Последни новини
Home / Законът / Европейски магистрати за демокрация и свободи: Полските съдии протестират срещу започналите преследвания, с тях сме! (Допълнена)

Европейски магистрати за демокрация и свободи: Полските съдии протестират срещу започналите преследвания, с тях сме! (Допълнена)

Defakto.bg

В Полша днес съдиите са на протест в защита на независимостта си, срещу вълна от преследвания на магистрати, поставили под въпрос легитимността на новия тамошен Висш съдебен съвет. Нещо повече, министър-председателят на страната заявява, че правителството ще се „погрижи“ за всеки съдия, усъмнил се в легитимността на другите.

А магистратите настояват за назначаване на неполитизиран Национален съвет на съдебната власт и прекратяване на репресиите (позицията на полските съдии – по-долу)

Еврокомисията започна наказателни процедури срещу Полша заради „новата“ съдебна реформа, Съдът на ЕС неколкократно обяви нововъведения, включително предсрочното пенсиониране на съдиите от Върховния съд, за нарушаващи правото на Евросъюза. В последното си решение, по три преюдициални запитвания от Полша, Съдът в Люксембург отново бе категоричен – правото на справедлив процес е осъществимо само при наличието на независим съд, като ключова роля в този процес се пада на съдебните съвети, но само ако безпристрастността им е гарантирана.

По повод ставащото в Полша със становище днес излиза авториретната международна организация Европейски магистрати за демокрация и свободи (МЕДЕЛ).  Ето го:

Солидарност с полските съдии

„Атаките на правителството срещу съдебната система в Полша се увеличават  през последните дни. Миналата седмица дисциплинарните състави засилиха  действията си срещу съдиите. Те започнаха дела срещу всички съдии, които  поставят под въпрос легитимността на съдиите, назначени от Новия KRS  (Съдебен съвет), например в съдебни актове, постановени от  второинстанционни състави.

Съдия Моника Фраковяк

Съдия, който се позова на решението на Съда  на ЕС и задължи Сейм (долната камара на Парламента) да разкрие списъка  със съдии, които са назначени от КРС (въпреки окончателно решение на  Висшия административен съд, този списък още не е оповестен), веднага бе  отстранен от длъжност. Срещу него е образувано дисциплинарно  производство и той е обвинен, че е извършил престъпление.

Полският  министър-председател каза вчера, че полското правителство ще се  „погрижи“ за всеки съдия, който постави под въпрос легитимността на  другите.
Днес полските съдии протестират, както във Варшава, така и в други  градове.
MEDEL потвърждава пълната си солидарност с всички свободни и независими  полски съдии и ги уверява, че те никога няма да бъдат сами в борбата си  за независима съдебна система.
Още веднъж заявяваме: борбата на полските съдии е борбата на всички  европейски съдии“.

Съдия Моника Фраковяк, срещу която се водят множество дисциплинарни  производства

Можете да чуете обръщението тук

* Преводът е на Съюза на съдиите, член на МЕДЕЛ

 

ПОЗИЦИЯ НА СЪДИИТЕ НА РЕПУБЛИКА ПОЛША ОТ 1 ДЕКЕМВРИ 2019 г.

НАСТОЯВАМЕ ЗА:

  1. Незабавното възстановяване на съдияПавел Юшчижинна длъжност, за да продължи да правораздава;
  2. Назначаване на неполитизиран Национален съвет на съдебната власт;
  3. Ликвидиране на политическата система за репресия на съдиите, а именно закриване на Дисциплинарната камара на Върховния съд и освобождаване на дисциплинарния комисар за общите съдилища Пьотр Шаб и неговите заместници Михал Ласота и Пшемислав Радзик;
  4. Осигуряване на правото на гражданите на независим процес в случаите, в които формирането на съдебния състав е било опорочено в резултат на участието на новия Национален съвет на съдебната власт в процедурите по номиниране на съдии;
  5. Зачитане и изпълнение на решенията на полските и европейските съдилища, включително решението на СЕС от 19/11/2019 от законодателната и изпълнителната власт.

Управителни съвети на:

Асоциацията на полските съдии „IUSTITIA”

Асоциация на съдиите „Themis“

Асоциацията на съдиите от семейните съдилища в Полша

Асоциацията на съдиите от семейните съдилища Pro Familia

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.