Последни новини
Home / Законът /  Манолова е информирала посланиците за изборните нарушения в София

 Манолова е информирала посланиците за изборните нарушения в София

Defakto.bg

 

„Във връзка с изминалите на 3 ноември 2019 г. местни избори бих искала да Ви информирам за действията, които предприех в качеството си на граждански кандидат за кмет на София, издигнат от Инициативен комитет (ИК).” Това се казва в писмо от Мая Манолова, адресирано до посланиците на страните членки от ЕС и до американския посланик у нас, съобщи пресцентърът й.
Манолова е  информирала посланиците за установените от екипа й „груби манипулации на изборния процес”, като добавя, че ще изложи фактите в рамките на двустранна среща.
Тя напомня и за делото, заведено от нея на 11 ноември чрез Общинската избирателна комисия до Административния съд в гр. София с приложени „14 тома с доказателства за манипулации, влияещи върху крайния резултат в столицата”.

„Изложили сме данни за груби нарушения, разделени в четири групи:
Нарушения с избирателните списъци, в които между първи и втори тур на изборите бяха премахнати 101 хил. души;
Нарушения с протоколите в секционните избирателни комисии;
Нарушения с бюлетините, 7 000 броя от които се оказаха невалидни;
Нарушения с организация на изборите, вкл. и недопускане на представители на Инициативния комитет, който ме издигна като граждански кандидат за кмет на София, при преброяването на бюлетините в зала „Арена Армеец”, се казва още в писмото.

Манолова обобщава, че е установено как в „60% от протоколите са правени корекции в нарушение на правилата, а в близо 900 секционни протокола (от 1600 секции) има разминавания и редакции, липса на фабрични номера, предварително отваряне на протоколи от неоторизирани служители, протоколи без задължителните подписи на членовете на СИК и други груби закононарушения”.
Дипломатите за  информирани и за подадените над 60 жалби от щаба й по време на двата изборни дни, като посочва, че по тях е имало „отчетливо бездействие на задължените органи, въпреки че касаеха корпоративен и купен вот, изборни нарушения и грубо погазване на закона”.
„Редица медии продължават да отразяват тези нарушения, въпреки че изборите отминаха. Доверието на обществото в честността на вота ерозира в мащаби, които намирам за тревожни в страна член на демократичната общност и ЕС”, пише Манолова също и анонсира, че на 3 ноември е започната петиция с подписка за касиране на вота в София.
Манолова е обърнала внимание, че „в проекта на бюджета  за 2020 година средства за въвеждане на машинно гласуване отново не са предвидени, което намирам за предпоставка за ерозиране на доверието на гражданите в способността на институциите и волята на мнозинството да осигурят честен изборен процес”.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.