Последни новини
Home / Актуално / (Не)извиняващият се Данаил Кирилов – и сега, и преди

(Не)извиняващият се Данаил Кирилов – и сега, и преди

Defakto.bg

Изявления на правосъдния министър Данаил Кирилов към „опозицията“ във ВСС при избирането и преизбирането на Иван Гешев за главен прокурор (излъчвани директно) силно впечатлиха публиката и предизвикаха вълна на възмущение сред съдии. Дотам, че в обръщение до президента, председателя на НС, премиера, Висшия съдебен съвет и Инспектората те настояха за публично извинение от страна на Кирилов към членовете на ВСС Атанаска Дишева и Олга Керелска. В края на миналата седмица съдийските подписи бяха над 180, стартира и паралелна гражданска петиция, с над 1000 подписа.

Конкретно на 14 октомври, на заседанието, на което бе преизбран Иван Гешев, Данаил Кирилов  се отбеляза така: „Искате продължаващ разпит на главния прокурор ли? Не искате ли вие да разрушите доверието в този избор и тази процедура, не го ли саботирате?! Вие за кого работите, кой ви написа със същия шрифт като на г-н Панов това, което четете? Спрете с политическите дебати в една чисто правна процедура! Има колеги, които трябва да запълнят тайминга на протеста (срещу Гешев – б.р.) и ние не можем да приключим, преди да е изтекло времето на протеста!“ А гневът бе отприщен от настояване на Олга Керелска Сотир Цацаров да отговори кои са „двете други сгради“, в които се решава изборът на върховете на съдебната власт.

В същото време не един и двама правници, включително сред магистратите, възприеха поведението като прецедент. Защото като председател на правната комисия на парламента г-н Кирилов, според впечатленията им, е бил консенсусен, диалогичен, възприемчив към „инакомислието“.

Миналия петък, при откриването на съвместно обучение по правата на човека в ЕС за магистрати от Гърция, Румъния и България, което се прави за първи път, министърът на правосъдието отчете многобройните достижения на управляващите в пътя им за достигането на най-високите евростандарти в правоприлагането, спазването на основните права от Хартата на ЕС, успешното противодействие на ксенофобията, антисемитизма, нетолерантността и престъпленията от омраза, които стоят във фокуса на ЕС и на Агенцията на Европейския съвет за основните права на човека.

Пак тогава, Данаил Кирилов обяви, че няма да се извинява на дамите от ВСС. От  думите на министъра се запомни:

„Възприемам се като внимателен и чувствителен човек, извинявам се дори, когато съм сигурен, че не съм причинил вреда или щета, но за този случай смятам, че е задължение на всички членове на ВСС и мое, разбира се, да спазва възможно най-стриктно закона и смисъла на процедурата. Общи приказки можем да си отправяме в телевизионните студия, свободна или в друга обстановка, но не и в този формат“.

А дали и какво могат да си „отправят“ домакини и гости по време на заседанията на правната парламентарна комисия при обсъждането на ключови закони? Там, където не са под светлината на прожекторите, директно излъчване на ставащото няма, а критични публикации от следящи дебатите медии се „преодолява“ по изпитана рецепта – заблуждават публиката, не цитират точно или не са разбрали? 

Но има обективен отговор и той е в стенограмите на парламента, включително от последните няколко години. Думите, обобщенията, обръщенията остават в аналите и открояват същото – „инакомислието“ за пътя на развитие и функциониране на съдебната власт (и не само!) предизвиква, меко казано, ирония.

Представяме ви само два примера – от 2017 г., когато устройственият закон на Темида се променяше няколко пъти. Председател на правната комисия е Данаил Кирилов, а на „мушката“ отново са дами – върховният съдия Юлия Ковачева от предния състав на ВСС и тогавашният зам.-председател на ВКС Павлина Панова (сега конституционен съдия).

Вие член ли сте на Съюза на съдиите? А аз пак съм злодеят!

26 юли 2017 г. , правна комисия, обсъждане за второ гласуване на поредните промени в ЗСВ, внесени от Данаил Кирилов, Емил Димитров-Ревизоро, Христиан Митев, Анна Александрова и Иглика Иванова-Събева.

Предложенията вкарват действащите в момента бонуси за членовете на ВСС, към които са присъединени и инспекторите – възстановяване на равна по степен длъжност в орган на съдебната власт след изтичането на мандатите им. Това позволи на ред от кадровиците да останат да работят в София, без конкурс. А някои и от прокурори да станат директно съдии.

Законодателната инициатива е и за допълване условията за несъвместимостта за съдии, прокурори и следователи в чл. 195 ЗСВ, като им се забранява да упражняват търговска дейност под каквато и да е форма, „включително лично, чрез подставено лице и/или с явен и/или със скрит пълномощник“.

