Последни новини
Home / Законът / Апелативният съд в Бургас запорира имоти на Баневи за 141,8 милиона лева

Апелативният съд в Бургас запорира имоти на Баневи за 141,8 милиона лева

Defakto.bg

Тръгва процес срещу Миню Стайков в спецсъда

Апелативният съд в Бургас наложи обезпечения върху имущества на семейство Баневи за 141 820 225,19 лв. Искът е на КПКОНПИ, но за него съобщи специализираната прокуратура.

Запорите и възбраните са върху имущества на Николай, Евгения и Мария Баневи.

От съобщението на прокуратурата:

„Съдът наложи запор на поименни акции и дружествени дялове от капитала на търговски дружества на Баневи, на движими вещи, иззети от Специализираната прокуратура (златни кюлчета и накити, часовници, монети и др.), на средства в банкови сметки, както и на моторна яхта.
Николай, Евгения и Мария Баневи са обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група (ръководена от Николай Банев) създадена с цел данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания. За повдигнатите обвинения прокуратурата уведоми КПКОНПИ, която от своя страна предприе действия по обезпечаване на
незаконно придобито имущество“.

Второто поред дело срещу Стайков стартира през януари

Миню Стайков

Второто поред дело, образувано срещу Миню Стайков, тръгва в специализирания съд. Първото заседание по съществое насрочено за 14 януари, съобщи отново спецпрокуратурата.

Вчера на разпоредително заседание е било решено, че няма пропуски и грешки в обвинителния акт.

Става за обвиненията, повдигнати това лято на Стайков и други за злоупотреби с еврофондове. Новите обвинения дойдоха дни преди да изтече максималният срок за предварително задържане на шефа на „Карнобат“ и послужиха за ново арестуване. А освобождаването на Миню Статйков традиционно се отказва от спецсъда, въпреки очевидно влошеното здраве на арестанта.

За това дело прокуратурата съобщава:

Съдебният процес срещу Миню Стайков и другите 13 обвинени за злоупотреба със средства от европейските земеделски фондове ще започне по същество на 14 януари 2020 г., реши Специализираният наказателен съд в разпоредително заседание снощи (25 ноември 2019 г.).
Съдът прие, че няма процесуални пречки делото да стратира, след като не намери допуснати пропуски и грешки в обвинителния акт, които биха накърнили правото на подсъдимите да се защитават.
Съдебният състав потвърди мярката за неотклонение „Задържане под стража“ на Миню Стайков, тъй като не са настъпили нови обстоятелства, които предполагат нейното изменение. Със същия мотив потвърди и определените парични гаранции на 9-има от подсъдимите, които без законно основание са получавали или са кандидатствали да получат средства от еврофондовете.
Съдът измени в по-леки единствено мерките на четиримата подсъдими служители на Държавен фонд „Земеделие“ – от „Парична гаранция“ в „Подписка“, тъй като в момента те са без работа и доходи, а по-тежките мерки вече са изпълнили целите си, предвидени в закона.
На разпорадителното заседание Министерството на финансите предяви граждански иск срещу Миню Стайков и други четирима от подсъдимите, с който претендира пред съда да бъдат възстановени в бюджета всички усвоени от тях средства на Държавен фонд „Земеделие“ от европейски земеделски фондове“.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.