Последни новини
Home / Законът / Румен Радев е подписал указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор

Румен Радев е подписал указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор

Defakto.bg

Президентът  Румен Радев е подписал указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор след повторното му одобрение от ВСС,  стана ясно от изявлението му пред журналисти.  Очаква се указът да излезе в „Държавен вестник“ идния петък, но не е изключено обнародването му да е извънредно.

Държавнят глава ще предизвика дебат  за промени в Конституцията и мястото на прокуратурата в съдебната власт.

Президентът припомни казаното при връщането на избора на Иван Гешев за главен прокурор в началото на месеца: „Подчертах, че начинът на провеждане на този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее. Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията. Днес подписах указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор“.

По-рано Румен Радев и Иван Гешев се срещнаха на „Дондуков“ 2.  Радев заяви, че е изразил ясно своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура.

Ще развенчая мита, че главният прокурор е всевластна и безконтролна личност, заяви пред журналисти Иван Гешев, след  изявлението на президента. Според него „прокуратурата трябва да е доста по-активна и да отговори на очакванията на хората за справедливост“.

„Не прокуратурата е причина за всички проблеми в държавата. Тя трябва да остане в съдебната власт“, смята още Гешев. Той обяви, че е „всеки чува каквото си иска“, а той самият не е чул конкретни предложения от президента за промяна на модела на държавното обвинение –  предлагал само широки дебати, в които всеки да каже гледната си точка.

Според него,  „по-голямата част от магистратската общност – в това число и прокурори, и следователи, а и съдии“, смятат, че прокуратата е и трябва да бъде част от съдебната власт.

За първи път Гешев беше избран на 24 октомври, а след като Радев отказа да подпише указа за назначаването му, съдебните кадровици потвърдиха отново избора си на 14-ти ноември.  И двата пъти резултатът от гласуването във ВСС беше 20 на 4.

Президентът беше призован от много юристи, преди да подпише указа за назначаването на новия главен прокурор, да поиска от Конституционния съд да ревизира  процедурата за избор на главен прокурор, като  отговори на въпроса –  конституционно ли законът  указва, че след първия отказ на държавния глава,  Висшия съдебен съвет трябва да повтори, а не да започне процедурата от начало.

Според други – след повторното прегласуването от съвета на избора, игнорирането на Гешев по този ред е юридически невъзможно, защото решенията на съда действат занапред. Друга тема е, че принципно въпросът за повторния избор на „тримата големи“ остава открит.

Цялото изявление на държавния глава:

В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му

Добър ден, уважаеми представители на медиите!

В началото на месеца върнах предложението на Висшия съдебен съвет /ВСС/ за главен прокурор и подчертах, че начинът на провеждане този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее.

Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал.

Днес подписах указ за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор, като преди това го поканих за среща в президентството. Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в чиято основа е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона – без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта.

Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за „Апартаментгейт“, за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други. За грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор. Искам да подчертая: не селективно посочвани, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне надеждите на българите за законност и справедливост.

В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му.  Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции.  Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации.

От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда.

Неведнъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите.

Благодаря за вниманието!

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.