Последни новини
Home / Законът / Проверката за трагедията с 3-годишното дете се извършва от същите лекари, които са изготвили документацията по случая

Проверката за трагедията с 3-годишното дете се извършва от същите лекари, които са изготвили документацията по случая

Defakto.bg
Христина Николова, адвокат на родителите на 3-годишното дете

Не е коректно лекарите, ангажирани със смъртта на 3-годишното момченце, прехвърляно между няколко столични болници, да коментират фактите за трагедията, след като само те имат достъп до документацията по случая. Това заяви пред Би Ти Ви, адвокат Христина Николова, която представлява родителите, чието дете издъхна на 14 ноември от двустранна хеморагична пневмония.

По повод проверката,  която се извърша за смъртта на детето, адвокат Николова, заяви, че до този момент за трагедията  „лекарите имат повече информация, отколкото родителите“.  На практика  проверката се извършва от лекари в лечебно заведение върху документация, изготвена от тези лекари, каза адвокатът.

Още в понеделник съм изискала копие от документите и да участвам в тази проверка. Не само, че не са ми се обадили, но и на родителите са казали, че нямат право техен представител да присъства на проверката заяви адвокатът в предаването. Тя е категорична, че заради обективността в случая представител на родителите е трябвало да бъдат допуснат до проверяваните факти, за да бъде  гарантирано безпристрастното им отразяване.  Няма забрана за това, каза адвокат Николова.

Вчера сутринта родителите на починалото дете са били извикани в Агенция „Медицински одит“, за да им се връчи констативен протокол от проверката. Вместо да им бъде връчен протокола, те са вкарани в една стая и са ги накарали да дават писмени обяснения какво точно се е случило, разказа адвокатът.

„..Те трепереха от напрежение след като излязоха оттам.  Такъв психически  натиск е недопустим към едни хора, които са загубили детето си. Недопустимо с тях са се държали като на  разпит пред разследаващ орган..“

Според първоначалните резултати от експертизата на здравното министерство детето е починало от тежка двустранна пневмония. „Не системата уби 3-годишният Александър, а заболяването“, заяви вчера в предаването „Лице в лице“ д-р Елена Георгиева, лекарката от Педиатрията, която е приела детето.

Няма спор, че има системни проблеми, безспорен факт е обаче, че не само Алекс, а и други родители с други деца, са стояли там часове наред и са чакали с часове, категорична беше адвокат Николова.

Тя обясни, че детето е прегледано в Педиатрията при второ ходене на обяд, тогава обаче то е зле и майката връхлита в кабинета. При първото ходене те само са чакали и не се е стигнало до преглед, заяви адвокатът и попита как лекарите са преценили, че симптомите му не били много тревожни първия път, след като не са го прегледали.

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.