Последни новини
Home / Законът / Адвокат Валя Гигова: Адвокатът е чистата съвест на прокурора и съдията

Адвокат Валя Гигова: Адвокатът е чистата съвест на прокурора и съдията

Defakto.bg

„Правото не е средство за злоупотреба, а средство за употреба при защита на правата на гражданите“ – това  заяви  в предаването  „Преди всички“ адвокат Валя Гигова, член на Висшия адвокатски съвет.  Повод за коментара й е  Деня на българската адвокатура, който огромната  адвокатска гилдия  чества  днес.  На днешния ден се навършват 131 години от създаването през  1888 г. на първия Закон за адвокатурата, обнародван  с указ на княз Фердинанд.  Адвокатската общност посреща празника си с  научна конферениця с широко международно  участие за върховенството на правото и мястото на адвокатурата през тази призма.

Мнението, че адвокатите осъществяват професията си по „икономически подбуди“ говори за откровено неразбиране на ценностите на професията и правото,  заяви Гигова по повод изказването на избраника на  ВСС за главен прокурор Иван Гешев,  според който адвокатите работят за пари. Очевидно става въпрос за дълбоко неразбиране на професията „адвокат“ и значимостта на адвокатурата като институция – без добре подговена и независма адвокатура няма как да има справедви процес.

„Адвокатите са чистита съвест на прокурора и съдията, защото  представяйки в процеса друга позиция, различна от тази на прокурора, дават възможност на съда да избере онази теза,  която отговаря най – вярно на  закона и справедливостта“.  И адвокатите,  и прокурорите трябва да работят в посока да се спазва закона еднакво за всички, категорична бе Гигова.

По думите ѝ българската адвокатура е една от малкото в европейските страни, на която ролята е посочена изрично в Конституцията и се намира в раздела, който засяга съдебната система: „Законът за адвокатурата в сегашния си вид е доста остарял… Имаме решение на Общото събрание на адвокатите, с което се инициира за нов закон“.

Адвокат Гигова подчерта, че Законът за адвокатурата е устройствен закон – регулира отношенията вътре в общността и отношенията между адвоката и клиента:

„За да се приеме изцяло нов закон, трябва да има принципно съгласие в обществото на адвокатите за това кои са основните принципи, върху които този закон ще бъде изграден. Да се работи върху закон, за който нямаме яснота, е недопустимо, особено за нас, адвокатите. Не може да се работи на парче… Опасното в законодателството е, когато нещата се правят по конкретен повод, предизвикал общественото възмущение. То оказва влияние върху депутатите, парламентът реагира бързо, но обикновен греши. Всеки един закон е цялост, жив организъм. Когато се посяга на една правна норма, тя рефлектира върху друга правна норма. Опитът показва, че това е погрешен модел“.

Гигова апелира да се чуват  различните мнения на адвокатите от гилдията, за да не се правят необмислени и прибързани  промени.  Алтернитивните  виждания по показват, че  трябва да се вслушваме в мненията на адвокатите от страната, всички органи на адвокатурата трябва да са доволни, че чуват критични мнения – това утвърждава, а не подкопава общността, смята тя.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.