Последни новини
Home / Законът / И Данаил Кирилов игнорира призива на съдиите – няма да се извинява, Асоциацията на прокурорите видя „генериране на фалшиви новини“

И Данаил Кирилов игнорира призива на съдиите – няма да се извинява, Асоциацията на прокурорите видя „генериране на фалшиви новини“

Defakto.bg

Въпреки че подписите под съдийското обръщение с настояване за публични извинения от Данаил Кирилов и Иван Гешев за недопустимото им поведение спрямо „опозиционни“ членове на ВСС да нарастват и днес сутринта вече са били 186, въпреки откритата гражданска петиция в подкрепа, наброяваща вече 1137 подписа, адресатите продължават да игнорират тези настоявания.

След преизбрания за главен прокурор Гешев, който преди два дни обяви, че нямало да се извинява за отправените заплахи към Атанаска Дишева от ВСС, понеже нямала чувство за хумор, днес подобни мисли изрази и правосъдният министър. Кирилов обяви, че няма причини да се извинява на членовете на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова за репликите си по време на техните изказвания при второто гласуване за главен прокурор, съобщи БНР.

Правосъдният министър казва:

Възприемам се като внимателен и чувствителен човек. Извинявам се дори, когато съм сигурен, че не съм причинил вреда или щета, но за този случай смятам, че е задължение на всички членове на ВСС и мое, разбира се, да спазва възможно най-стриктно закона и смисъла на процедурата. Общи приказки можем да се отправяме в телевизионните студия, свободна или в друга обстановка, публична или дискусионна, но не и в този формат“. От което се разбира, че критиките на несъгласните с преизбирането на Гешев във ВСС явно нарушават закон и процедура, но обидното отношение към тях е в реда на нещата.

От  Кирилов се очаква и още един отговор – на писмото, изпратено му вчера от Лозан Панов, след като съдийското обръщение не бе включено в дневния ред на ВСС, а Боян Магдалинчев прехвърли топката на правосъдния министър. Какъв ще е ответът, ако изобщо има такъв, вече е пределно ясно.

Междувременно днес Асоциацията на прокурорите излезе с пореден призив в отговор на съдийския. И в – поредна – защита на преизбирането на Иван Гешев, който ще е началник на всички обвинители в страната.

В становището се казва:

„Като съсловна организация на прокурорите в България изразяваме уважението си към всеки един член на Висшия съдебен съвет и към всеки един български съдия, но категорично се противопоставяме на подхода да се използва всякакъв възможен начин, включително чрез манипулации и генериране на фалшиви новини   за създаване на изкуствено напрежение между Съда и Прокуратурата на Република България. Считаме, че е недопустимо съдии да осъществяват натиск в процедурата за избор на главен прокурор и да се намесват в кадровата политика и самоуправлението на прокуратурата в цялост. Заявяваме за пореден път принципната си позиция, че на свой ред представители на Прокуратурата на Република България не би следвало по какъвто и да е начин да се намесват в професионалния избор на съдиите при избор на административни ръководители на съдилищата, включително при избор на председател на Върховния касационен съд, респективно Върховния административен съд .

За нас отвореното писмо на съдиите е продължение на линията за компрометиране на изборната процедура и на конкретно избрания кандидат.Подобно нагнетяване на напрежението оказва деструктивно влияние на цялата съдебна система. Поради това, считаме за свой професионален дълг да настояваме да бъдат зачетени  ясната позиция и категоричното мнение на професионалната общност на работещите в системата прокурори, следователи и служители.

Отправяме призив за прекратяване на опитите за политизиране на избора за главен прокурор, тъй като подобен подход е деструктивен и уронва престижа на съдебната власт“.

Кой какво генерира – изборът е ваш!

Де Факто: Напомняме на съсловната организация, че изборът  на главен прокурор не е съсловен проблем, а въпрос, който засяга цялото общество и целокупната съдебна власт.  Поради  очевидната му несъстоятелност, ще подминем мнението на прокурорите, че критично изказани мнения от съдии – членове на Висшия съдебен съвет,  представляват натиск върху избора на главен прокурор.

Подобни възгледи нямат опора в демократична държава, в  която правото на мнение е конституционно гарантирано, а членовете на съдебния съвет са  равнопоставени.

Все  по логично изглежда обаче,  че  прокурорите се нуждаят от самостоятелен Прокурорски съвет,  в който никой няма да коригира и решенията, и грешките им по кадровата политика. 

Изглежда не е далеч времето, когато нещата ще си дойдат на мястото и Съдебният съвет ще е място само за съдии, както сочи и  наименованието му.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.