Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата започна разследване за замърсяването на река Струма

Прокуратурата започна разследване за замърсяването на река Струма

Defakto.bg

Софийска Апелативна прокуратура –София е образувала  досъдебно производство за замърсяване на яз. Пчелина и р. Струма. Радследването е по чл. 352, ал.1 от НК, съобщи държавното обвинение.  

В съобщението се казва, че прокуратурата е била сезирана с жалба от Сдружение „Балканка“, в която е имало данни за евентуално увреждане на защитена зона „Земен“, причинено от експлоатацията на ВЕЦ „Пчелина“, собственост на „Пауър Туенти Туенти“ ООД.

От извършената проверка е установено,  че  контролните органи – РИОСВ-Перник и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“,  няколкократно са констатирали нарушения при дейността на ВЕЦ-а. Те са свързани с несъобразяване на водовземането с регистрираното ниво на язовира,  преработени водни количества над допустимата норма, включително в периода на маловодие и размножаване на рибната фауна.Както и  неизпълнение задължението за монтиране техническо средство за аерация на водата. Дружеството е било санкционирано  с наложени  глоби.

Налице  са данни за лабораторни анализи, извършени от  Изпълнителна агенция  по околна среда, на взети през 2017 г. и 2018 г. проби от три участъка на р. Струма, съгласно които пробите от района на ВЕЦ „Пчелина“ индикират химично замърсяване,  дължащо се на водовземане от придънните слоеве на язовира и изпускането на тези води в реката.

По преписката е  приложен и доклад от „Национален природонаучен музей“ при БАН, в който са отразени данни от хидрохимични измервания, свидетелстващи за ниско съдържание на кислород и високи концентрации на биогенни вещества, създаващи несъвместимост на условията за живот на екосистемите. Поради липсата на водни екосистеми в участъка на р.Струма под яз. Пчелина е формирано заключение, че всички риби от този участък са били изтровени  и отнесени от течението на реката.

Изборените данни са достатъчен повод за образуваното досъдебно производство, е преценил  прокурор АП.  Обследва се периода 2017 г. – 2019 г., при експлоатацията на ВЕЦ „Пчелина“, когато е замърсено или допуснато  замърсяване на водни течения – участък от р. Струма, след яз. Пчелина, чрез привнасяне на химически фактори от преработване на водни количества от язовира, и с това ги направил опасни за хора, животни или растения, или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели- престъпление по чл. 352, ал.1 от НК.

Дадени са указания за назначаването на екологична и физико-химическа експертиза, които трябва да установят дали има химично замърсяване, за неговия вид, предполагаемия механизъм на допускането му, екологичния ефект върху условията за живот на водните екосистеми, както и наличието на настъпили изменения в природните местообитания. Същата задача следва да бъде поставена на вещите лица и относно констатираните замърсявания през 2017 г.  и 2018 г., след изискване на лабораторните анализи от ИАОС.

Като свидетели ще бъдат разпитани представители на контролните органи, констатирали нарушенията, на дружеството – собственик на ВЕЦ „Пчелина“ и жалбоподателя.

        

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Един коментар

  1. Добре де а, кога ще тръгне разследване за източването на язовирите в България?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.