Последни новини
Home / Законът / Цацаров и Гешев се срещат с кмета на Перник за водната криза в града

Цацаров и Гешев се срещат с кмета на Перник за водната криза в града

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместник-главният прокурор Иван Гешев ще се срещнат  с кмета на Перник Станислав Владимиров. Поводът е сигналът на кмета до Окръжна прокуратура – Перник за закононарушения при осигуряването на нормално водоснабдяване в града и функционирането на местното ВиК-дружество. Срещата ще е в Съдебната палата.

Владимиров внесе  сигнал в прокуратурата за  изясняване на отговорността на създадената кризисна ситуация. По думите му от месеци оттокът от язовира надвишава притока, без да бъдат предприети мерки.  Той  заяви, че над половин година Перник е на скрит воден режим, за което неведнъж е подавал сигнали, включително и към Народното събрание и очаква своевременна реакция от страна на МОСВ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„Не искам да правя квалификации на управлението на ВиК, но това най-малко е безхаберие и недобро управление на повереното им дружество“, категоричен е Владимиров.

По-късно той  получи уверение от главния прокурор Сотир Цацаров, че държавното обвинение започва спешна проверка в местното ВиК-дружество. Възложена е
проверка на МРРБ и МОСВ по отношение на язовир Студена – собственост, ползватели, сключени договори за възлагане на управлението на язовира, издадени разрешителни за водовземане, режим на източване на язовира и др.  В Окръжна прокуратура – Перник вече е образувано досъдебно производство с предмет на разследване „длъжностни
престъпления“.

От понеделник,  18 ноември перничани са във воден режим, а гражданите излязоха на протест и отговорност от виновните.

Онзи ден, след среща с кмета, президентът Румен Радев призова за ефективни действия на институциите за възстановяване на водоснабдяването на Перник и гарантиране на здравето на гражданите.

Общият брой на засегнатото население понастоящем от водния режим е 315 хиляди души, обяви вчера  заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в парламента. Не ви е виновно слънцето, не ви е виновна водата. Виновно е безхаберното и некадърно управление последните десет години и безсилието на същото управление да реши проблема”, коментира Корнелия Нинова.

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.