Последни новини
Home / Законът / Концепция с критични послания: Цацаров ще „събужда“ КПКОНПИ чрез реформи и модернизация

Концепция с критични послания: Цацаров ще „събужда“ КПКОНПИ чрез реформи и модернизация

Defakto.bg

Концепцията на дружно определяния за „печеливш“ кандидат за нов шеф на антикорупционната комисия Сотир Цацаров бе публикувана на страницата на парламента. Тя не е от най-обемните – 25 страници, а, въпреки уговорките за постигнатите успехи, критиките (директни и завоалирани) в нея са повече от похвалите.

Сотир Цацаров

Обобщено: действащият главен прокурор, чийто мандат по принцип изтича през януари догодина, дава заявки за реформа във всяка от структурите на КПКОНПИ, както и за модернизация на дейността (което може да доведе и до съкращения). Определя като безспорен приоритет и на комисията, и на председателя разкриването на корупцията сред висшите ешелони на властта. И, по подобие на досегашната си работа в прокуратурата, ще отваря КПКОНПИ към публичността чрез говорител и пресцентър. С други думи, както вече бе обявил, ще „събужда“ КПКОНПИ. Като се има предвид, че за едната си година съществуване тази комисия активно се отбелязваше в гръмки и, меко казано, спорни акции, какво ли ще видим занапред?

Сотир Цацаров определя концепцията си като „опит за предложение за практически ориентирани и реално изпълними мерки“ и заявява, че я е съобразил включително с препоръките в мониторинговите доклади на ЕК за нуждата от спечелване на общественото доверие и изграждане на репутация за независимост и професионализъм в работата.

За стореното дотук заявява: „Извършеното заслужава обективна оценка. Успешно е завършен изключително тежкият начален процес по формиране на единната структура, КПКОНПИ е приела основния обем подзаконови и вътрешни актове, които обезпечават нормативно дейността й. Всички добри практики и решения следва да бъдат запазени и доразвити“.

Консултативен съвет и медиен мониторинг за сигнали за корупция и конфликт на интереси

Сотир Цацаров се обявява за нов структурен модел на администрацията – не харесва закрепената в правилника численост от 482 щата в КПКОНПИ. Ще инициира и нова процедура за проверка на лоялност и почтеност на служителите, която да не е формална.

Ще създава Консултативен съвет към КПКОНПИ с привличане на утвърдени юристи и други учени със съответната специалност, чиито опит и знания да се ползват експертно при изготвянето на становища по законопроекти. Настоява за силно активизиране в отправянето на предложения за антикорупционни мерки, като за това се въведе и публичен електронен регистър – от отправянето на предложението до реакцията на адресата и резултата. Плюс разработване на образци за етични стандарти, като и системи за проверка на почтеността, които да се внедряват в държавните органи.

Ще въвежда постоянен медиен мониторинг за публикации, съдържащи данни за корупция, който да се извършва от дирекцията за превенция на корупцията. И да е ежедневен, „при напълно равно третиране на медиите като източник на информация“ за корупционни практики и конфликт на интереси.

Опростяване на декларации, облекчаване на сигнали

Нужни са единни и публично оповестени ясни и точни указания за попълване на декларациите за имущество и интереси, заявява Сотир Цацаров. Както и  реформа на електронната форма на декларациите, чрез премахване на ненужните усложнения, зададени от софтуера. Ще се въвежда електронен регистър на задължените лица по длъжности и имена.

В концепцията се говори също за разработване на правила за приемане, регистриране и проверки на сигнали, включително защита на подалите ги. Плюс задължително уведомяване на подателя за предприетите действия. Както и за нов образец на сигнал с улеснено за попълване съдържание.

Спешно кадрово укрепване на антикорупционната дирекция, „бившите“ от ДАНС

Спешни мерки за увеличаване на щата на дирекцията за противодействие на корупцията, която работи в състава, прехвърлен от ДАНС иска Цацаров. Смята да създава и териториални звена на тази дирекция – изнесени работни места, служителите в които остават подчинени на шефа на специализираната дирекция.

Ще се прави и начален преглед на всички започнати проверки за корупция от лица, заемащи висши държавни длъжности и планиране но всяка проверка на конкретни действия. Работата по разкриване на корупция сред лица, заемащи висши държавни длъжности, трябва да е основен приоритет на комисията и на председателя, четем в концепцията.

Създаване на „отворена база“ за съдебните решения по гражданската конфискация

По повод дейността за отнемане на незаконно придобито имущество Сотир Цацаров иска да се създаде възможност за електронна комуникация с прокуратурата, която подава уведомлението за повдигане на обвинение, след което започва проверката на КПКОНПИ. Кандидадът предвижда също на работна група да се възложи обобщение на принципно важната съдебна практика по трите закона – за престъпното и за незаконното имущества, както и антикорупционния, плюс създаване на отворена база с информация – съдебна практика, която се попълва с всяко ново съдебно решение.

Говори  и за осигуряване на терен, сграден фонд за съхраняване на обезпеченото имущество.

Медийно проактивни

Нов дизайн на сайта и на регистъра на лица, заемащи висши публични длъжности, както и попълване на сайта с информация, са други заявки от концепцията на Цацаров. Той настоява за „по-активна медийна политика“. Което ще рече: на медиите, „с равен достъп“, да се предоставя редовно актуална информация, както чрез прессъобщения, така и пряко от председателя и членовете на комисията. Ще се създават и правила за медийна комуникация, предвиждащи  говорител и пресцентър на комисията.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.