Последни новини
Home / Законът / Банковото лоби отново надделя в правната комисия за поправките в ГПК, смята бившият омбудсман

Банковото лоби отново надделя в правната комисия за поправките в ГПК, смята бившият омбудсман

Defakto.bg

 

 „Банковото лоби отново надделя в правната комисия при разглеждането на законопроекта за изменение и допълнение на ГПК за ограничаване на свръх привилегиите на банките в съдебната фаза.“  Това посочи във фейсбук страницата си Мая Манолова по повод проведеното вчера заседание на правната комисия, на което тя присъства.

Не беше прието моето предложение, внесено в качеството ми на омбудсман, за спиране на принудителното изпълнение върху имуществото на длъжника до постановяване на съдебно решение за съществуването и размера на дълга“, посочи Манолова в статуса си и пояснява, че „и в бъдеще цялото имущество на длъжника ще може да бъде разпродадено и без съдебно решение, само по извлечение на сметки на банката“.

Според Манолова,  „изключение се допуска само, ако длъжникът представи писмени доказателства, че не дължи, че дългът е неправилно изчислен или че договорът му с банката има неравноправни клаузи. А с такива писмени доказателства длъжникът обикновено не разполага“.

„Така и в бъдеще длъжникът няма да получи справедливост – ако се окаже, че дългът е неправилно изчислен, имотът му вече ще бъде продаден. И той няма как да си го върне. Най-много може да търси обезщетение по съдебен ред“,  обяснява тя резултата от одобрените нормативни текстове, като посочва също, че „тези промени не отговарят на изискванията на ЕК и наказателната процедура срещу България ще продължи“.

В началото на годината като омбудсман  Манолова внесе  законопроект за ограничаване на свръхправомощията на банките и  защита от неравноправни клаузи с промени в Гражданския процесуален кодекс.  Целта беше да се осигури защита на потребителите от неравноправни клаузи в договорите с монополни дружества, колектори, бързи кредити, банки и кредитни институции при снабдяването им с изпълнителен лист по реда на заповедното производство. Сред изложените аргументи бе и  наказателната процедура срещу България заради несъответствие с правото на Европейския съюз във връзка с неравноправните клаузи в потребителските договори.  Предложенията в законопроекат подкрепи и действащия омбумдсман Диана Ковачева.

Манолова коментира като положителни някои от промените в ГПК,  одобрени от комисията.

„Все пак бяха приети предложенията ни за служебна проверка от страна на съда за неравноправни клаузи, които да правят недействителни отделни уговорки с банката, натоварващи кредитополучателя (например едностранно повишаване на лихвите, фиктивно остойностяване на кредита в швейцарски франкове)“, казва тя.

Тя коментира като стъпка напред „възприемането на предложението за спасяване на единственото жилище на длъжника“. Манолова обаче уточнява, че „тази защита е временна, до постановяване на решението на първоинстанционния съд при, обикновено, три инстанции“.

Бившият омбудсман  уверява, че “ битката срещу прекалените правомощия на банките и монополите продължава, като допълва, че заедно с нейни колеги адвокати и граждани ще я води „до постигане на пълна защита на гражданите срещу свръх правомощията на банките и монополите“.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.