяват професията си по „икономически подбуди“ говори за откровено неразбиране на ценностите на професията и правото,  заяви Гигова по повод изказването на избраника на  ВСС за главен прокурор Иван Гешев,  според който адвокатите работят за пари. Очевидно става въпрос за дълбоко неразбиране на професията „адвокат“ и значимостта на адвокатурата като институция – без добре подговена и независма адвокатура няма как да има справедви процес.

„Адвокатите са чистита съвест на прокурора и съдията, защото  представяйки в процеса друга позиция, различна от тази на прокурора, дават възможност на съда да избере онази теза,  която отговаря най – вярно на  закона и справедливостта“.  И адвокатите,  и прокурорите трябва да работят в посока да се спазва закона еднакво за всички, категорична бе Гигова.

По думите ѝ българската адвокатура е една от малкото в европейските страни, на която ролята е посочена изрично в Конституцията и се намира в раздела, който засяга съдебната система: „Законът за адвокатурата в сегашния си вид е доста остарял… Имаме решение на Общото събрание на адвокатите, с което се инициира за нов закон“.

Адвокат Гигова подчерта, че Законът за адвокатурата е устройствен закон – регулира отношенията вътре в общността и отношенията между адвоката и клиента:

„За да се приеме изцяло нов закон, трябва да има принципно съгласие в обществото на адвокатите за това кои са основните принципи, върху които този закон ще бъде изграден. Да се работи върху закон, за който нямаме яснота, е недопустимо, особено за нас, адвокатите. Не може да се работи на парче… Опасното в законодателството е, когато нещата се правят по конкретен повод, предизвикал общественото възмущение. То оказва влияние върху депутатите, парламентът реагира бързо, но обикновен греши. Всеки един закон е цялост, жив организъм. Когато се посяга на една правна норма, тя рефлектира върху друга правна норма. Опитът показва, че това е погрешен модел“.

Гигова апелира да се чуват  различните мнения на адвокатите от гилдията, за да не се правят необмислени и прибързани  промени.  Алтернитивните  виждания по показват, че  трябва да се вслушваме в мненията на адвокатите от страната, всички органи на адвокатурата трябва да са доволни, че чуват критични мнения – това утвърждава, а не подкопава общността, смята тя.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.