Последни новини
Home / Законът / Администраторите на лични данни вече не се регистрират в КЗЛД, правителството и министър да си коригират наредбите

Администраторите на лични данни вече не се регистрират в КЗЛД, правителството и министър да си коригират наредбите

Defakto.bg
От 25 май миналата година, когато влезе в сила еврорегламентът за защита на личните данни (GDPR) и той пряко се прилага в държавите от ЕС, е отпаднало задължението администраторите на лични данни да се регистрират в Електронния регистър на КЗЛД.
За това информира Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) „по повод зачестили запитвания“.
Поводът за тревогите обаче не е измислен – от администраторите на лични данни все още се изисква да удостоверят факта на регистрация пред КЗЛД по силата на ред действащи подзаконови нормативни актове, като комисията сочи за пример три наредби. Две от тях са на министерския съвет, една – на министъра на земеделието.
Издателите са приканени да променят нормативните актове, така че да не поставят несъществуващи вече изисквания.
Съобщението на КЗЛД:
„По повод на зачестили запитвания, касаещи вече отпадналото задължение за администраторите на лични данни относно вписването им в Електронния регистър на администраторите на лични данни, Комисията за защита на личните данни информира за следното:
С оглед на прякото приложение на Общия регламент относно защитата на данните (GDPR), считано от 25 май 2018 г. отпадна задължението на администраторите за регистриране в Електронния регистър на администраторите на лични данни, поддържан от КЗЛД до тази дата.
Съгласно разпоредбата на чл. 4, т. 7 от Регламент (ЕС) 2016/679 качеството „администратор” за определено лице възниква по силата на Регламента (ex lege).
Удостоверяването на факта за регистриране пред КЗЛД и доказването на това обстоятелство след 25 май 2018 г. не е валидно правно изискване, макар и да е предвидено в редица действащи подзаконови нормативни актове, като напр.:
– Наредбата за дейността на заложните къщи;
– Наредба за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа;
– Наредба № 29 от 11 август 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” от програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., и др.
Комисията за защита на личните данни приканва компетентните органи, приели съответните подзаконови нормативни актове, да предприемат необходимите стъпки за промени в частта, касаеща отпадналото изискване за регистрация. Комисията ще окаже съдействие по всички въпроси от нейната компетентност, които могат да възникнат в процеса на актуализация на съответната подзаконова уредба“.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.