Последни новини
Home / Законът / Кадровиците определиха: До 3 заплати бонус за магистрати и служителите в двете спецпрокуратури

Кадровиците определиха: До 3 заплати бонус за магистрати и служителите в двете спецпрокуратури

Defakto.bg

До 3 основни заплати отгоре могат да вземат прокурорите и следователите от двете спецпрокуратури (първоинстанционна и апелативна), както и служителите там в края на годината. Този таван определи Прокурорската колегия на ВСС днес, като за всеки ръководителите ще  преценяват индивидуално – според гласувани вече правила.

Поправка в съдебния закон, в сила от 2018 г., изрично разписа до 6 заплати годишно като “бонуси” в спецправосъдието. За “обикновените” магистрати такъв размер в закона не е предвиден, нещо повече – техните “стимули” са според натовареността на органа, в който работят. Вчера обаче Цветинка Пашкунова от Съдийската колегия предложи в правилата на ВСС да се запише, че и допълнителните възнаграждения за неспециализираните съдилища и прокуратури също могат да са до 6 заплати. Дали Пленумът ще одобри подобна инициатива не е известно.

Що се отнася до бонусите за “спецовете”, на два транша – през лятото и през октомври, Министерският съвет отпусна 3 милиона лева допълнително по съдебния бюджет именно за тяхното изплащане. Първо бяха гласувани 2 милиона за спецсъдии и спецпрокурори и следователи, както и за служители. После бе трансфериран още 1 милион лева за служителите в спецсъдилищата.

Предстои Съдийската колегия да определи размера на бонусите за спецсъдилищата, вероятно със същия таван.

По-интересното е какви ще са материалните стимули за останалите съдии, прокурори, следователи и съдебни служители в страната. След приемането на бюджета за 2019 г. от ВСС бяха обявили, че той стига само за 1 заплата отгоре.

Със “забележка” наказа днес Прокурорската колегия обвинителя от СГП Кирил Димитров. Ниговото провинение е, че на 27 април м.г. не се е явил на съдебно заседание и от 13 часа е отсъствал от работа “без уважителна причина”.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева отново е категорично против МВР да събира неплатени глоби на границата

 Разпоредби в Правилника за дейността на МВР ограничават основни права на гражданите, посочва тя Омбудсманът …

Спецпрокуратурата поиска отстраняване на кмета на Годеч и на заместника му

На 24 февруари 2021 г. Специализирана прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд искания за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.