Последни новини
Home / Законът / Указ 273 за назначаването на Иван Стоименов Гешев излиза в петък в „Държавен вестник“, това не го прави автоматично главен прокурор

Указ 273 за назначаването на Иван Стоименов Гешев излиза в петък в „Държавен вестник“, това не го прави автоматично главен прокурор

Defakto.bg

Указ 273 на президента за назначаването на Иван Стоименов Гешев за главен прокурор на България излиза в утрешния брой на „Държавен вестник“.  Няма съмнение – съдържанието на утрешния ДВ е предварително публикувано на страницата на парламента.

И какво означава това? Със сигурност не означава, че от утре Гешев става главен прокурор на Републиката. Мандатът на действащия обвинител №1 Сотир Стефанов Цацаров не е приключил, това ще е факт в началото на януари 2020 г. А от „едното“ до „другото“ има конституционен път.

Замислим се обаче, като че ли за първи път от години насам си задаваме този въпрос. Предната „смяна на вахтата“ в прокуратурата – от Борис Велчев към Сотир Цацаров, се случи „планирано“. В момента на избора на Цацаров от ВСС, Велчев вече бе дал оставка като главен прокурор, за да стане конституционен съдия. И като и.ф. ръководител на Прокуратурата действаше Бойко Найденов.

За влизането в сила на указите на президента

Указът на президента Румен Радев за назначаването на Гешев след преизбирането му от Пленума на ВСС е в сила от деня на неговото издаване. А това, както обяви самият държавен глава, е 26 ноември. Фактът, че той ще бъде обнародван на 29 ноември, не променя ситуацията.

Защото: указите нямат нормативен характер и влизат в сила от деня на тяхното издаване.

За това свидетелства и трудът на проф. Емилия Друмева „Конституционно право“, издаден още през 2008 г.

Конституцията не прави разграничение относно правния характер на президентските укази — дали са нормативни или ненормативни актове. Разграничението има значение за влизането на указите в сила — по принцип актове, които нямат нормативен характер, влизат в сила от момента на тяхното издаване, а нормативните актове — три дни след обнародването им, освен когато в тях е определен друг срок (чл. 5, ал. 5 от КРБ). Един поглед върху президентските правомощия води до заключението, че указите на президента на Републиката нямат нормативен характер, с изключение на указите за организацията и реда на дейност в службите в Президентството„, пише проф. Друмева, днес правен съветник на президента Радев.

Кога се освобождава, съответно, заема, длъжността

За „тримата големи“ в съдебната власт – председателите на ВКС и на ВАС, както и за главния прокурор, това става при ясни условия. Обичайното – след изтичането на 7-годишния мандат на предшественика. Или – предсрочно – при оставка или предсрочно отстраняване от длъжност на титуляря. Последната хипотеза е непозната у нас.

Предпоследната – за оставката – обаче е позната.

Какво ще рече тя в настоящата смяна Цацаров-Гешев? Много просто. Предложеният от управляващите за нов шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров със сигурност ще бъде избран от парламентарното мнозинство. Като се има предвид, че изслушването в ресорната антикорупционна комисия на НС е насрочено за 3 декември, нищо чудно още до края на идната седмица (защо не и на 6 декември?) изборът да е факт в пленарна зала. Още повече, че вотът за председател на КПКОНПИ е „обикновен“, повече от половината от присъстващите депутати.

Тогава на избраника Цацаров му остава само да подаде оставка като главен прокурор до ВСС. А съдебните кадровици няма да се помайват, ще я приемат в първия възможен ден – примерно – 12 декември. Може и по-рано, свикат ли извънредно заседание на Пленума на ВСС. И моментално ще я пратят на президента за издаване на заключителния указ за освобождаване. От „Дондуков“ 2, вероятно, също няма да се бавят.

Така изглежда от средата на декември пътят на Гешев до самия прокурорски връх да е освободен. Кулминацията обаче също е „актова“ – трябва да подпише акт за встъпване в длъжност и да положи клетва.

Има време изброеното да се случи до края на годината.

 

„Светлината ражда свобода“, протестът

Нов протест: „Светлината срещу Мрака. Вик за свобода и справедливост“

На 2 декември инициатива „Правосъдие за всеки“ обявява нов протест пред Съдебната палата в София.

Посланията този път са различни – от протест срещу „опасната симбиоза Прокуратура-КПКОНПИ“ в лицата на Цацаров и Гешев до „искане за конституционна реформа“. За която на 26 ноември заговори и президентът Румен Радев.

Съобщението за протеста:

След Гешев ни готвят Цацаров, като втори главен прокурор, както се мотивира вносителят Емил Димитров – Ревизоро. Това прави от Прокуратурата и КПКОНПИ опасна симбиоза, която ще получи пълне контрол върху всичко в Държавата! Всъщност идеята е Цацаров да остане истинският властелин на обвинението! Нямаме друг избор, освен отново да сме гневни и непреклонни. Протестът на свободните хора срещу мрака на олигархията, всевластната прокуратура и двамата главни прокурори, които ни готвят управляващите.. Да застанем в защита на Правото, независимия съд, справедливостта и достойнството ни като граждани на Европейския съюз. Отнемат ни държавата, отнемат свободата ни, отнемат бъдещето на децата ни… Нека покажем, че имаме силата и достойнството да се противопоставим и ще продължим борбата – това е, от което шайката на политолигархията най – много се страхува! Има смисъл да отстоим последната свободна територия на правовата и демократична държава на площада и да заявим искането си за конституционна реформа,касаеща устройството, статута и правомощията на Главния прокурор и Висшия Съдебен съвет. Събитието е отворено за подкрепа и включване като съорганизатори от всички желаещи граждани и организации.“

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.