Последни новини
Home / Законът / Предложение: И „обикновените“ съдии да получават до 6 заплати годишно бонус, ако заслужават

Предложение: И „обикновените“ съдии да получават до 6 заплати годишно бонус, ако заслужават

Defakto.bg

Не само в специализираните съдилища, и в „обикновените“ също допълнителните възнаграждения да са до 6 заплати годишно, ако магистратите заслужават. По действащите в момента правила съдиите извън системата на спецправосъдието могат да получат до 4 заплати отгоре.

Цветинка Пашкунова

Предложението отправи днес Цветинка Пашкунова пред Съдийската колегия на ВСС. Мотивът й бе да не се създават  неравнопоставеност и привилегии в системата на съдилищата и „стимулите“ да са на равна нога.

След заседанието стана ясно, че работната група, работила по правилата за определяне на допълнителните възнаграждения за спецсъдилищата, ще внесе предложението за корекции на общите правила за ДМС в Пленума на Висшия съдебен съвет (общите правила са и за съдиите, и за прокурорите). Пък дали ще има „изравняване“, ще видим.

Поводът за инициативата бе възобновеното обсъждане на  „Правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността на съдиите и съдебните служители в Специализирания наказателен съд и в Апелативния специализиран наказателен съд за определяне и изплащане на допълнителни възнаграждения по чл. 233, ал. 6 и чл. 345, ал. 5 от Закона за съдебната власт“.  Такива вече бяха определени за спецпрокуратурите.

При първото обсъждане на 12 ноември Съдийската колегия реши да отправи искане за автентично тълкуване до парламента на цитираните текстове от ЗСВ. Конкретно дали изискването за определяне на допълнителното възнаграждение „въз основа на степен на натовареност на съответния орган на съдебната власт“ (чл. 233, ал. 6 ЗСВ) се прилага и спрямо специализираните съдилища и прокуратури. За които депутатите изрично са посочили „стимулите“ да са до 6 заплати годишно. Бюджетът позволява бонуси до 3 заплати за т.г.

Но раздаването и на едните, и на другите, не може да стане без кадровиците да приемат изрични правила за това. И те – очевидно – решиха да не чакат отговор от парламента, който я дойде, я не.

Обсъждането днес започна Боян Магдалинчев от работната група по правилата за спецовете. И обяви как предния път било излязло, че „единствено аз съм работил в интерес на специализираните органи“. А не е било така, още повече че на 12 ноември колегията е решила разширяване на групата само със съдии и Лозан Панов (днес него го нямаше – б.р.) трябвало да определи двама магистрати от ВКС. Но след това уведомил, че никой от Наказателната колегия на ВКС не искал да се ангажира с това. Въпреки това групата се събрала и единодушно решила вече изработените правила да се ползват като основа. Но днес сутринта видял две новопостъпили становища – на Боряна Димитрова („сериозно и обосновано“ – цитат) и на Лозан Панов. Какво точно е казал той не се разбра. Но Магдалинчев прикани колегията да реши дали отново да отлага или да коригира ад хок. Стана второто.

Цветинка Пашкунова обясни, че ВСС има задължение да изработи правила. И наблегна на това, че са положени „максимални усилия“ и при спецовете основен критерий да е натовареността. Съответно чрез залагане на измерител за тежестта на разглежданите от всеки спецсъдия дела  – брой и вид на дела за разглеждане, проведени заседания и приключване, плюс качеството на раздаденото правосъдие. Ако и когато парламентът отговори, това може да доведе до промяна в правилата, подчерта тя.

От дебата се разбра също, че помощни комисии ще подпомагат и определянето на ДМС за двамата административни ръководители – на специализирания и на апелативния специализиран съд.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.