Последни новини
Home / Законът /  Манолова е информирала посланиците за изборните нарушения в София

 Манолова е информирала посланиците за изборните нарушения в София

Defakto.bg

 

„Във връзка с изминалите на 3 ноември 2019 г. местни избори бих искала да Ви информирам за действията, които предприех в качеството си на граждански кандидат за кмет на София, издигнат от Инициативен комитет (ИК).” Това се казва в писмо от Мая Манолова, адресирано до посланиците на страните членки от ЕС и до американския посланик у нас, съобщи пресцентърът й.
Манолова е  информирала посланиците за установените от екипа й „груби манипулации на изборния процес”, като добавя, че ще изложи фактите в рамките на двустранна среща.
Тя напомня и за делото, заведено от нея на 11 ноември чрез Общинската избирателна комисия до Административния съд в гр. София с приложени „14 тома с доказателства за манипулации, влияещи върху крайния резултат в столицата”.

„Изложили сме данни за груби нарушения, разделени в четири групи:
Нарушения с избирателните списъци, в които между първи и втори тур на изборите бяха премахнати 101 хил. души;
Нарушения с протоколите в секционните избирателни комисии;
Нарушения с бюлетините, 7 000 броя от които се оказаха невалидни;
Нарушения с организация на изборите, вкл. и недопускане на представители на Инициативния комитет, който ме издигна като граждански кандидат за кмет на София, при преброяването на бюлетините в зала „Арена Армеец”, се казва още в писмото.

Манолова обобщава, че е установено как в „60% от протоколите са правени корекции в нарушение на правилата, а в близо 900 секционни протокола (от 1600 секции) има разминавания и редакции, липса на фабрични номера, предварително отваряне на протоколи от неоторизирани служители, протоколи без задължителните подписи на членовете на СИК и други груби закононарушения”.
Дипломатите за  информирани и за подадените над 60 жалби от щаба й по време на двата изборни дни, като посочва, че по тях е имало „отчетливо бездействие на задължените органи, въпреки че касаеха корпоративен и купен вот, изборни нарушения и грубо погазване на закона”.
„Редица медии продължават да отразяват тези нарушения, въпреки че изборите отминаха. Доверието на обществото в честността на вота ерозира в мащаби, които намирам за тревожни в страна член на демократичната общност и ЕС”, пише Манолова също и анонсира, че на 3 ноември е започната петиция с подписка за касиране на вота в София.
Манолова е обърнала внимание, че „в проекта на бюджета  за 2020 година средства за въвеждане на машинно гласуване отново не са предвидени, което намирам за предпоставка за ерозиране на доверието на гражданите в способността на институциите и волята на мнозинството да осигурят честен изборен процес”.

About De Fakto

Проверете също

В дебата за закриването й: Специализираната прокуратура отчете “добри практики” с международен елемент

Макар че 45-о Народно събрание няма да стигне до обсъждане и гласуване в пленарна зала …

Прокуратурата проверява свидетелствата на Светослав Илчовски и Иван Ангелов пред комисията по ревизията

Прокуратурата е започнала проверка по повод изнесените твърдения в комисията по ревизията на управлението на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.