Конкретният дебат пък е за вкараното през 2016 г. задължение за магистратите да декларират членствата си включително в съсловни организации – за чието премахване сега правосъдният министър Данаил Кирилов публично ратува.

Юлия Ковачева

ЮЛИЯ КОВАЧЕВА: Моето предложение във връзка с § 6 е всъщност да се допусне промяна в чл. 195а и да бъде изключено декларирането на членство в съсловните организации, защото считам, че това не е нужно, не носи никаква информация за Висшия съдебен съвет.

ПРЕДС. ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Не е допустимо такова предложение, то е решено. Напротив, от неизпълнението на това задължение се стига до въпросния § 6 сега.
И Ви моля да не прекалявате, защото аз пък ще поискам отмяна на декларирането в тайни организации, за да има равенство и хармония. Защото някои съюзи се оказват по-тайни от други съюзи.
Вие член ли сте на Съюза на съдиите в България?
ЮЛИЯ КОВАЧЕВА: Формално – да.
ПРЕДС. ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Благодаря за тази ясна декларация в този дебат.
ЮЛИЯ КОВАЧЕВА: Но отговорът всъщност ще бъде даден, когато се върна в съда, защото по силата на Закона ще бъда длъжна да декларирам всичките си членства.
ПРЕДС. ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Да, но и сега сте член на Съюза на съдиите, нали?
ЮЛИЯ КОВАЧЕВА: Това ще промени ли по някакъв начин Вашето отношение към…
ПРЕДС. ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Не, няма да промени, но променя яснотата, защото човек, като е член на такава организация, възниква другият въпрос: Вие сега, като член на Висшия съдебен съвет, поддържате ли си членството в тази организация? Какъв е Вашият статут като член?
Виждате колко въпроси се отварят.
ЮЛИЯ КОВАЧЕВА: Аз съм член и на Съюза на българските административни съдии, отново казвам, формално.
ПРЕДС. ДАНАИЛ КИРИЛОВ: И това е прекрасно.
ЮЛИЯ КОВАЧЕВА: На всичките тези въпроси ще дам отговор, когато си попълня декларацията по силата на Закона, когато се върна в съда.
ПРЕДС. ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Благодаря, че в аванс го заявихте. Моля да ме извините, че си позволих да поставя този въпрос. Но защото дебатираме и дебатираме наравно, затова си позволих да поставя този въпрос.
Чисто институционално погледнато, всички би трябвало да знаят, да имат информация в тази връзка. Затова нека не възобновяваме дебата отпреди една година.
Нали тогава щяхте да ни съдите в Европейския съд? Тогава пак бях злодеят, който е настоял за тази декларация.
ЮЛИЯ КОВАЧЕВА: Не разбирам множественото число. Аз не съм участвала в дебата като член на Висшия съдебен съвет, прощавайте.
ПРЕДС. ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Прекратяваме дебата, ако няма други изказвания. (Реплика от госпожа Галина Карагьозова при изключени микрофони.)
Други изказвания? Няма.
Закривам дебата.
Подлагам на гласуване текста на вносителя.
Редакцията аз лично я отхвърлям. Ако някой я предложи, да има честта да я предлага, да я обосновава и да я защитава. Като я предложи, аз ще гласувам против това. Те и сега не го изпълняват задължението, а когато тръгнем да ги делим – подали до тази дата и неподали до онази дата, ще го изпълнят друг път. Нали залагаме добросъвестност?
Нека да заложим и този път добросъвестност. Какво да напишем? Моля, изпълнете Закона, той действа около една година вече.
Само вас слушаме, а сайтовете само вас отразяват!
19 октомври 2017 г., правна комисия, обсъждат се нови поправки в ЗСВ, пак за второ четене, вносителите са същите плюс Хамид Хамид, Симеон Найденов, Димитър Лазаров.
Обсъжда се командироването и отпадането на становището на Общото събрание на съдиите от съда, където ще бъде командирован съответен магистрат. Както и председателят на апелативния спецсъд директно да командирова магистрати от районно и от окръжно нива, макар че по закон това е правомощие на председателя на ВКС. 
По повод „обикновеното“ командироване:

 

ПРЕДС. ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Не сме я пунктуализирали, конкретизирали във всичките аспекти, в които казах и би следвало да отговаря взимането на едно колективно решение, защото това вече е колективно решение, то е персонално решение, решение спрямо персоната. Вие сте абсолютно права, че тук нямаме опцията лицето да кандидатства, а тук стигаме до едни форми да бъдеш избран, така както е било в БКП. И тук укоряват едва ли не и масонството в такъв подбор, и ми е странно, че като затворени общества отиваме в прилагането на такива практики. Да бъдеш избран – това вече е съвсем друга процедура. Пак се кандидатства, но не е формално, не е открито. Има много лобизъм от много застъпници и има фаза на проучване.

