Последни новини
Home / Законът / В момента: Шест наказателни производства срещу петима съдии, двама от тях уволнени (не окончателно)

В момента: Шест наказателни производства срещу петима съдии, двама от тях уволнени (не окончателно)

Defakto.bg

Една от любопитните справки за съдебната власт е в дневния ред на Съдийската колегия на ВСС за утре.

Точката е озаглавена: “Проект на решение относно информация за образуваните наказателни производства срещу съдии към 31.10.2019 г.” По запитване на Де факто, от ВСС ни изпратиха справката за делата – без имената на съдиите и детайли по производствата.

От справката се разбира, че към 22 ноември тази година се водят шест наказателни производства срещу петима съдии, като две от делата са срещу един и същ съдия.

И още – от петимата наказателно преследвани съдии, на двама са наложени най-тежките дисциплинарни наказания “освобождаване от длъжност” – съответно през 2015 г. и 2019 г. Като и двете уволнения не са влезли в сила поради обжалване пред ВАС. Справка в протоколите показа, че и двете са известни. В първия случай става дума за съдията от СГС Румяна Ченалова – уволнението й веднъж бе потвърдено от тричленка на ВАС, но отменено и върнато за ново разглеждане от петчленка на съда. Последно друг тричленен състав отново потвърди уволнението чака се думата на петчленката.

Втората уволнена – не окончателно – съдийка е Люба Петрова от районния съд в Раднево, нейното наказание е от юли тази година.

От същата петица разследвани, обвиняеми и подсъдими съдии един е отстранен от длъжност до приключване на наказателното производство още през 2013 г. Спрямо същия съдия е образувано и дисциплинарно производство, което е спряно до приключване на наказателното производство. Това очевидно е Анелия Рашева от районния съд във Видин, отстранена след повдигнати й обвинения за длъжностно престъпление заради фалшив протокол за избор на съдия-докладчик, за да разгледа тя гражданско дело в интерес на една от страните, както и използване и на други фалшиви протоколи и за подкуп. На първа инстанция в СГС Рашева бепризната за виновна и получи условна присъда по първото обвинение.

Срещу двама от съдиите с наказателни дела дисциплинарни производства не са образувани. Единият от тях е Веселин Пенгезов.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата отново поиска заличаване на „Български национален съюз Еделвайс”

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе жалба срещу отказа на  Софийски градски съд да прекрати регистрацията …

И на първо, и на второ четене: Депутатите дадоха служебни паспорти на членовете на ВСС

Шофьорските книжки с изтичащ срок ще се подновяват за 3 дни, но от 1 септември …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.