Последни новини
Home / Законът / В момента: Шест наказателни производства срещу петима съдии, двама от тях уволнени (не окончателно)

В момента: Шест наказателни производства срещу петима съдии, двама от тях уволнени (не окончателно)

Defakto.bg

Една от любопитните справки за съдебната власт е в дневния ред на Съдийската колегия на ВСС за утре.

Точката е озаглавена: „Проект на решение относно информация за образуваните наказателни производства срещу съдии към 31.10.2019 г.“ По запитване на Де факто, от ВСС ни изпратиха справката за делата – без имената на съдиите и детайли по производствата.

От справката се разбира, че към 22 ноември тази година се водят шест наказателни производства срещу петима съдии, като две от делата са срещу един и същ съдия.

И още – от петимата наказателно преследвани съдии, на двама са наложени най-тежките дисциплинарни наказания „освобождаване от длъжност“ – съответно през 2015 г. и 2019 г. Като и двете уволнения не са влезли в сила поради обжалване пред ВАС. Справка в протоколите показа, че и двете са известни. В първия случай става дума за съдията от СГС Румяна Ченалова – уволнението й веднъж бе потвърдено от тричленка на ВАС, но отменено и върнато за ново разглеждане от петчленка на съда. Последно друг тричленен състав отново потвърди уволнението чака се думата на петчленката.

Втората уволнена – не окончателно – съдийка е Люба Петрова от районния съд в Раднево, нейното наказание е от юли тази година.

От същата петица разследвани, обвиняеми и подсъдими съдии един е отстранен от длъжност до приключване на наказателното производство още през 2013 г. Спрямо същия съдия е образувано и дисциплинарно производство, което е спряно до приключване на наказателното производство. Това очевидно е Анелия Рашева от районния съд във Видин, отстранена след повдигнати й обвинения за длъжностно престъпление заради фалшив протокол за избор на съдия-докладчик, за да разгледа тя гражданско дело в интерес на една от страните, както и използване и на други фалшиви протоколи и за подкуп. На първа инстанция в СГС Рашева бепризната за виновна и получи условна присъда по първото обвинение.

Срещу двама от съдиите с наказателни дела дисциплинарни производства не са образувани. Единият от тях е Веселин Пенгезов.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Законопроект на ГЕРБ – СДС приключва радикално и „веднъж завинаги“ носталгията по комунизма

  Ще има глоби, ако сградите в България нямат табели, че комунистическият режим е престъпен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.