Павлина Панова

ПАВЛИНА ПАНОВА: Аз не искам да се връщаме отново към такива времена, в които говорите за БКП и масонство – нито съм участвала в едното, още по-малко пък в другото. Но не знам защо ми се създава впечатлението, че някак си се опитваме да кажем, че ние имаме повече доверие и повече вяра на няколко броя административни ръководители, колкото и много да са в страната, а нямаме вяра на магистратите, които…
ПРЕДС. ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Въпросът въобще не стои така. Въпросът стои иначе: искаме да имаме бърз инструмент и не искаме да въвеждаме въобще доверието в този инструмент, защото смятаме, че той решава един практически въпрос и смятаме, че постигнахме голямо блокиране на предходното решение. Сега трябва ефективно да разтворим, да отворим възможността без да правим нови блокади, а като направим нови блокади пак нищо не сме направили. Трябва бързо да дадем работещо решение и ние не сме против самоуправлението.
Напротив, аз лично, нашата група, колегите патриоти, сме го гласували и приели. Тоест, ние проявяваме същата ревност спрямо Вас, само че тук коментираме дали това е мярата, дали това е правилно претеглената тежест на този инструмент спрямо този проблем.

За командироването в специализираните съдилища:
ПРЕДС. ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Тук нашата логика на вносител е, че когато селекцията – „кастинга“ каза съдия Панова, е за потребите на Специализирания съд, то нека да бъде в рамките на тази система от специализирани съдилища. Да, ще се ползва външен ресурс, но нуждите са на специализираните съдилища. Защо да товарим председателя на съда с този подбор?
Да, знаем какво ще отговорите, г-жо Панова. Ако искате да поясните за сайтовете, ще Ви дам думата, които само Вас отразяват в интерес на истината.
ХАМИД ХАМИД: Какви са тези неща, какво става?
ПРЕДС. ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Ние сме навикнали в дебатите, в които участва г-жа Панова, да имаме само нейната позиция и ние да не присъстваме в този дебат.
Ако продължаваме дебата – госпожа Панова.
ПАВЛИНА ПАНОВА: Господин Кирилов, аз смятам, че медиите имат свобода на словото и печата, така че не можем да им се месим какво отразяват. Невинаги са отразявали положителни неща за мен, поради което не смятам, че Вашата забележка е основателна.
ПРЕДС. ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Ама, това не е забележка, а беше анализ на необходимостта от уточняване и поясняване, на нас ни е ясно.
ПАВЛИНА ПАНОВА: Аз нямам нужда от медийна изява и да бъда цитирана, когато съм в правна комисия. Надявам се професионалната ми дейност да говори достатъчно много за мен.
Аз съм тук, за да подпомогна Вашата професионална дейност. Ако приемем, че когато председателят на Апелативния съд трябва да командирова от други съдилища в страната – това, което Вие правите сега с г-жа Александрова, то тогава какъв е бил смисълът на ал. 2 в сега действащата й редакция?
ПРЕДС. ДАНАИЛ КИРИЛОВ: Да, затова казвам, че трябва да я махнем.
ПАВЛИНА ПАНОВА: Няма да я махнете, а трябва да я оставите, защото тя е еднаква за всички съдилища в страната. Ако този специализиран апелативен съд има по-особен начин за командироване, това е допълнителен аргумент, че правите този съд извънреден съд. Нека говорим с правни аргументи. За всички съдилища в страната командироването ще се извърши от председателя на ВАС, защото един равен по степен съд ще черпи ресурс от друг равен по степен съд, а, видите ли, той ще има по-особена компетентност – свръхкомпетентност в сравнение със своите колеги председатели на Апелативния съд, като може свободно да тегли от цяла България магистрати.
Вярно е, че са предвидили със знанието и съгласието на неговия колега, но това е нещо различно от начина, по който се командироват магистрати в останалите органи на съдебната власт. Приели сте някаква редакция, или предходен състав е приел някаква редакция, как става командироването, когато вътре в тази затворена система на специализирания съд не може да се командирова, а сега изведнъж – отстъпление, но си има предвиден законов ред как става това командироване. Благодаря.
ПРЕДС. ДАНАИЛ КИРИЛОВ: И аз благодаря, и съм съгласен с Вашето твърдение и абсолютно нищо извънредно не виждам в този случай. На базата на анализа на другите съдилища правя уговорката, че не бива да се сравняват несравними стойности и величини, и да се вади аналогия от това. Ясна е тезата и посоката, в която Вие вървите.“
Е, ясно е и друго – поведението на министър Кирилов във „върховия“ момент във ВСС сега не е прецедент. Толерантността и диалогичността не са били на почит и при председателя на правната комисия, жегнат ли го несъгласията – особено аргументирани – по ключови въпроси, гласуването по които е предрешено. Въпрос на чувствителност? По-скоро на управленски стил, до болка познат, нали?

About Елена Енчева

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.