Последни новини
Home / Законът / Съдия Нели Куцкова: Главният прокурор е по – овластен и от премиера, нужен е нов орган, който да може да го разследва

Съдия Нели Куцкова: Главният прокурор е по – овластен и от премиера, нужен е нов орган, който да може да го разследва

Defakto.bg

Главният прокурор може да не е всевластен, но е най-овластеният човек в държавата, дори повече от министър-председателя,  заяви пред  БНР съдия Нели Куцкова.

„Това, че има власт не е чак толкова страшно, колкото това, че никой не може да поиска сметка, когато той злоупотребява с властта си“, каза тя, като уточни че говори „по принцип за фигурата на  главния прокурор“.

Според нея трябва да се създаде възможност неговите правомощия да бъдат не само ограничени, а той да може да отговаря за тях и да има механизъм, когато главният прокурор извърши престъпление, той да може да бъде разследван, т.е. да има независим орган, който да може да го разследва.

Нели Куцкова одобрява заявката на президента Румен Радев за широк дебат за промени в Конституцията по отношение на мястото на прокуратурата:

Откакто е приета сега действащата Конституция, най-много поправки сякаш са правени в главата за съдебната власт, никога за прокуратурата. Не става въпрос за прокуратурата и редовите прокурори, а за правомощията на главния прокурор. Даже се налага едно внушение от хората, на които не им харесва отричането на г-н Гешев, да твърдят, че имаме фиксация върху прокуратурата. Категорично не съм съгласна, въпреки издадения указ г-н Гешев да е главен прокурор, но това не означава, че по някакъв начин се омаловажава ролята на прокуратурата. Държава без прокуратура на практика няма да е държава“.

Според нея инициативата на президента заслужава уважение:  „Президентът не е юрист, но очевидно проявява голяма държавническа мъдрост, като иска за пръв път да постави на обществено обсъждане един толкова важен въпрос“.

В днешния брой на „Държавен вестник“ е публикуван указът на президента Румен Радев за назначението на Иван Гешев за главен прокурор.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.