Последни новини
Home / Законът / Кадровиците определиха: До 3 заплати бонус за магистрати и служителите в двете спецпрокуратури

Кадровиците определиха: До 3 заплати бонус за магистрати и служителите в двете спецпрокуратури

Defakto.bg

До 3 основни заплати отгоре могат да вземат прокурорите и следователите от двете спецпрокуратури (първоинстанционна и апелативна), както и служителите там в края на годината. Този таван определи Прокурорската колегия на ВСС днес, като за всеки ръководителите ще  преценяват индивидуално – според гласувани вече правила.

Поправка в съдебния закон, в сила от 2018 г., изрично разписа до 6 заплати годишно като „бонуси“ в спецправосъдието. За „обикновените“ магистрати такъв размер в закона не е предвиден, нещо повече – техните „стимули“ са според натовареността на органа, в който работят. Вчера обаче Цветинка Пашкунова от Съдийската колегия предложи в правилата на ВСС да се запише, че и допълнителните възнаграждения за неспециализираните съдилища и прокуратури също могат да са до 6 заплати. Дали Пленумът ще одобри подобна инициатива не е известно.

Що се отнася до бонусите за „спецовете“, на два транша – през лятото и през октомври, Министерският съвет отпусна 3 милиона лева допълнително по съдебния бюджет именно за тяхното изплащане. Първо бяха гласувани 2 милиона за спецсъдии и спецпрокурори и следователи, както и за служители. После бе трансфериран още 1 милион лева за служителите в спецсъдилищата.

Предстои Съдийската колегия да определи размера на бонусите за спецсъдилищата, вероятно със същия таван.

По-интересното е какви ще са материалните стимули за останалите съдии, прокурори, следователи и съдебни служители в страната. След приемането на бюджета за 2019 г. от ВСС бяха обявили, че той стига само за 1 заплата отгоре.

Със „забележка“ наказа днес Прокурорската колегия обвинителя от СГП Кирил Димитров. Ниговото провинение е, че на 27 април м.г. не се е явил на съдебно заседание и от 13 часа е отсъствал от работа „без уважителна причина“.

 

About De Fakto

Проверете също

283 кандидати са допуснати до устния изпит за 39 длъжности на „младши съдии“

283 кандидати  са допуснати до устен изпит в конкурса за 39 длъжности „младши съдия“ в …

Министерство на правосъдието предлага ключови изменения в производството по несъстоятелност

  Министерството на правосъдието предлага ключови изменения и допълнения на Търговския закон за усъвършенстване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.