Последни новини
Home / Законът / Валя Ахчиева напуска БНТ: Избрах свободата, казва журналистката

Валя Ахчиева напуска БНТ: Избрах свободата, казва журналистката

Defakto.bg

Разследващият  журналист Валя Ахчиева напуска БНТ съобщи самата тя  едноминутно видео на профила си във Facebook.  По думите й в петък, 29 ноември,  тя е депозирала молбата си за напускане до генералния директор Емил Кошлуков.

Във видео видеобърщението си с Ахчиева  анонсира ново разследване, което ще се появи тази сряда в канала й.  Тя казва още: „Свободната журналистика има нужда от свободни медии. Аз избрах свободата„.

Цялото обръщение: „Скъпи приятели, в петък депозирах пред генералния директор на БНТ заявлението за напускането ми на националната телевизия. Оттук нататък ще можете да гледате журналистическите ни разследвания в моя YouTube канал „Разследването на Валя Ахчиева“.

С моите колеги и партньори от Euractiv имаме желанието да информираме не само българската, а и европейската общественост за случаите на нарушени човешки права, злоупотреба с власт, злоупотреба с европейски фондове, корупцията по всички етажи на трите власти, както и всички нарушения, които все още пречат на българите да се почувстват достойни граждани на Европейския съюз.

Свободната журналистика има нужда от свободни медии. Аз избрах свободата. Благодаря ви за доверието и ще се видим в сряда, когато ще ви представя новото ми разследване в YouTube канала „Разследването на Валя Ахчиева„.

Наред с наказанието Каменаров  забрани на Ахчиева  да пише, говори и прави разследвания за други медии.

Журналистката получи съдебна реабилитация,   наказанието й бе отменено, а  разследването, признато от съда за правено по правилата на журналистиката,  не видя бял свят в обществената телевизия.

Наскоро, в  началото на ноември новият генерален директор Емил Кошлуков забрани  на Ахчиева да участва в предването „Честон казано“ с Люба Колезич по Евроком заради което водещата му поиска оставката. Ахчиева трябваше да разкаже подробности от поредното си разследване  Вампири без граници, част ІІІ – Бездействието на властите и натискът над дравната каса да плаща  съмнителна  терапия на пациенти с онкологични заболявания в Германия. Вместо такъв сериозен проблем, като осветеният,  да намери място именно в обществената телевезия, Кошлуков забрани разкритията на журналиста да  появяват и на други екрани.

И за този случай  БНТ оглушително замълча.

About De Fakto

Проверете също

283 кандидати са допуснати до устния изпит за 39 длъжности на „младши съдии“

283 кандидати  са допуснати до устен изпит в конкурса за 39 длъжности „младши съдия“ в …

Министерство на правосъдието предлага ключови изменения в производството по несъстоятелност

  Министерството на правосъдието предлага ключови изменения и допълнения на Търговския закон за усъвършенстване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.