Последни новини
Home / Законът / И последното дело за „царски имоти“ спря в очакване на КС – това за 16 500 дка рилски гори

И последното дело за „царски имоти“ спря в очакване на КС – това за 16 500 дка рилски гори

Defakto.bg

И третото, последно нерешено дело от серията за т.нар. царски имоти – това за 16 500 дка рилски гори, връщани и „надвръщани“ през 2000 г. и 2003 г. на бившия премиер Сакскобургготски от поземлената комисия в Самоков, бе спряно в изчакване на решението на Конституционния съд.

За отбелязване е, че без финал в съда останаха делата за най-апетитните имоти – „Царска Бистрица“, „Врана“, сега и горите. Окончателно решени, в полза на държавата, са споровете за „Саръгьол“, „Ситняково“, бившето стопанство на УБО край Врана. А преди това – и за двореца „Кричим“ – единственият поискан от Симеон и невърнат му от държавни служители имот.

Дотук съдилищата на всички инстанции са били единодушни по въпроса за собствеността – резиденциите са и винаги са били собственост на държавата, включително чрез държавната служба Интенданство. А законови основания за „царската“ реституция, осъществявана от областен управител, кмет и поземлени комисии, основно при кабитена „Сакскобурготтски“, няма. Нещо повече – решението на КС от 1998 г., обявило със задна дата противоконституционност на еднократния закон за конфискация на имотите на бившите царе и техните наследници от 1947 г. няма и не може да има реституционен ефект. По делото „Кричим“ държавата бе представлявана от покойния проф.Владо Петров и от Любомир Денев.

В заведените от държавата дела за собственост върху дворците и горите я представляват основно Ирен Савова и нейният екип. И дотук не са загубили нито веднъж.

Както е известно, новото дело 5 от 2019 г. на Конституционния съд би трябвало да отговори именно на въпроса за действието на актовете на КС, когато се обявява за противоконституционен закон с еднократно действие. Питането бе поставено по „царски“ казус – този за „Царска Бистрица“, от последната инстанция – решаващият състав на Върховния касационен съд. Впоследствие делото 5 бе обединено с друго дело – номер 12 в КС, в което принципно се иска тълкуване на ефектите от обявяването на противоконституционност на закони.

А междувременно ВКС спря процеса за „Царска Бистрица“, Софийският апелативен съд – този за „Врана“.

Сега съдия Ивайло Георгиев от Софийския окръжен съд постановява и спиране на делото за 16 500 дка рилски гори – единственото без решение на първа инстанция. Съдията приема, че макар да не са налице изрично изброените от ГПК хипотези – искане за обявяване на противоконституционност на закон или преюдициално за казуса дело в друг съд (защото КС не е такъв, като част от правораздаването), чаканото ново тълкувателно решение на Конституционния съд ще е важно и за изхода на спора за горите.

Впрочем, през март тази година, именно по делото за горите, шестима роднина на Симеон от рода фон Вюртемберг, наследници на цар Фердинанд, направиха безпрекословно признание за правото на собственост на държавата върху т.нар. царски гори.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.