Последни новини
Home / Законът / Тази седмица: Европейският парламент ще гласува новия екип на Европейската комисия, предложен от Урсула фон дер Лайен

Тази седмица: Европейският парламент ще гласува новия екип на Европейската комисия, предложен от Урсула фон дер Лайен

Defakto.bg

В Страбсбург тази седмица  Европейският парламент ще гласува пълния  екип от комисари.  Това ще стане в сряда, след като от края на септември до средата на ноември парламентарните комисии организираха изслушвания на всеки един от номинираните за комисари, за да преценят доколко  са подходящи за съответните ресори. Целта на процеса е да се гарантира, че изпълнителният орган на ЕС има демократична легитимност и способности да действа в интерес на европейците.

Депутатите избраха Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия през юли.

На 21 ноември лидерите на политическите групи в ЕП и председателят на Парламента Давид Сасоли решиха, че процесът на изслушванията е приключен и Парламентът е готов да проведе заключителното гласуване в пленарна зала.

Сутринта на 27 ноември Урсула фон дер Лайен ще представи своя екип от комисари и програмата на новата Комисия. След пленарен дебат депутатите ще решат с обикновено мнозинство дали да одобрят Комисията или не.

Ако получи одобрението на Парламента, Комисията ще започне работа на 1 декември.

Депутатите ще разискват в понеделник нуждата от спешни мерки в областта на климата и опазването на околната среда. Парламентът настоява  ЕС да има водеща роля в борбата срещу измененията в климата. Предвижда се евродепутатите да настояват за постигането на нулево замърсяване до 2050 година.  В проекта на резолюцията се предвижда въвеждането на цел за намаление с 55 на сто на вредните вещества от човешката дейност в природата след 10 години.

В понеделник  Европейският парламент ще обсъди и  въпроса с приемането на Истанбулската конвенция. Предвижда се в четвъртък евродепутатите да призоват всички държави в ЕС да приемат конвенцията, сочат документите за започващата сесия в Страсбург.  Очакванията са  ЕП да настоява конвенцията да бъде незабавно възприета от държавите в ЕС, които още не са я ратифицирали. Според евродепутатите тези държави следва да предприемат всички необходими законодателни и политически мерки за спирането на насилието над жените и момичетата.

Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна също като Истанбулската конвенция, бе подписана от ЕС на 13 юни 2017 г., а седем държави в Общността  не са я ратифицирали – България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания.

В сряда се очаква  ЕП да  одобри бюджета на ЕС за следващата година.  В рамките на приключилите преговори със Съвета Парламентът настояваше за повече инвестиции в мерки относно климата, изследвания, инфраструктура и подкрепа за младите хора.

About De Fakto

Проверете също

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири …

Президентът: За да се възстанови справедливостта, трябва да се демонтира прокурорския чадър над корупцията

Важният национален консенсус е този за законността и справедливостта. Ако искаме този парламент да бъде …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.